Maräng med fläderblomsglass, meringue with eldflower ice cream, marenki ja mustaseljajäätelöä

Maräng med fläderblomsglass, meringue with eldflower ice cream, marenki ja mustaseljajäätelöä
Maräng med fläderblomsglass, meringue with eldflower ice cream, marenki ja mustaseljajäätelöä
Maräng, meringue, marenki
Maräng, meringue, marenki

Påsken

Det var ju helt underbart att umgås med familjen i fyra dagar. Jag bestämde mig också för att inte använda internet alls, det borde faktiskt finnas fler hotell som förbjuder mobiler också. Som det här. Här i Finland är det väldigt enkelt att ta sig ut i naturen, antingen till sjön eller havet eller skogen och då behöver man ju inte vara uppkopplad hela tiden. Jag vet inte om det beror på det gråa vädret – vi fick sol i två dagar – eller något annat men väldigt vad svårt det var att komma igång idag.

Vi åt massor under påsken. Det kanske inte var så fiffigt att laga så många olika sorters sillar och sallader för att inte tala om de löjroms-, smetana- och räkfyllda äggen. Ingen av oss orkade med varken ostar eller efterrätten så det njöt vi av på påskdagen istället. Vi börjar med efterrätten som lagade i svensk tv i veckan, Emma lagade fläderblomsglass (fläderblomssaft går att köpa på Ikea) och jag lagade maränger.

Fläderblomsglass med maräng

4 äggulor

6 dl grädde

1 dl socker

1,5 dl koncentrerad fläderblomssaft

Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Blanda och tillsätt saften. (Vi sattte lite mer saft och dessutom en nypa salt till). Frys i glassmaskin. En lite ”lättare” recept finns här.

Maräng

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk Maizena

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa äggvitor hårt. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills marängen blir hård och formar blanka toppar. Tillsätt ättika och Maizena och blanda väl. Forma tolv runda bon på en plåt, tryck i miten med en sked. Grädda i 75 minuter och låt svalna i ugnen. Servera marängbon med rikligt av fläderblomsglass och dekorera med hallon.

Easter

It was absolutely wonderful to spend time with the family for four days. I also decided not to use the internet at all, there should actually be more hotels which bans mobiles too. As this one. Here in Finland, it’s very easy to get out into nature, either to the lake or the ocean or the forest, one does not have to be online all the time. I do not know if it’s because the gloomy weather – we got sun only for two days – or something else, but it was really hard to get started today.

We ate a lot during Easter. It might not have been so clever to make so many different kinds of herrings and salads, not to mention the roe-, smetana- and shrimpfilled eggs. None of us could cope with either cheeses or dessert so we enjoyed them on Easter Day instead. We made a dessert that was made in Swedish television, Emma made the ice cream (elderflower juice can be bought at Ikea) and I made the meringues.

Elderflower Ice cream with meringue

4 egg yolks

6 dl cream

1 dl sugar

1,5 dl of concentrated elderberry juice

Whisk the egg yolks and sugar. Whip the cream. Mix and add the juice. (We added a little more juice and also a pinch of salt). Freeze in an ice cream maker. A little ‘lighter’ recipe is available here.

Meringue

4 egg whites

2 dl sugar

1 teaspoon vinegar essence

1 tbsp Maizena

Preheat the oven to 110 degrees. Beat egg whites hard. Add sugar and continue whisking until the meringue is stiff and glossy. Add the vinegar essence and Maizena and mix well. Shape twelve round nests on a plate, pressure in the middle with a spoon. Bake for 75 minutes and let cool in the oven. Serve meringue nests with plenty of elderflower ice cream and garnish with raspberries.

Pääsiäinen

Oli mukavaa viettää perheen kanssa kokonaista neljä päivää. Päätin myös olla pääsiäisen ilman internetiä lainkaan, pitäisi oikeastaan olla enemmän myös hotelleja, jotka kieltävät kännyködien käytön. Niinkuin tämä. Täällä Suomessa on erittäin helppoa mennä luontoon, joko järvelle, merelle tai metsään, ja silloin ei tarvitse roikkua koko ajan verkossa. En tiedä johtuuko se harmaasta säästä – aurinko paistoi vain kahtena päivänä – tai jostakin muusta, mutta tänä aamuna oli käynnistymisvaikeuksia.

Söimme pääsiäisenä aivan valtavasti. Ehkä ei ollut niin fiksua tehdä niin montaa erilaista silliä ja salaattia, puhumattakaan muikunmäti-, smetana- ja katkaraputäytteisitä munista. Kukaan meistä ei jaksanut syödä juustoja tai jälkiruokaa joten ne saivat odottaa pääsiäispäivään. Teimme jälkiruoan Ruotsin televisiossa esitetyn ohjelman pohjalta, Emma teki mustaseljajäätelön (mehua voi ostaa Ikeasta) ja minä marengit.

Mustaseljajäätelö

4 munankeltuaista

6 dl kermaa

1 dl sokeria

1,5 dl mustaseljamehutiivistettä

Vatkaa keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kerma. Sekoita ja lisää mehu. (Me laitoimme vähän lisää mehutiivistettä ja ripauksen suolaa). Aja massaa jäätelökoneessa noin 15 minuuttia ja laita se sitten pakastimeen. Vähän ”kevyempi” resepti löytyy täältä.

Marenki

4 munanvalkuaista

2 dl sokeria

1 tl etikkaa

1 rkl Maizenaa

Kuumenna uuni 110 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäykkää ja kiiltävää. Lisää etikka ja Maizena ja sekoita hyvin. Muotoile marengista kaksitoista ”linnunpesää” leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paina keskelle kolo lusikalla. Paista marenkeja 75 minuuttia ja anna niiden jäähtyä uunissa. Tarjoile marenkipesät isojen mustaseljajäätelöpallojen ja vadelmien kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.