Quacamole

on
Burritos, nachos, quacamole
Burritos, nachos, quacamole
Grå Åbo, gloomy Turku, pilvinen Turku
Grå Åbo, gloomy Turku, pilvinen Turku

Quacamole

Det har varit en hel del jobb på sistone så idag får ni ett recept till ett tillbehör som vi ofta har till tacos, burritos och nachos. Quacamole, så klart. Det är ingen större vetenskap egentligen, quacamole ska innehålla avocado, lime eller citron, vitlök och salt. Och gärna för vår del även chili, spiskummin, lök och koriander. Alla tycker inte alls om koriander, och här kan ni läsa om en intressant undersökning om just koriander.

Den mexikanskt inspirerade texmex -maten kom till Norden någon gång i början av 1980-talet. Den allra första mexikanska restaurangen i Sverige verkara vara den här som öppnade i Kungshallen i Stockholm redan 1983. Det dröjde många år innan den första texmex-restaurangen i Finland, Cantina West i Helsingfors öppnades år 1990. Numera finns det även mexikanska taquerior i båda städerna, den här verkar vara populär i Helsingfors och den här i Stockholm. Det finns gott om mexikanska restauranger även i Oslo och Köpenhamn. Här hittar ni två andra recept till en ”autentisk” quacamole, en på engelska och en på spanska.

4 avokadon
1 schalottenlök
1 chilifrukt
1 kruka koriander
1 msk olivolja
1 saften av en färskpressad lime
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm spiskummin

Skala och hacka löken. Dela avokadon, gröp ur köttet och dela i mindre bitar. Finhacka chilin och koriandern. Kör alla ingredienser i mixer till en slät sås. (Den behåller sin färg bättre om du lägger i avokadokärnan).

Quacamole

There has been a lot of work lately so today You will get a prescription for a side order that we often have to tacos, burritos and nachos. Quacamole, of course. There is not much science really, quacamole should include avocado, lime or lemon, garlic and salt. And for us, even chilli, cumin, onion and cilantro. All people do not like cilantro, and this is where You can read about an interesting study on it.

The Mexican inspired Tex mex food came to the Nordic countries sometime in the early 1980s. The very first Mexican restaurant in Sweden was this and it opened in Stockholm in 1983. It took many years before the first one came to Finland, Cantina West in Helsinki was opened in 1990. Nowadays there are also Mexican taquerior in both cities, this seems to be popular in Helsinki and this in Stockholm. There are plenty of Mexican restaurants even in Oslo and Copenhagen. You will will find two other recipes for an ”authentic” quacamole, one in English and one in Spanish.

4 avocados
1 shallot
1 chilli
1 pot coriander
1 tablespoon olive oil
1 juice of a freshly squeezed lime
1 clove of garlic
1 teaspoon salt
2 pinches of ground cumin

Peel and chop the onion. Share avocado, scoop out the flesh and divide into smaller pieces. Finely chop the chilli and coriander. Run all ingredients in blender to a smooth sauce. (It retains its color better if you put the avocado seed in).

Quacamole

Viime aikoina on ollut taas kaikenlaista aikaavievää joten tänään saatte lisukereseptin. Syömme tätä usein tacojen, nachosten ja burritosten kanssa. Quacamolea tietenkin. Tässä ei tarvita mitään poppakonsteja, quacamoleen kuuluu avokado, lime tai sitruuna, valkosipuli ja suola. Ja meidän versioomme myös chili, juustokumina, sipuli ja korianteri. Kaikki eivät pidä korianterista, ja täältä voit lukea siitä enemmän.

Texmex -ruoka tuli Pohjoismaihin joskus 1980-luvun alussa. Aivan ensimmäinen meksikolainen ravintola Ruotsissa taitaa olla tämä, joka avattiin Kungshallenissa Tukholmassa 1983. Kesti monta vuotta ennen kuin ensimmäinen Texmex -ravintola tuli Suomeen, Cantina West avattiin Helsingissä vuonna 1990. Nykyään molemmissa kaupungeissa on myös meksikolaisia taquerioita, tämä näyttää olevan suosittu Helsingissä ja tämä Tukholmassa. Oslossa ja Kööpenhaminassakin on paljon meksikolaisia ravintoloita. Täältä löydät kaksi muuta reseptejä ”aitoon” quacamoleen, tämä on englanniksi ja tämä espanjaksi.

4 avokadoa
1 salottisipuli
1 chili
1 ruukku korianteria
1 rkl oliiviöljyä
1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
2 maustemitallista juustokuminaa

Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise avokadot, koverra pois hedelmäliha ja pilko ne pienemmiksi paloiksi. Hienonna chili ja korianteri. Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi, vihreäksi kastikkeeksi. (Quacamole säilyttää värinsä paremmin, jos lisäät avokadon siemenen sekaan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.