Ugnsbakade rotsaker, roasted root vegetables, uunijuurekset

Ugnbakade rotsaker, roasted root vegetables, uunijuurekset
Ugnbakade rotsaker, roasted root vegetables, uunijuurekset
Lövbiffar, minute steaks, lehtipihvit
Lövbiffar, minute steaks, lehtipihvit

Bakslag

Tänk att man gör det varje år. Man är liksom säker på att våren är här och så tycker någon där uppe att det är på tok för tidigt för det och temperaturen sjunker till noll igen. Mother nature´s way of saying ”back to basics”, kanske. Nu är det verkligen kallt, i Helsingfors hade det snöat imorse. Igår kväll fick jag och sonen en chock då vi tog oss längst ut till bryggan för att vänta på att ett vackert svanpar skulle simma förbi oss. Det kom inga svanar men däremot en helikopter som flög väldigt lågt, vände om och riktade alla strålkastare mot oss. Vi kände oss som värsta bankrånare.

Nu när det är så kallt så är det vintermenyn som gäller. Det har blivit en hel del ugnsbakade rotsaker även under den här vintern, däremot har vi ännu inte testat bara ugnsbakat rotselleri som alla verkar snacka om i Sverige. Det får bli till hösten istället. Grejen med ugnsbakade rotsaker är att man kan slänga in lite vad man vill, enklaste varianten är med potatis, morrötter och palsternacka. Den här gången hade jag även i rödbeta, men testa även med kålrot, rödlök, vitlök och rotselleri. Och rosmarin och honung.

Ugnsbakade rotsaker

6 potatisar

3 palsternackor

2 morötter

1 rödbeta

olivolja

salt och svartpeppar

torkad timjan

Sätt ugnen på 225°C. Skala rotfrukterna. Skär alla rotsaker i klyftor. Bre ut dem på bakplåtspapper i en långpanna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Strö över timjan. Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 30- 40 minuter. Till det här hade vi lövbiffar, saltade och pepprade och fyllda med färsk vitlöksost. Man viker ihop dem, fäster med en tandpetare och steker i 2 minuter/sida i en stekpanna.

Cold snap

We really do this every year. We are sure that spring is here and then sombeody decides that it´s way too early for that, and the temperature drops to zero again. Mother Nature’s way of saying ”back to basics”, I guess. Now it’s really cold, Helsinki had snow this morning. Last night me and my son got a shock when we took us far out to the pier to wait for a beautiful pair of swans to swim past us. There were no swans but a helicopter coming out of nowhere, flying very low, turning and shinning all spotlights on us. We felt like bank robbers.

As it’s so cold, the winter menu is back. There has been a lot of roasted root vegetables even during this winter, but we have not yet tested just to roast whole celeriac  that everybody seems to talk about in Sweden. We will do it next autumn instead. The thing with baked root vegetables is that you can throw in a lot, the easiest version is with potatoes, carrots and parsnips. This time I had even beetroot, but try roasting turnips, red onions, garlic and celery root as well. And rosemary and honey.

Roasted root vegetables

6 potatoes

3 parsnips

2 carrots

1 beetroot

olive oil

salt and black pepper

dried thyme

Preheat the oven to 225 ° C. Peel the root vegetables. Cut them into wedges. Spread them out on a baking sheet in a roasting pan. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper. Sprinkle with thyme. Fry the vegetables in the oven until tender, about 30 to 40 minutes. To this, we had minute steaks, salted and peppered and filled with fresh garlic cream cheese. To fold them together, take a toothpick and fry for 2 minutes per side in a frying pan.

Takaisku

Näinhän tässä käy joka ikinen vuosi. Ensin ollaan ihan varmoja siitä, että kevät on täällä, mutta sitten joku päättääkin, että on aivan liian aikaista, ja lämpötila laskee taas nollaan. Mother nature´s way of saying ”back to basics”, ehkä. Nyt on todella kylmää, Helsingissä oli satanut tänä aamuna lunta. Eilen illalla minä ja poikani saimme shokin kun seisoimme laiturin nokassa ja odotimme, että kaunis joutsenpari uisi ohitsemme. Eipä tullut joutsenia vaan helikopteri, joka lensi hyvin alhaalla, kääntyi ja suuntasi sitten kaikki valonheittimet meitä kohti. Meille tuli aika pankkirosvomainen tunne.

Nyt kun on kylmää, niin palaamme taas talviruokiin. Olemme tänäkin talvena tehneet paljon uunijuureksia, mutta Ruotsissa hehkutettua, kokonaisena paistettua uuniselleriä emme ole vielä kokeilleet. Se jää syksyyn. Unnijuuresten hyvä juttu on se, että mukaan voi heittää vähän mitä haluaa, perinteisin vaihtoehto on perunoita, porkkanoita ja palsternakkaa. Tällä kertaa käytin myös punajuurta, mutta kokeile myös lanttua, punasipulia, valkosipulia ja juuriselleriä. Ja rosmariinia ja hunajaa.

Uunijuureksia

6 perunaa

3 palsternakkaa

2 porkkanaa

1 punajuuri

oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

kuivattua timjamia

Kuumenna uuni 225 ° C. Kuori juurekset. Leikkaa ne lohkoiksi. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle. Pirskota päälle oliiviöljyä ja suolaa. Mausta ne kuivatulla timjamilla. Paista kasviksia uunissa kunnes ne ovat pehmeitä eli noin 30-40 minuuttia. Tämän lisäksi meillä oli suolalla ja pipuurilla maustetuja lehtipihvejä joiden täytteenä oli valkosipulituorejuustoa. Taita pihvit kahtia, kiinnitä hammastikulla ja paista paistinpannulla 2 minuuttia per puoli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.