Musslor, mussels, simpukat

Musslor, mussels, simpukat
Musslor, mussels, simpukat

Musslor

Solen skiner ! Äntligen ! Jag hoppas verkligen att det håller i sig, nu behöver jag helt enkelt mer dagsljus för att må bra. Jag vill gärna ha lite värme också, det var länge sedan man inte stod och småhuttrade där ute. Jag väntar dessutom ivrigt på den vita sparrisen, gärna från Tyskland.

Vi var och besökte en grossistbutik för några veckor sedan och då fick jag syn på en stor påse musslor. Den fick åka hem med mig och ärligt talat, den här rätten var mycket mindre pillig att göra med frysta musslor. Man slipper ju allt skrubbande och behöver inte heller undra över vilka musslor som stänger sig – jag brukar slänga alla som inte stänger sig helt. Det här är ett recept som går under namnet ”Fru sjömans musslor” men jag har faktiskt ingen aning om varifrån namnet kommer ifrån. Och det blev tillräckligt musslor kvar till en lite mer exklusiv pizza av märket frutti di mare också. Bättre bilder finns till exempel här.

1 kg frysta musslor (2 kg färska med skal)

smör

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

en kruka persilja

3,5 dl vitt vin

0,5 dl grädde

Om du använder färska musslor, skrubba dem under rinnan vatten. Släng alla musslor som inte är stängda eller inte stänger sig är du knackar på dem. Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka persiljan. Smält smöret i en gryta och fräs löken och vitlöken i den utan att de tar färg. Häll i vinet och grädden samt hälften av persiljan. Låt koka ett par minuter. Dekorera med resten av persiljan. Servera med nybakat bröd eller baguette.

Mussels

The sun is shining! Finally! I really hope it continues, I now simply need more natural light to feel good. I would like to have a little more degrees as well, it was a long time ago one was not freezing out there. I’m eagerly waiting for the white asparagus, hopefully from Germany.

We were and visited a wholesale store a few weeks ago and I found a big bag of frozen mussels. I bought it and honestly, this dish was much less finicky to do with frozen mussels. You avoid all scrubbing and debearding and do not need to wonder about the mussels closing up or not – I usually throw away every single one that does not close completely. This is a recipe that goes by the name ”Mrs. sailor mussels” but I actually have no idea where the name comes from. And there was enough mussels left for a little more upscale pizza ”frutti di mare” too. For better photos, see here.

1 kg of frozen mussels (2 kg fresh)

butter

2 yellow onions

2 cloves garlic

a pot of parsley

3,5 dl white wine

0,5 dl cream

If You are using fresh mussels, scrub and debeard them under running water. Mussels that are not closed or do not close are to be thrown away. Peel and finely chop the onion and garlic. Finely chop the parsley. Melt the butter in a pan and fry the onion and garlic until translucent. Pour in the wine and cream and half of the parsley. Allow to cook for a few minutes. Decorate with the rest of the parsley. Serve with fresh bread or baguette.

Simpukat

Aurinko paistaa ! Vihdoinkin ! Toivon todella, että tämä jatkuu, näin keväällä haluan vielä enemmän luonnonvaloa. Haluaisin vielä vähän enemmän lämpöä, ulkona on paleltu ihan tarpeeksi. Ja odotan innolla tuoretta, valkoinsta parsaa, mieluiten saksalaista.

Kävimme muutama viikko sitten tukussa, ja kun näin ison pussin pakastettuja sinisimpukoita en malttanut olla ostamatta. Rehellisesti sanottuna, niitä on paljon helpompi käyttää, koska kaikki pikkutarkka työ on jo tehty. Simpukoita ei tarvitse pestä ja harjat, eikä tarvitse myöskään ihmetellä, että ovatko ne kiinni vai eivät. Heitän yleensä varmuuden vuoksi pois kaikki, jotka eivät ole kokonaan sulkeutuneet. Tämä resepti kulkee nimellä ”Simpukoita merimiehen vaimon tapaan”, mutta minulla ei ole aavistustakaan siitä, mistä nimi alkujaan on lähtöisin. Näistä simpukoista jäi vielä reilusti yli, käytän ne vähän ylellisempään pizza frutti di mareen. Parempia kuvia on esimerkiksi täällä.

1 kg pakastettuja simpukoita (2 kg tuoreita)

voita

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

ruukku persiljaa

3,5 dl valkoviiniä

0,5 dl kermaa

Jos käytät tuoreita simpukoita, puhdista ja harjaa ne juoksevan veden alla. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät ole kiinni, tai eivät sulkeudu kun kopautat niitä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna persilja. Sulata voi padassa ja kuullota sipuli ja valkosipuli siinä. Kaada pataan viini ja kerma sekä puolet persiljasta. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää loppu persilja. Tarjoile tuoreen leivän tai patongin kanssa.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.