Heta tigerräkor, hot tiger prawns, tuliset tiikeriravut

Heta tigerräkor, hot tiger prawns, tuliset tiikeriravut
Heta tigerräkor, hot tiger prawns, tuliset tiikeriravut

Heta tigerräkor

Jag knarkar tulpaner nu. Det är ingenting som gör mig gladare än en fin, stor bukett på köksbordet. Kompenserar bra för bristen av solljus, helt enkelt. Enligt den senaste prognosen så finns det möjlighet att se sol på fredag och nästa veckas måndag men annars ser det dystert ut. Jag intervjuade en man från Kuusamo i går som berättade att ”det är så trevligt att ha klara årstider”. Juu, det skulle ju vara det.

I och med att det har varit så kyligt så bestämde vi oss för lite starkare mat med inspiration från Asien igår. Tigerräkor och nudlar tillhör favoriterna här hemma så det fick bli så. Om ni vill ha mindre heta och krämigare tigerräkor så finns det ett bra recept här.

1 gul lök

1 vårlök

1 vitlöksklyfta

2 tsk red curry paste (mindre för mindre hetta)

1 röd paprika

1 gul paprika

1 tsk torkade limeblad (kaffir)

1 burk kokosmjölk

1 Fond du chef kycklingbuljong

rapsolja

salt och svartpeppar

400 g tigerräkor (ca 20 stycken)

Skala och finhacka löken, vitlöken och vårlöken. Finstrimla paprikorna. Hetta lite rapsolja i en stekpanna och stek all lök, paprikorna och currypastan i den. Tillsätt kokosmjölk, fonden och torkade limeblad. Låt småputtra i 15 minuter. Stek tigerräkorna på hög värme ca 2 minuter per sida och lägg dem i såsen. Servera med kokta nudlar.

Hot tiger prawns

I do buy a lot of tulips now. There is nothing that makes me happier than a nice, big bouquet on the kitchen table. Tulips compensate well for the lack of sunlight, pure and simple. According to the latest forecast, there is small opportunities to see the sun on Friday and next week’s Monday but otherwise it looks gloomy. I interviewed a man from northern Finladn yesterday and he told me that ”it’s so nice to have clear seasons.” Yes, it would be nice.

Yesterday, as it has been so chilly, we decided to make stronger food with inspiration from Asia. Tiger prawns and noodles are favorites here at home so that is what we made. If you want less hot and more creamy tiger prawns, there is a great recipe here. (It is in Swedish, though).

1 onion

1 spring onion

1 clove of garlic

2 tsp red curry paste (less for less heat)

1 red pepper

1 yellow pepper

1 teaspoon dried lime leaves (kaffir)

1 can of coconut milk

1 Fond du chef (chicken broth)

canola oil

salt and black pepper

400 g of tiger prawns (about 20 pieces)

Peel and finely chop the onion, clove of garlic and the spring onion. Slice the peppers. Heat some canola oil in a pan and fry all the onions, peppers and curry paste in it. Add the coconut milk, the chicekn broth and dried lime leaves. Let simmer for 15 minutes. Roast tiger prawns on high heat for about 2 minutes per side and put them in the sauce. Serve with cooked noodles.

Tuliset tiikeriravut

Ostelen hulluna tulppaaneita. Mikään ei saa minua yhtä hyvälle tuulelle kuin ihana, iso tulppaanikimppu keittiön pöydällä. Kukat paikkaavat auringonvalonpuutetta ja luovat illuusiota siitä, että tuolla ulkona voi jokin kasvaa. Uusimpien ennustusten mukaan näemme auringon ehkä perjantaina ja ensi viikon maanantaina, mutta muuten näyttää synkältä. Haastattelin kuusamolaista miestä eilen ja hän kertoi, että ”on mukavaa, kun on niin selkeät vuodenajat”. Olisihan se varmasti.

On ollut taas niin kylmä, että päätimme eilen tehdä vähän tulisempaa, aasialaistyylistä ruokaa. Tiikeriravut ja nuudelit kuuluvat suosikkeihimme, ja niitä me siis teimme. Jos haluat vähemmän tulista ja kermaisempia tiikerirapuja, täällä on hyvä resepti.

1 sipuli

1 kevätsipuli

1 valkosipulinkynsi

2 tl red curry paste (vähemmän jos haluat vähemmän tulista)

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

1 tl kuivattuja limenlehtiä (kaffir)

1 tölkki kookosmaitoa

1 Fond du chef (kanaliemi)

rypsiöljyä

suolaa ja mustapippuria

400 g tiikerirapuja ( n. 20 kappaletta)

Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja kevätsipuli. Suikaloi paprikat. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja paista kaikki sipulit, paprikat ja red curry paste siinä. Lisää kookosmaito, kanaliemi ja kuivatut limenlehdet. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Paista jättikatkaravut erittäin kuumalla pannulla noin noin 2 minuuttia per puoli ja lisää ne kastikkeeseen. Tarjoile keitettyjen nuudeleiden kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.