Grekisk pizza, Greek pizza, kreikkalainen pizza

Grekisk pizza, Greek pizza, kreikkalainen pizza
Grekisk pizza, Greek pizza, kreikkalainen pizza
Ingredienser till grekisk pizza, ingredients for a Greek pizza, kreikkalaisen pizzan ainekset
Ingredienser till grekisk pizza, ingredients for a Greek pizza, kreikkalaisen pizzan ainekset
Dance show
Dance show
Vårtecken, signs of spring, kevään merkkejä
Vårtecken, signs of spring, kevään merkkejä
Ensam svan, lonely swan, yksinäinen joutsen
Ensam svan, lonely swan, yksinäinen joutsen

Den grekiska pizzan

Det var ju dansshow igår kväll. Vi blev positivt överraskade, ledaren har tydligen både pluggat och jobbat i London och det syntes klart och tydligt. Jag lyckades ta några bilder men egentligen var det för mörkt i salen för någon form av fotografering. Och inte lär jag bli någon dansfotograf heller, det som syns i bilden är en kjol och där bakom någonstans en skugga av Emma. Jag satte pizzadegen först när vi kom hem och den ska ju jäsa i en timme så det blev en sen middag som vanligt. Såsen gjorde jag själv och hämtade inspiration här men jag måste säga att tre vitlöksklyftor var lite väl mycket i den här såsen. Två räcker gott och väl. Dessutom hade jag i en riven schalottenlök (jag stekte både vitlöken och löken i smör och olja), en burk passerade tomater, 1 tsk socker, 1 msk champagnevinäger och en påse ketchup då tomatpurén var slut. Koka i tio minuter eller en kvart. Jag tillsatte varken salt, peppar eller oregano i såsen då den ena pizzan satte jag fylldes med kryddat lammstek och fetaost och den andra fick också rikligt med fetaost. Tillbehör ? Riven ost, fetaost, kvartade tomater, svarta oliver och skivad shalottenlök (bara för att den vanliga var slut). Tio minuter i ugnen och middagen var äntligen klar.

Imorse tog jag en promenad precis innan det blev molnigt igen. Jag letade efter vårtecken men hittade bara man made sådana. Och den här svanen är jag lite orolig för, de var två när de kom men nu är det bara den här kvar. ‘

Greek pizza

We went to see this dance show last night. We were pleasantly surprised, the leader apparently has both studied and worked in London and it showed. I managed to take some photos but actually it was too dark in the hall for any kind of photography. I will not become a dance photographer either, what is in the photo is a skirt and somewhere behind it a shadow of Emma. I made the pizza dough when we got home and as it must rise for an hour it was a late dinner as usual. I made the sauce myself and found inspiration here but I must say that three cloves of garlic was a little too much. Two will be wuite enough. I also added a shredded shallot (I fried both garlic and onion in butter and oil), a can of pureed tomatoes, 1 teaspoon sugar, 1 tablespoon champagne vinegar and a bag of ketchup as we did not have any tomato puree. I cooked it for about ten to fifteen minutes. I did not add salt, pepper or oregano in the sauce as we had spicy and salty fillings like spiced lamb and feta cheese. What else ? Grated cheese, feta cheese, quartered tomatoes, black olives and sliced shalotts (we did not have any regular onions) and on the other even lamb. Ten minutes in the oven and the dinner was finally ready.

I took a walk this morning just before it became cloudy again. I was looking for signs of spring but found only man-made ones. I am a bit worried about this swan, they were two when they arrived but now it’s just this one left.

Kreikkalainen pizza

Eilen illalla olimme siis tanssiesityksessä. Olimme iloisesti yllättyneitä, koska ryhmien vetäjä oli ilmeisesti sekä opiskellut että työskennellyt Lontoossa ja sen myös huomasi. Onnistuin ottamaan muutaman valokuvan, mutta salissa oli vähän liian pimeää. Eikä minusta ainakaan tanssivalokuvaajaa tule, kuvassa näkyy hame ja sen takana on varjo Emmasta. Ten pizzataikinan vasta kun tulimme kotiin ja koska sen pitää nousta tunnin verran niin illallinen nautittiin taas myöhään. Kastikkeen tein itse ja hain inspiraatiota täältä, mutta kolme valkosipulinkynttä oli kyllä vähän liikaa. Kaksi kynttä riittää ihan hyvin. Käytin myös raastetun salottisipulin (paistoin raastetun valkosipulin ja salottisipulin voissa ja öljyssä), tölkin tomaattisosetta, 1 tl sokeria, 1 rkl samppanjaaetikkaa ja pussin ketsuppia (tomaattipyree oli loppu). Keitin kastiketta noin kymmenen-viisitoista minuuttia. En lisännyt suolaa, pippuria tai oreganoa koska toiseen pizzaan tuli maustettua lammaspaistia ja fetajuustoa ja toiseen runsaasti fetajuustoa. Tarvikkeet? Juustoraastetta, fetajuustoa, paloiteltuja tomaatteja, mustia oliiveja ja siivutettua salottisipulia (tavalliset olivat loppu). Kymmenen minuuttia uunissa ja illallinen oli vihdoin valmis.

Tänä aamuna ehdin käydä kävelyllä juuri ennen kuin tuli taas pilvistä. Etsin kevään merkkejä, mutta löysin vain ihmisten tekemiä sellaisia. Ja tämä joutsen, olen siitä hieman huolissani koska niitä oli kaksi kun ne saapuivat. Tämä yksinäinen tuntuu nyt olevan hieman eksyksissä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.