Teriyaki

Teriyaki
Teriyaki
Teriyaki
Teriyaki

Teriyaki

Det går ju så himla fort när man har roligt. I lördags roade jag mig furstligt genom att putsa fönster. När jag vaknade på morgonen så sken solen och då var det bara att inse att något måste göras, man vill ju inte bo i en svinstia heller. Jag använde mig av ett gammalt knep med att bland diskmedel, vatten och lite ättika för putsning och det blev fint. Det återstår ett antal fönster ännu men igår bestämde vi oss att åka och vandra i finfina Kuhankuono. Utflykten avslutades med traditionell korvgrillning.

Jag letade efter ett recept för teriyakisås och fastnade för det här. Teriyaki betyder glänsande grillning och såsen fungerar såväl för kyckling, kött, fisk som skaldjur. Lite lustigt att de japanska smakerna nästan alltid faller oss på läppen medans vissa av våra smaker kan vara riktigt hemska för dem. Som saltlakrits här. Fast saltlakrits gillas väl bara i Norden, norra Tyskland och Holland om jag har förstått det rätt.

400 g kyckling

5 msk ljus soja

3 msk socker

1 msk sesamolja

1 msk vitvinsvinäger

1 riven vitlöksklyfta

nudlar (jag tog två buntar udo-nudlar)

8 champinjoner

1 paprika

6 körsbärstomater

1 gul lök

olja

Dela kyckligen i mindre bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen (gärna över natten i kylen). Ta upp kycklingbitarna och torka av dem lite. Spara marinaden. Stek kyckligbitarna i olja i en het panna och sätt dem åt sidan. Koka nudlarna och skölj dem. Strimla champinjonerna, löken och paprikan, dela körbärstomaterna och stek dem i olja. Tillsätt marinaden, kycklingen och nudlarna och blanda så att allt blir varmt. Smaka av med eventuellt mer soja och sesamolja.

Teriyaki

Time goes fast when you’re having fun. Last Saturday I amused myself royally by cleaning the windows. When I woke up in the morning and the sun was shining it was only to realize that something must be done, one does not want to live in a pigsty either. I used an old trick to put together a little fairy liquid, water and a little vinegar essence for washing and it worked fine. A number of windows still remain to be cleaned but yesterday we decided to go and hike in beautiful Kuhankuono instead. The trip ended with a traditional grilling of sausages.

I was looking for a recipe for teriyaki sauce and found this one. Teriyaki means shiny grilling and the sauce works well for chicken, meat, fish and seafood. A little bit funny that we almost always like Japanese tastes while some of our flavors can be really awful for them. As salty liquorice. I guess salty licorice is liked only in the Nordic countries, northern Germany and Holland.

400g chicken

5 tbsp light soya sauce

3 tbsp sugar

1 tbsp sesame oil

1 tbsp white wine vinegar

1 grated garlic clove

noodles (I took two bundles udo noodles)

8 mushrooms

1 pepper

6 cherry tomatoes

1 onion

Cut the chicken into smaller pieces. Stir together the marinade ingredients and place the chicken there (preferably overnight in the fridge). Take the chicken pieces and dry them a little. Save the marinade. Fry the chicken in oil in a hot pan and set them then aside. Boil the noodles and rinse them. Shred the mushrooms, onion and pepper, share the cherry tomatoes and fry them in oil. Add the marinade, chicken and noodles and mix so that everything gets hot. Season with more soya sauce and sesame oil if you want to.

Teriyaki

Aika menee tosi nopeasti kun on hauskaa. Viime lauantaina viihdytin itseäni ruhtinaallisesti pesemällä ikkunoita. Kun heräsin aamulla ja aurinko paistoi oli pakko tehdä jotain. Auringonvalo on aika armoton ja koko koti näytti sikolätiltä. Käytin vanhaa ohjetta ja sekoitin pesuveteen tiskiainetta ja muutaman tipan etikkaa ja pesuvesi toimi hienosti. Pesemättömiä ikkunoita on vieläkin, mutta eilen päätimme lähteä vaeltamaan upeaan Kuhankuonon kansallispuistoon. Matka päättyi perinteiseen makkarangrillaamiseen.

Etsin teriyaki -kastikkeen reseptiä ja löysin tämän. Teriyaki tarkoittaa ”kiiltävää grillattua” ja kastike toimii hyvin kanan, lihan, kalan ja äyriäistenkin kanssa. Hassua, että japanilaiset maut maistuvat meille melkein aina, mutta meidän makumme voivat olla heille todella kamala kokemus. Salmiakki taitaa olla yksi niistä. Salmiakkia kyllä syödäänkin vain Pohjoismaissa, Pohjois-Saksassa ja Hollannissa.

400g kanaa

5 rkl vaaleaa soijaa

3 rkl sokeria

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 raastettu valkosipulinkynsi

nuudeleita (otin kaksi nippua udo-nuudeleita)

8 herkkusientä

1 paprika

6 coctail tomaatteja

1 sipuli

Leikkaa kana pienemmiksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset ja laita kana marinaadiin (mieluiten yön yli ja jääkaappiin). Ota kanapalat marinadista ja kuivaa niitä hieman. Säästä marinadi. Paista kanapalat kuumalla pannulla öljyssä ja siirrä ne sitten sivuun. Keitä nuudelit ja huuhtele ne. Viipaloi sienet, sipuli ja paprika, pilko tomaatit ja paista ne öljyssä. Lisää marinadi, kanapalat ja nuudelit ja sekoita kunnes kaikki ruoka on kuumaa. Lisää vielä soijakastiketta ja seesamiöljyä jos haluat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.