Mjöd, mead, sima

Mjöd, mead, sima
Mjöd, mead, sima
Ruissalo, Runsala
Ruissalo, Runsala
Anemone hepatica
Anemone hepatica

Mjöd

Egentligen har den finska siman inget med mjöd att göra men det fins ingen bättre översättning. Sima har man lagat i Finland redan på 1700-talet, i början bara i herrgårdar då socker och honung var dyra råvaror. Sima innehåller mycket socker och väldigt lite alkohol, i min barndom fick vi barn alltid dricka det till Valborg. Jag fortsätter med den traditionen och ska laga en sats idag så att det precis hinner bli klart innan torsdag. Samma dryck kallas tydligen miód pitny  för i Polen. Här hittar man recept till det. Grundreceptet för finsk sima hittar ni här och vill man experimentera med smaken så kan man använda lime, grape eller apelsin istället för citron. I år tänker jag vara traditionell och bara använda citron. Så här firar vi i Åbo.

Mead

Actually, the Finnish sima has nothing with mead to do but there is no better translation. Sima has been made in Finland from the early 1700s, initially only in mansions as sugar and honey were very expensive. Sima contains a lot of sugar and very little alcohol and in my childhood we children always got to drink it around Valborg. I will continue with that tradition and make a batch today so it just has time to become clear before Thursday. The same drink is apparently called for miód pitny in Poland. Here is the recipe for that. You will find the basic recipe for Finnish sima here and if You want to experiment with the taste use limes, grapefruits or oranges instead of lemon. This year, I intend to be traditional and only use lemon. This film is from Valborg celebration in Turku.

Sima

Simaa on tehty Suomessa jo 1700-luvulla, aluksi vain kartanoissa koska sokeri ja hunaja olivat niin kalliita. Sima sisältää paljon sokeria ja hyvin vähän alkoholia ja minun lapsuudessani me lapset saimme sitä aina vapuksi. Jatkan perinnettä ja teen yhden satsin tänään niin ehtii valmistua torstaiksi. Sama juoma on ilmeisesti miód pitny Puolassa. Tässä sen resepti . Tavallisen suomalaisen siman perusresepti on täällä ja jos haluat kokeilla muita makuja, käytä limeja, greippejä tai appelsiineja sitruunan sijasta. Tänä vuonna aion tehdä ihan tavallista, perinteistä simaa ja käyttää vain sitruunaa. Vappukuvia ja tunnelmia Turusta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.