Chokladbollar, chocolate balls, suklaapallot

on
Chokladbollar, choclate balls, suklaapallot
Chokladbollar, choclate balls, suklaapallot

Chokladbollar

Gottegrisarna här hemma var inte sena på att sätta igång när chokladbollens dag firades den 11 maj. De sprang til skafferiet, samlade allt som behövdes och efter en kvart var bollarna i kylen. De fick sammalagt 17 stycken av den här smeten och det blev ett jädra liv när de insåg att den ena hade fått fem och den andra tio. Dessutom hade familjefadern lyckats norpa åt sig hela två stycken. Det hjälpte inte med att jag försökte lugna ner situationen genom att berätta att jag inte hade fått en enda, det slogs i dörrar och vrålades för fullt. Nåväl, nästa gång de lagar chokladbollar kanske de kan dela på ett annat sätt. För mig räcker det att titta på ingredienserna till de här klassiska, svenska bakverken för att inse att jag inte kommer att tycka om dem. Det är på tok för mycket socker i dem. Här kan ni läsa mer om chokladbollen.

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 matskedar kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten eller kaffe
5 dl havregryn

Rör ihop alla ingredienser noga, se till att det inte finns några smörklumpar i smeten. Forma till runda bollar och rulla dem i pärlsocker, kokosflingor eller strössel. Förvara chokladbollarna i frysen eller i kylen.

Chocolate Balls

Both kids have a sweet tooth and they were not late late to start when the chocolate ball’s Day was celebrated on May 11th. They ran to the pantry, collected everything that was needed and after fifteen minutes chocolate balls were put in the fridge. They made 17 balls of this batter and made a fuss when they realized that one had eaten five and the other one ten of them. Their father had managed to pinch two as well. It did not help that I was trying to calm the situation by telling them that I had not eaten a single one, they were still slamming doors and yelling. Well, they might want to share in another way next time making them. For me it is quite enough to look at the ingredients for these classic Swedish chocolate balls to realize that I am not going to like them. There is far too much sugar in them. You can learn more about the chocolate balls here

100g butter (bring it to room temperature)
1,5 dl granulated sugar
4 tablespoons cocoa
1 teaspoon vanilla
2 tablespoons water (or coffee)
5 dl rolled oats

Mix all ingredients thoroughly, make sure there are no lumps of butter in the batter. Shape into round balls and roll them in coarse sugar, coconut or sprinkles. Keep the chocolate balls in the freezer or in the refrigerator.

Suklaapallot

Kaksi makenhimoista lasta ryhtyivät heti toimeen kun 11. toukokuuta vietettiin virallista ”suklaapallon päivää”. He ryntäsivät ruokakomerolle, keräsivät kaiken tarvittavan ja viisitoista minuuttia myöhemmin valmiit suklaapallot olivat jääkaapissa. Taikinasta tuli yhteensä seitsemäntöista palloa ja syntyi kauhea riita kun huomattiin, että yksi oli syönyt viisi palloa ja toinen kymmenen. Isäkin onnistui saamaan itselleen kaksi. Ei auttanut yhtään, että yritin rauhoittaa tilannetta kertomalla lapsille, että en itse olluta saanut yhtään, täällä paiskottiin ovia ja karjuttiin. No, ensi kerralla he ehkä osaavat jakaa suklaapallot paremmin. Minulle se riittää se, että katson näiden klassisten ruotsalaismakesiten reseptiä ttajutakseni, että nämä eivät ole suosikkejani. Niissä on ihan liikaa sokeria. Suklaapalloista voi lukea lisää täältä.

100g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl hienosokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä tai kahvia
5 dl kaurahiutaleita

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti ja varmista, että taikinaan ei jää voimöykkyjä. Tee taikinasta pyöreitä palloja ja rullaa ne raesokerissa, kookoshiutaleissa tai nonparelleissa. Säilytä suklaapallot pakastimessa tai jääkaapissa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.