Pulled pork

on
Stand "N" Stuff, pulled pork
Stand ”N” Stuff, pulled pork
Pulled pork, nyhtöpossu
Pulled pork, nyhtöpossu

Pulled pork

Det var ju några år sedan det blev väldigt populärt med ”pulled pork”. Det roliga med den här maträtten (och många andra långkok) är att den sköter sig själv medans man själv gör något annat. Allt som kan tillagas i ugnen under flera timmars tid är ju strålande, man slipper själv stå där och ha koll hela tiden. Den här gången testade vi Jens Linders recept och nya Stand ”N” Stuff tortillas från El Paso som ser ut som vetebrödskorgar och var kanske lite väl degiga för min smak. Om ni använder dem så kom ihåg att lägga ett salladsblad längst under så håller de sig bättre. Men som sagt så föredrar jag nog de mindre tortillabröden med det här.

Vi lagade en halv portion den här gången då vi även hade kyckling hemma. Men egentligen är det smart att laga en större portion och sedan portionspacka till frysen så har man mat för många mexikanska kvällar. Vi hade benfri fläskkarré och kryddade lite extra med svartpeppar och mexikanska kryddor också. Nästa gång testar jag det här .

2 kg grisbog med ben eller benfri fläskkarré
½ dl strösocker
½ dl grovt salt

Blanda socker och salt och gnid in köttet i detta. Lägg i plastpåse och låt marinera över natten eller i cirka 12 timmar. Sätt ugnen på 150 grader och lägg in köttet i en långpanna. Låt steka i sju timmar. Om köttet börjar se mörkt ut, sänk till 135–140 grader. Ös då och då. Låt svalna. Häll allt fett och spad i pannan i en bunke. Pressa isär köttet med en träslev. Skär köttet i 4–5 centimeter breda bitar. Riv dessa till små remsor. Inför serveringen, värm lite av det sparade flottet i en stekpanna. Lägg i remsorna och fräs tills de får lite färg och blivit genomvarma. Häll eventuellt på lite vatten om det hotar att koka torrt. Servera med tortillabröd, sallad och sås.

It was a few years ago it became very popular with the ”pulled pork” even in the Nordic countries. The best thing with this dish (and many others made in oven) is that it takes care of itself while you yourself do something else. All dishes that can be cooked in the oven for several hours are brilliant, one does not have to keep an eye on them all the time. This time we tested Jens Linder recipe and new Stand ‘N’ Stuff tortillas from El Paso that look like wheat bread baskets and were perhaps a bit too doughy for my taste. If you use them, remember to add a lettuce leaf on the bottom so they will keep their form better. But as I said, I prefer the smaller tortilla breads with this.

We cooked half a portion as we also had chicken at home. But it’s really smart to cook a larger portion and then pack it into smaller portions and freeze so one has food for many Mexican evenings. We used boneless pork butt and seasoned this American classic even with a little extra black pepper and Mexican spices. Next time, I will try this.

2 kg pork shoulder with bone or boneless pork butt (Boston butt)
½ dl granulated sugar
½ dl coarse salt

Mix sugar and salt and rub it into the meat. Place in a plastic bag and let marinate overnight or for about 12 hours. Preheat the oven to 150 degrees and place the meat in a roasting pan. Let cook for seven hours. If the meat starts to look dark, drop teh temperature to 135-140 degrees. Pour occasionally. Allow to cool. Pour all fat and broth from the pan in a bowl. Press the meat with a wooden spoon. Cut the meat into 4-5 cm wide pieces. Tear them into small strips with a fork. Prior to serving, heat a little of saved fat in a frying pan. Add the strips and fry until they get a little color. Add a little water if it threatens to get dry. Serve with tortilla bread, salad and sauce.

Nyhtöpossustahan tuli muutama vuosi sitten erittäin suosittua. Tämä ruoka on helppo tehdä ja niinkuin monet muutkin pitkää kypsytystä vaativat ruoat koska se huolehtii itse itsestään ja kokkia voi ruoan valmistuessa tehdä jotakin ihan muuta. Kaikki tällaiset uunissa valmistettavat ruoat ovat siitä hyviä, että niitä ei tarvitse koko ajan vahtia. Tällä kertaa kokeilimme Jens Linderin reseptiä ja uusia Stand ‘N’ Stuff -tortilloja El Pasolta. Ne näyttivät vähän venhnäleipäkoreilta ja olivat ehkä hiukan liian taikinamaisia minun makuuni. Jos kuitenkin käytät niitä, muista lisätä pohjalle salaatin lehti niin pysyvät muodossaan paremmin. Minä pidän ehkä kuitenkin enemmän pienistä tortillaleipäsistä.

Teimme lihaa vain puolikkaan annoksen koska meillä oli kotona myös kanaa. Oikeastaan on kuitenkin aika fiksua tehdä isompi annos ja sen jälkeen annospakastaa se niin ruokaa riittää moneen meksikolaiseen iltaan. Meillä käytimme luutonta porsaan kassleria ja maustoimme tämän alunperin amerikkalaisen lihan myös mustapippurilla ja meksikolaisilla mausteilla. Ensi kerralla kokeilen tätä.

2 kg porsaan lapaa (luullinen) tai luutonta porsaan kassleria
½ dl hienosokeria
½ dl karkeaa suolaa

Sekoita sokeri ja suola ja hiero ne lihaan. Laita liha muovipussiin ja anna sen marinoitua yön yli tai noin 12 tuntia. Kuumenna uuni 150 asteeseen ja laita liha uuniin. Anna kypsyä seitsemän tuntia. Jos liha alkaa näyttää tummalta, pudota lämpö 135-140 asteeseen. Valele lihaa siitä irronneella rasvalla silloin tällöin. Anna jäähtyä. Kaada kaikki rasva ja liemi pannulta kulhoon. Painele lihaa puukauhalla. Leikkaa lihasta 4-5 cm leveitä palasia. Revi ne haarukan avulla pieniksi suikaleiksi. Ennen tarjoilua lämmittä hieman paistinrasvaa pannulla. Lisää lihaja paista, kunnes se saa hieman väriä. Kaada sekaan hieman vettä, jos liha näyttää kuivuvan. Tarjoile tortillaleivä, salaatin ja kastikkeen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.