Risotto

Risotto
Risotto
Risotto
Risotto

Risotto

Märkligt med allt norrsken som kunde ses inatt, här kan ni se hur det såg ut på Gotland. Själv låg jag nog och sov och såg absolut ingenting men ikväll ska jag försöka hålla mig vaken om norrsken skulle lysa upp natthimlen igen.

Vi brukar tänka på att försöka äta lite mer vegetariskt men när vi väl gör det så glömmer vi att ta bilder eller också så glömmer vi att mäta ingredienserna och då har vi valt att inte lägga upp det. Igår lagade vi dock en riktigt god italiensk risotto med massor med karljohansvamp. Det blev hur gott som helst och här är receptet:

275 g karljohansvamp (tinade)

olivolja och smör

3 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

400 g risottoris

7-8 dl hönsbuljong

1 dl torrt vitt vin

30 g finriven parmesan

salt och svart peppar

finhackad persilja

Skala och finhacka schalottenlökar och vitlöksklyftan. Koka upp buljongen (jag kokade en lite vatten med två stycken Fond du chef kyckling). Fräs löken och vitlöken i en blandning av olivolja och smör utan att de får färg. Häll i svampen och stek tills all vätska är borta. Häll i riset, rör om och häll i det vita vinet. Tillsätt 1 dl buljong åt gången och rör om. Tillsätt buljong tills riset är klart, smaka av riset kontinuerligt efter 15 minuter. Jag kokade min risotto i 20 minuter. Salta och peppra. Precis innan servering tillsätt en liten kick smör och finriven parmesan. Rör om och dekorera med persilja.

Risotto

A bit weird with all Aurora Borealis that has been seen last night. They usually play in the north instead. This video is from Gotland, Sweden. I was asleep though and saw absolutely nothing but tonight I’ll try to keep awake in case the northern lights would light up the night sky again.

We usually try to eat a little more vegetarian but when we do it we forget to take photos or forget to measure the ingredients and then we have chosen not to put up the recipes. Yesterday, however, we made a really good Italian risotto with lots of penny buns. It was really tasty and here’s the recipe:

275 g penny buns (thawed)

olive oil and butter

3 shallots

1 clove of garlic

400 g risottorice

7-8 dl chicken broth

1 dl dry white wine

30g finely grated parmesan

salt and black pepper

finely chopped parsley

Peel and finely chop the shallots and the clove of garlic. Boil the broth (I cooked one liter water with two Fond du chefs with chicken flavor). Fry the onion and garlic in a mixture of olive oil and butter. Add the penny buns and cook until all the liquid is gone. Pour in the rice, stir and pour in the white wine. Add 1 dl of broth at a time, and stir. Add broth until the rice is ready, taste it repeatedly after 15 minutes. I boiled my risotto for 20 minutes. Add salt and pepper. Just before serving add a little butter and finely grated parmesan. Stir and garnish with parsley.

Risotto

Olipa outoa, että täällä etelässäkin nähtiin viime yönä revontulia. Nämä ovat Gotlannista. Itse olin kyllä jo nukkumassa enkä nähnyt ainuttakaan revontulta, mutta ajattelin yrittää pysyä hereillä tänään jos ne vaikka vielä ilmestyisivät yötaivaalle.

Yritämme yleensä syödä vähän enemmän kasvisruokia, mutta kun teemme niitä niin unohdamme useimmiten joko ottaa niistä kuvia tai mitata ainekset. Siksi emme ole laittaneet tänne kovinkaan montaa kasvisrespetiä. Eilen teimme kuitenkin todella hyvää italialaista herkkutattirisottoa. Tässä resepti:

275 g herkkutatteja (sulatettuja)

oliiviöljyä ja voita

3 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

400 g risottoriisiä

7-8 dl kanalientä

1 dl kuivaa valkoviiniä

30g hienoksi raastettua parmesaania

suolaa ja mustapippuria

hienonnettua persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kiehauta liemi (minä keitin litran vettä johon sekoitin kaksi Fond du chef -kanaliemeä). Paista sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä ja voissa, mutta älä ruskista. Lisää sienet ja keitä kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää riisinjyvät, sekoita ja kaada sekaan valkoviini. Lisää kanalientä desilitra kerrallaan ja sekoita. Lisää lientä kunnes riisi on kypsää, maista sitä koko ajan 15 minuutin keittämisen jälkeen. Meidän risottomme oli valmista 20 minuutissa. Lisää suola ja pippuri. Juuri ennen tarjoilua lisää risottoon hieman voita ja hienoksi raastettu parmesaani. Sekoita ja koristele persiljalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.