Sparrisfyllda gösfiléer. asparagus filled perch pike fillets, parsalla täytettyjä kuhafileitä

Sparrisfyllda gösfiléer, asparagus filled pike perch fillets, parsalla täytettyjä kuhafileitä
Sparrisfyllda gösfiléer, asparagus filled pike perch fillets, parsalla täytettyjä kuhafileitä
Anemone hepatica
Anemone hepatica

Sparrisfylld gös

Vi var ute på en promenad igår kväll och höll på att blåsa bort. Imorse snöade det. Inte mycket till vår för tillfället. Tidigare idag funderade jag en stund på om det var tillåtet att gå och bada bastu men den lutherska arbetsmoralen sade nej. Men ikväll kommer vi att bada bastu hela familjen. Vi brukar göra det en till två gånger i veckan men när det är så här kyligt blir det oftare. Härligt att det finns en bastu i nästan alla finska hem ! Egentligen gillar jag rökbastu mest men sådana finns det inte så många kvar av då de har en tendens att brinna upp. Här finns dock en sådan. Vi brukade ha en rökbastu uppe på sommarstugan och själva bastandet blir annorlunda då värmen och röken bidrar till en riktigt behaglig erfarenhet.

Vi hade gös hemma, närmare bestämt fyra stycken. Vi byxade fiskarna och strök dragonsmör (blanda 100 g smör, 2 msk dragon, salt och peppar) över filéerna. Därefter halverade vi de skalade sparrisarna (ca 15 stycken) och fyllde fiskfiléerna med dem. Fäst dem med tandpetare. Sedan stekte vi två finhackade schalottenlökar i smör, tillsatte 5 dl fiskfond och 3 dl vitt vin och kokade fisken i 10 minuter varfefter vi lyfte upp den. Såsen fick koka ihop ett bra tag och sedan tillsatte vi 2 dl grädde. Saltade och pepprade. Om man vill ha lite syrligare sås så tillsätter man citronsaft eller vittvinsvinäger. Servera fisken med sås och pressad potatis.

Asparagus filled pike perch fillets

We took a walk last night and were had a feeling of being blown away. This morning it snowed. Not much for spring at the moment. Earlier today I thought I would put the sauna on just to melt but the protestant work ethic said no. But tonight we will go to sauna, all of us. We usually do it once or twice a week but when it’s this cold, more often. It is great to find a sauna in almost all Finnish homes! I actually like smoke sauna most but there are not many left of these as they have a tendency to burn up. We used to have a smoke sauna in Kuusamo and the process was a bit different when the heat and the smoke contributed to a really pleasant experience.

We had pike perchs at home, four of them. We cleaned the fish and put tarragon butter (mix 100 g butter, 2 tablespoons dried tarragon, salt and pepper) on the fillets. Then we halved the peeled asparagus (about 15 pieces) and filled the fish fillets with them. Toothpick the fillets. We fried two minced shallots in butter, added 5 dl fish fund and 3 dl white wine and cooked the fish for 10 minutes and then we lifted it up. We boiled down the sauce and then added 2 dl of cream and salted and peppered it. If you want a more sour sauce so add some lemon juice or white wine vinegar. Serve the fish with the sauce and pressed potatoes.

Parsalla täytetyt kuhafileet

Olimme eilen illalla ulkona kävelyllä ja tuuli vei meidät melkein mukanaan. Tänä aamuna satoi lunta. Ei tunnu oikein keväältä. Aiemmin tänään ajattelin hetken, että laittaisin saunan päälle, mutta luterilainen työmoraali sanoi sille ehdotukselle ei. Illalla saunomme kyllä varmasti koko perheen voimin. Yleensä saunomme ehkä kerran tai kaksi viikossa, mutta kun on näin kylmä, saunomme useammin. Ihanaa, että melkein kaikissa suomalaiskodeissa on sauna ! Pidän oikeastaan savusaunassa saunomisesta kaikkein eniten, mutta tällaisia ei ole enää montaa jäljellä, niillä kun on taipumus syttyä palamaan. Meillä oli joskus aikoinaan savusauna kesämökillä ja saunominen siellä, lämmön ja savun keskellä, oli todella miellyttävä kokemus.

Meillä oli kahdeksan kappaletta kuhafileitä. Fileoiminen tapahtuu näin, sitten voitelimme fileet rakuunavoilla (sekoita 100 g voita, 2 rkl kuivattua rakuunaa, suolaa ja pippuria), sitten puolitimme kuoritut parsat (noin 15 kpl) ja täytimme kalafileet niillä. Kiinnitimme fileet hammastikuilla. Sitten paistoimme kaksi hienoksi hakattua salottisipulia voissa, lisäsimme 5 dl kalalientä ja 3 dl valkoviiniä. Keitimme kalarullia 10 minuuttia ja nostimme ne sitten pois liemestä. Keitimme kastiketta kokoon ja lisäsimme 2 dl kermaa sekä suolaa ja pippuria. Jos haluat kastikkeesta happamampaa, lisää sitruunanmehua tai valkoviinietikkaa. Tarjoile kalarullat valkoviinikastikkeen ja perunalumen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.