Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta

Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta
Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta
Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta
Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta
Potatis stekt i gåsfett, potatoes roastes in goose fat, hanhenrasvassa paistettuja perunoita
Potatis stekt i gåsfett, potatoes roastes in goose fat, hanhenrasvassa paistettuja perunoita

Lamm till påsken

Vädret är vad det är, helt bedrövligt. Det som gör mig lite illa till mods är att i slutet av mars förra året var det nästan 20 grader varmt och körbärsträden blommade för fullt i Stockholm. I år lär vi får vänta lite längre. Som tur var så tittade solen fram igår och vi hann med en långpromenad även om det var kallt och blåsigt. Det här gjorde barnen igår, söndag, och fick hur mycket godis som helst.

Vi kommer att laga mycket lamm nu under påsken. Högst på önskelistan står lammracks men i förrgår testade vi ytterfilé istället och det blev hur gott som helst. Tillbehören bestod av en getostkräm med basilika, grillad grön sparris och nypotatis (utländsk så klart) stekt i gåsfett. Hur gott som helst. (Potatisbilden är kass men jag hade ingen bättre).

Grillad lammytterfilé

2 st lammytterfilé, ca 450 g (våra kom från Lidl)

2 msk torkade örter (vi tog rosmarin, timjan, oregano och dragon)

salt och svartpeppar

rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kryddorna och lägg dem på en tallrik eller en skärbräda. Putsa lammfiléerna och rulla dem i kryddblandningen. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg filéerna i en form och stick i en termometer i den tjockaste delen. Sätt formen i ugnen och stek köttet tills termometern visar 51 grader. Låt köttet vila i 10 minuter inan du skär upp det.

Lamb for Easter

The weather is what it is, quite pitiful. What makes me a little uneasy is that at the end of March last year, it was almost 20 degrees and cherry trees were blooming in Stockholm. This year, we will have to wait a little longer. Luckily the sun showed up yesterday and we had time for a long walk even though it was cold and windy. This is what the kids did yesterday, Sunday, and got a lot of candies. It is tradition in Finland and in Sweden, I actually do not know if they do it in Norway or Denmark.

We will cook a lot of lamb over Easter. Racks of lamb are topping the wish list but the day before yesterday we tested lamb sirloin instead and that was tasty. We even had a goat cheese cream seasoned with basil, grilled green asparagus and new potatoes (foreign ones, of course) fried in goose fat. Delicious dinner. (Sorry about the photo of the potatoes, it sucks).

Grilled lamb

2 fillets of lamb sirloin, about 450 g (our came from Lidl)

2 tablespoons dried herbs (we took rosemary, thyme, oregano and tarragon)

salt and black pepper

canola oil

Preheat the oven to 175 degrees. Mix the spices and place them on a plate or cutting board. Clean the lamb fillets and roll them in the spice mixture. Heat the oil in a frying pan and brown the meat quickly around. Place the fillets in a form and insert a thermometer into the thickest part. Place the form in the oven and roast until the thermometer shows 51 degrees. Let the meat rest for 10 minutes before You cut it.

Lammasta pääsiäiseksi

Sää on mitä se on, melko säälittävää. Ärsyttävää vain, että viime vuoden maaliskuussa kun kävimme Tukholmassa oli melkein 20 astetta ja kirsikkapuut olivat täydessä kukassa. Tänä vuonna joudumme odottamaan hieman kauemmin. Onneksi aurinko pilkisti esiin eilen ja ehdimme tehdä pitkän kävelylenkin, vaikkakin olikin kylmää ja tuulista. Tätä lapset tekivät eilen sunnuntaina, ja saivat vaikka kuinka paljon karkkia.

Teemme paljon lammasruokia nyt pääsiäisenä. Toivelistan kärjessä on grillatut lampaan kylkiluut, mutta toissapäivänä testasimme ulkofilettä ja sekin oli todella hyvää. Lisukkeina oli basikalla maustettu vuohenjuustokreemi, grillattua vihreää parsaa ja hanhenrasvassa paistettuja uusia perunoita (ulkomaisia kylläkin). Kertakaikkisen huippuhyvää. (Perunakuva on kaamea, mutta minulla ei ollut parempaa).

Grillattua karitsan ulkofilettä

2 kpl karitsan ulkofilettä, noin 450 g (me ostimme Lidlistä)

2 rkl kuivattuja yrttejä (me otimme rosmariinia, timjamia, oreganoa ja rakuunaa)

suolaa ja mustapippuria

rypsiöljyä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita mausteet ja levitä ne lautaselle tai leikkuulaudalla. Puhdistan karitsan fileet ja pyöräytä ne mausteseoksessa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista liha molemmilta puoliltä. Laita fileet uunivuokaan ja aseta lämpömittari fileen paksuimpaan osaan. Laita vuoka uuniin ja paista kunnes lihan sisälämpötila on 51 astetta. Anna lihan levätä 10 minuuttia ennen kuin viipaloit sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.