Paprikaröra, peppersauce, paprikatahna

Paprikaröra och tzatziki, peppersauce and tzatziki, paprikatahna ja tzatziki
Paprikaröra och tzatziki, peppersauce and tzatziki, paprikatahna ja tzatziki
Lammracks, lamb racks, lampaankare
Lammracks, lamb racks, lampaankare
Irninjärvi, Kuusamo
Irninjärvi, Kuusamo

SONY DSC

Karhunkierros, Kuusamo
Karhunkierros, Kuusamo

Paprikaröra till grillad kött

Vi kunde ju inte låta bli att grilla i lördags när det var så varmt. Vi saltade och pepprade lammracksen (ja, igen och gned in dem med vitlök, rosmarin och olivolja. Jag tog inte tid på hur länge vi grillade dem men gissningsvis i 15 minuter. Till lammracksen hade vi även champignoner, majskolvar och tzatziki och paprikaröra. Jag lägger förresten ut lite nostalgibilder från vår sommarstuga i Kuusamo, numera är det någon annan familj som trivs där. Det är lite för långt borta att åka för oss, men vi har fina minnen därifrån.

2 röda paprikor

olivolja

salt och svartpeppar

rödvinsvinäger

en burk crème fraîche

Sätt ugnen på 250° grill. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skinnet uppåt på en plåt. Rosta paprikan tills skalet blir svart och bubbligt. Låt svalna i en skål täckt med plastfolie. Pilla bort skalet. Skär i bitar och mixa med mixerstav till en slät massa. Blanda med crème fraîche, vinäger, salt och peppar. Mängden vinäger beror på hur syrlig röra man vill ha, smaka dig fram till det du tycker mest om. Utan vinäger och crème fraîche är röran väldigt lik ajvar som man kan krydda lite extra med chiliflingor om man vill. Receptet till tzatziki finns här.

Peppersauce to grilled meat

Of course we had to grill on Saturday as it was such a warm, nice day. We salted and peppered lamb racks (yes, again) and rubbed them with garlic, rosemary and olive oil. I do not know for how long we grilled them but I guess for about 15 minutes. With the meat we even had mushrooms, corn cobs and tzatziki and peppersauce. I will even put on some nostalgic photos from our summer cottage in Kuusamo in northern Finland, it is somebody elses now. It’s a little too far away for us, but we have great memories from there.

2 red peppers

olive oil

salt and black pepper

red wine vinegar

a can of crème fraîche

Preheat the oven to 250 grades. Share and seed the peppers. Add them with the skin facing up on a baking sheet. Put olive oil on the peppers. Roast them until the skin turns black and bubbly. Allow to cool in a bowl covered with plastic wrap. Peel off the skin. Cut into chunks and mix with a hand blender to a smooth paste. Mix with sour cream, vinegar, salt and pepper. The amount of vinegar depends on how sour sauce you want. Without vinegar and crème fraîche this sauce is a lot like Ajvar that can be spiced up with extra chiliflakes if you like. The recipe for tzatziki is here.

Paprikatahna

Lauantaina oli tietenkin pakko heti grillata kun oli niin lämmintä. Suolasimme ja pippuroimme lampaankareen ja hieroimme siihen myös valkosipulia, rosmariinia ja oliiviöljyä. Grillasimme niitä noin varttitunnin. Grillasimme myös herkkusieniä, maissintähkiä ja teimme tzatzikia ja paprikatahnaa. Lisään tänne vähän nostalgisia kuvia kesämökiltämme Kuusamosta, nyt siellä viihtyy joku muu perhe. Se oli vähän liian kaukana meille, mutta meillä sieltä hyviä muistoja.

2 punaista paprikaa

oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

punaviinietikkaa

tölkki crème fraîchea

Kuumenna uunin grillivastukset 250 asteeseen. Halkaise paprikat neljään osaan ja poista siemenet. Laita ne uunipellille kuoriosa ylöspäin ja levitä oliiviöljyä päälle. Grillaa kunnes kuori muuttuuu mustaksi ja kuplivaksi. Laita ne kulhoon jäähtymään, peitä kulho kelmulla. Irroita paprikoista kuori. Leikkaa paloiksi ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Sekoita mukaan myös crème fraîche, punaviinietikka, suola ja pippuri. Punaviinietikan määrä riippuu siitä kuinka hapanta tahnaa haluat. Ilman punaviinietikkaa ja crème fraîchea tahna on melkein kuin ajvar ja sitä voi piristää chilihiutaleilla. Tzatzikin resepti on täällä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.