Lakritskladdkaka, mudcake with liquorice, lakritsinen tahmakakku

Lakritskladdkaka med vispgrädde, mudcake with liquorice and whipped cream, lakritsinen tahmakakku ja kermavaahtoa
Lakritskladdkaka med vispgrädde, mudcake with liquorice and whipped cream, lakritsinen tahmakakku ja kermavaahtoa
Lakritspulver, liquorice powder, lakritsijauhe
Lakritspulver, liquorice powder, lakritsijauhe
Lakritskladdkaka, mudcake with liquorice , lakritsinen tahmakakku
Lakritskladdkaka, mudcake with liquorice, lakritsinen tahmakakku
Pargas, village of Parainen
Pargas, village of Parainen

Lakritskladdkaka

Gårdagen var ett litet löfte om att våren är här. Vi hade nästan 15 grader varmt här i Åbo och det var rekord för säsongen. Vi tog båten ut till havet och där var det inte alls lika varmt och mysigt utan blåsigt och kallt. De tre fiskenäten som vi kollade innehöll några braxar och en enda abborre. Jag tog faktiskt vara på rommen och ska steka den senare idag, vi får väl se hur den smakar. Men antagligen är vattnet för kallt ännu, det tar ett tag innan gössäsongen är i gång.

Lakritsens dag är idag, dessutom ordnas det är Lakritsfestival i Sverige varje år. Vi hade säkert inte kommit ihåg den här dagen men när precis allt som tillagades i nyhetsmorgon imorse innehöll lakrits så fattade vi också att det var en speciell dag idag. Som tur var så köpte vi Renée Voltaires ekologiska lakritspulver på eminenta ICA Torgkassen i Uppsala redan i höstas. Det här receptet hittade vi här och kakan blev både kladdig och god. Vi åt den med vispgrädde.

150 gr smör

3 msk lakritspulver

3 ägg

3 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 dl vetemjöl

6 msk kakaomjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt sirap, vetemjöl, kakao och lakritspulver. Blanda ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord pajform. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Mudcake with liquorice

Yesterday was a small promise of the fact that spring is here. We had almost 15 degrees here in Turku and that was a record for the season. We took the boat out to sea and it was not nearly as warm and cozy, just windy and cold. The three fishing nets we checked contained notwo carp breams and one single perch. I actually saved the rum, cooked it and will fry it later today, we’ll see how it tastes. The water is still too cold yet, it takes a while before zanderseason will be up and running.

Licorice day is today, a Liquorice Festival is arranged in Sweden every year. We certainly had not remembered this day but when everything baked and cooked in the news morning contained licorice we did understand that it was a special day today. Luckily we bought Renée Voltaire organic licorice powder from the eminent ICA Torgkassen in Uppsala last autumn. We found this recipe here and the cake was both sticky and good. We ate it with whipped cream.

150 gr butter

3 tablespoons liquorice powder

3 eggs

3 dl sugar

2 tbsp golden syrup

2 dl flour

6 tablespoon cocoa flour

Preheat the oven to 175 degrees. Melt the butter. Whisk eggs and sugar. Add the syrup, wheat flour, cocoa and liquorice powder. Add the melted butter. Pour batter into a greased pie dish. Bake in the lower part of the oven for about 20-25 minutes.

Lakritsinen tahmakakku

Eilinen oli pieni lupaus siitä, että kevät on täällä. Meillä oli melkein 15 astetta lämmintä täällä Turussa ja se oli kevään ennätys. Lähdimme veneellä merelle, mutta siellä ei ollut erityisen lämmintä vaan tuulista ja kylmää. Kolmessa kalaverkossamme oli vain pari lahnaa ja yksi ahven. Otin ahvenen mädin talteen ja paistan sen myöhemmin tänään, saapa nähdä miltä se maistuu. Merivesi on vielä liian kylmää ja kestää vielä ennen kuin kuhasesonki pääsee käyntiin.

Lakritsipäivä on tänään, Ruotsissahan järjestetään joka vuosi vielä lakritsifestivaalitkin. Emme varmaan olisi muistaneet koko päivää, mutta kun aamutelevisiossa kokatuissa ruoissa oli kaikissa lakritsia mekin tajusimme, että jotainhan tänään juhlitaan. Onneksi ostimme Renée Voltairen luomulakritsijauhetta entisestä lähikaupastamme eli ICA Torgkassenista jo viime syksynä. Tämän reseptin löysimme täältä ja kakku oli sekä tahmaista että hyvää. Söimme sen kermavaahdon kanssa.

150 gr voita

3 rkl lakritsijauhetta

3 munaa

3 dl sokeria

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl vehnäjauhoja

6 rkl kaakaojauhetta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi.Vatkaa munat ja sokeri. Lisää siirappi, vehnäjauhot, sekä kaakao- ja lakritsijauhe. Lisää voisula. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 20-25 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.