Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalan paisti

Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalanpaisti
Karelsk gryta, Karelian hot pot, Karjalanpaisti
Åbo hamn, Turku harbour, Turun satama
Åbo hamn, Turku harbour, Turun satama
Mikko & Emma
Mikko & Emma

Karelsk gryta (modern)

Jag undrar ibland om folk som bor i andra länder kan ens förstå hur fantastisk det är när solen skiner. Det är ju samma sak varje år, vi har en lång period med nästan inget dagsljus alls. Och när man inte ha snö heller så blir det ju olidligt. Det är helt underbart att se alla färger igen och känna att solen redan värmer på riktigt. Fast egentligen drömmer jag om att vara här, kanske inte för vädrets men för matens skull.

Vi tog en långpromenad igår och innan vi åkte iväg så gjorde vi en uppdaterad version av den finska klassikern, karelska grytan. Det blev en mycket bättre, mustigare smak i grytan och nästa gång tänker jag sätta i lite hela champinjoner också.

600 g nöt- och griskött

5 rödlökar

2 morrötter

1 tsk kryddpeppar (hela)

4 lagerblad

2 tsk salt

7 dl vatten

2 st Fond du chef (rich beef)

smör

Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i relativt stora (3×3 cm) kuber. Stek dem snabbt i omgångar smör så att de får lite färg. Lägg köttbitarna i en rymlig gryta. Salta köttbitarna. Skala lökarna finhacka dem. Stek dem mjuka i smör. Skala morrötterna och skär dem i stora bitar. Sätt kryddpepparkornen och lagerbladen i grytan. Häll i vattnet och fond du chef. Ställ in grytan med lock i ugnen och baka i 3 timmar. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Karelian hot pot (with a modern twist)

I sometimes wonder if people who live in other countries can even understand how amazing it is for us when the sun finally is shining. It’s the same thing every year, we have a long period with almost no daylight at all. And when you do not have snow either it gets unbearably. It’s wonderful to see all the colors again and feel that the sun is already warming for real. Though really, I dream to be here, maybe not for the weather or the landscape but for the food.

We took a long walk yesterday and before that we made an updated version of the Finnish classic, Karelian hot pot. It was a lot better, richer flavor in the pot and the next time I intend to put in a bit of whole mushrooms too.

600 g of beef and pork

5 red onions

2 carrots

1 teaspoon allspice (whole)

4 bay leaves

2 tsp salt

7 dl of water

2 Fond du chef (rich beef)

butter

Preheat the oven to 150 degrees. Cut the meat into relatively large (3×3 cm) cubes. Fry them quickly in butter so they get some color. Add the pieces of meat in a large pot. Salt the meat pieces. Peel the onions and finely chop them. Fry the onions until they are soft. Peel carrots and cut them into large pieces. Put the grains allspice and bay leaves into the pot. Pour in the water and Fond du chef. Set the pot with a lid in the oven and bake for 3 hours. Serve with boiled potatoes or mashed potatoes.

Karjalanpaisti (päivitetty versio)

Joskus ihmettelen sitä, että voivatko muissa maissa asuvat ihmiset edes ymmärtää kuinka mahtavaa on, kun aurinko taas paistaa. Sama juttu joka vuosi, pitkä ajanjakso melkein kokonaan ilman päivänvaloa. Ja kun ei ole edes lunta niin se tuntuu sietämättömältä. On ihanaa nähdä kaikki värit uudelleen auringonvalossa ja jo nyt huomaa, että aurinko lämmittää. Vaikka oikeastaan haluaisin olla täällä, en ehkä niinkään sään tai maisemien vuoksi vaan ruoan.

Kävimme eilen pitkällä kävelyllä, mutta ennen sitä teimme päivitetyn version suomalaisesta klassikosta eli karjalanpaistista. Tässä oli paljon parempi, mehevämpi maku kuin tavallisessa versiossa ja ensi kerralla aion lisätä siihen myös kokonaisia herkkusieniä.

600 g naudan- ja sianlihaa

5 punasipulia

2 porkkanaa

1 tl maustepippuria (kokonaisia)

4 laakerinlehteä

2 tl suolaa

7 dl vettä

2 Fond du chef (rich beef)

voita

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Leikkaa liha suhteellisen suuriksi (3×3 cm) kuutioiksi (tai käytä valmiita). Paista ne nopeasti voissa niin, että ne saavat väriä. Lisää lihapalat pataan ja suolaa ne. Kuori sipulit ja hienonna ne. Paista sipuli pehmeäksi voissa. Kuori porkkanat ja leikkaa ne isoiksi paloiksi. Laita maustepippurit ja laakerinlehdet pataan. Kaada vesi ja Fond du chef päälle. Laita kansi padan päälle ja laita se uuniin, paista 3 tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.