Filé Oscar, veal Oscar, Oskarinleike

Filé Oscar, veal Oscar, Oskarinleike
Filé Oscar, veal Oscar, Oskarinleike
Ingredienser för filé Oscar, ingredients for veal Oscar, Oskarinleikkeen ainekset
Ingredienser för filé Oscar, ingredients for veal Oscar, Oskarinleikkeen ainekset

Filé Oscar

Eftersom vår son åkte till Stockholm imorse så åt vi fredagsmiddag igår. Vi lyxade till det lite extra och lagade en riktig svensk klassiker, kalvfilé Oscar. Wikipedia vet att den här rätten serverades för första gången redan 1897 då den svenska kungen Oscar II regerat i ett kvarts sekel. Rätten serverades så att hummerklorna bildade ett O och två sparrisstänger ovanpå den romerska siffran II. Nu var det inte riktigt lika kungligt hos oss, vi hade varken tryffel eller hummer hemma så vi kompenserade med cirka två deciliter räkor istället.

Jag letade efter ett autentiskt recept ett tag och hittade först det här men bestämde mig ändå för att laga maten efter ett klassiskt svenskt recept som ni hittar här.

4 kalvfilébitar (600 g)

salt och peppar

Salta och peppra biffarna. Stek dem på hög värme ca 2 minuter per sida. Låt köttet vila och håll det varmt.

Choronsås

3 äggulor

500 smör

1 msk tomatpuré

½ dl vatten

dragon

persilja

salt och peppar

Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull.Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli lika luftigt som en béarnaisesås. Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). Vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle. Salta och krydda med dragon och persilja.

Veal Oscar

Since our son left to Stockholm this morning we ate Friday dinner last night. We wanted to have a bit more luxurious dinner and made a real Swedish classic, veal Oscar. Wikipedia knows that this dish was served for the first time in 1897 when the Swedish King Oscar II had reigned for a quarter-century. This course was served so that lobster claws formed an O and two sticks of asparagus on top the Roman number II. Now it was not quite as royal at our place, we had neither truffles or lobster at home so we compensated with shrimps instead.

I was looking for an authentic recipe for a while and found this but I then decided to choose a classic Swedish recipe that can be found here.

4 veal fillet pieces (600 g)

salt and pepper

Salt and pepper the meat. Fry them on high heat for about 2 minutes per side. Let the meat rest and keep warm.

Sauce Choron

3 egg yolks

500 butter

1 tbsp tomato puree

½ dl water

tarragon

parsley

salt and pepper

Melt the butter. Whisk the tomato purée in the egg yolks in another pan. Add 1/2 dl water and simmer on low heat. Whisk constantly until the egg mixture reaches a temperature of 37 degrees. It should be as airy as when making béarnaise sauce. Check the temperature of the butter, it should also be lukewarm (37 degrees). Whisk the butter into the eggs in a thin stream. Add salt and season with tarragon and parsley.

Oskarinleike

Koska poikamme lähti tänä aamuna Tukholmaaan niin söimme perjantai-illallista jo eilen. Me halusimmme vähän juhlavampaa ruokaa päädyimme todelliseen ruotsalaisklassikkoon, eli vasikanfileestä tehtyyn Oscarinleikkeeseen. Wikipedia tietää, että tämä ruokalaji tarjoiltiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1897, jolloin Ruotsin kuningas Oskar II oli hallinnut Ruotsia neljännesvuosisadan. Ruoka tarjoiltiin siten, että hummerin saksilihasta muodostettiin lautaseele O -kirjain ja leikkeen päälle kaksi parsatankoa merkitsemään roomalaista II – numeroa. Meillä ei ollut ihan yhtä ruhtinaallisia raaka-aineita joten käytimme hummerin sijasta katkarapuja.

Etsin aitoa reseptiä pitkän aikaa ja löysin tämän, mutta päätin sittenkin kokata klassisen ruotsalaisreseptin pohjalta, joka löytyy täältä.

4 kpl vasikanfilepihviä (600 g)

suolaa ja pippuria

Suolaa ja pippuroi pihvit. Paista ne korkealla lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli. Anna lihan levätä ja pidä se lämpimänä.

Choronkastike

3 munankeltuaista

500 voita

1 rkl tomaattipyreetä

½ dl vettä

rakuunaa

persiljaa

suolaa ja pippuria

Sulata voi. Vatkaa tomaattipyree ja keltuaiset toisessa kattilassa. Lisää vesi ja vatkaa miedolla lämmöllä. Vatkaa koko ajan kunnes munaseos on 37 -asteista. Sen pitää olla yhtä ilmavaa kuin béarnaisekastiketta tehtäessä. Tarkista voin lämpötila, sen pitäisi olla myös 37 -asteista. Valuta sulatettu voi ohuena nauhana munaseokseen ja vatkaa koko ajan. Lisää suola ja mausta choronkastike rakuunalla ja persiljalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.