Potatissallad, potatoe salad, perunasalaatti

on
Potatissallad, potatoe salad, perunasalaatti
Potatissallad, potatoe salad, perunasalaatti

Enkel potatissallad

Det är snart avslutning i de finska skolorna, närmare bestämt på lördag. Och av någon underlig anledning ska den sista veckan alltid fyllas med diverse jippon (till exempel lite extra idrott, en klassresa eller ett knytkalas) och gärna även några obligatoriska möten i skolan för föräldrarna. Och så ska man ju naturligtvis vara på plats på lördag också när det är avslutningsfest. Gärna finkammad och finklädd. I år är det så kyligt att jag sade till båda barnen att de kommer att frysa ihjäl om de fösöker ta sig till skolan i tunna sommarkläder och sandaler. Bäst att klä sig rätt så att man slipper bli sjuk när det efterlängtade sommarlovet nu äntligen börjar. Ärligt talat så är jag själv också i behov av sommarlov och tänker ta det så lugnt som möjligt till att börja med. Vi lagar rätt ofta potatissallad med diverse grönsaker och aldrig med majonnäs, alla tycker bättre om dressingar på olja istället. Lite i den tyska stilen som här men utan bacon. Den här dressingen är ungefär vad vi brukar laga, tillsätt vinäger lite försiktigt så att du vet vilken ”syrlighetsgrad” du gillar bäst. Den här dressingen ska gärna hällas på varma, kokta potatisar så att de suger åt sig all mat. Snåla inte med saltet i kokvattnet heller, det är därifrån smaken kommer. Det lönar sig även att experimentera vilka örter som passa bäst, just den här gången blev det riktigt smarrigt med basilika och oregano.

2 dl olivolja
2 msk grovkornig Dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
½ röd paprika
2 vårlökar
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad oregano
salt och peppar

Skala och finhacka vitlöken och rödlöken. Finhacka paprikan. Finhacka vårlöken. Blanda ihop olja, senap, rödvinsvinäger, vitlök, rödlök, paprika och vårlök. Tillsätt de finhackade örterna. Smaka av med salt och peppar.

Simple potato salad

The Finnish schools are soon closing for summer, it is done on Saturday. And for some strange reason, the last week is always filled with various gimmicks (such as extra sports, a class trip or a potluck) and preferably even some meetings at school for parents. And we are of course to be on site on Saturday for the closing party. Proper and well dressed. This year it is so cold that I told both children that they will freeze to death if they are trying to get to school in thin summer clothes and sandals. Best to dress properly so you do not get sick when the long-awaited summer vacation finally begins. Frankly, I myself am also in need of summer holiday and I intend to take it as easy as possible to begin with. We cook quite often potato salad with vegetables and never with mayonnaise, we all feel better about dressings on oil instead. A little German style as this but without bacon. This dressing is about what we usually make, add the vinegar a little carefully so that you know what ”degree of acidity” you like best. This dressing should be poured on hot, cooked potatoes so that they absorb all the liquid. Do not skimp with the salt in the cooking water either, that’s where the flavor is. It is worthwhile to experiment with other herbs as well, this time it was really nice with basil and oregano.

2 dl olive oil
2 tablespoons coarse-grained Dijon mustard
2 tablespoons red wine vinegar
1 clove garlic
1 onion
½ red pepper
2 spring onions
2 tablespoons finely chopped basil
2 tablespoons finely chopped oregano
salt and pepper

Peel and finely chop the garlic and onions. Finely chop the pepper. Finely chop the spring onions. Mix together oil, mustard, red wine vinegar, garlic, red onion, peppers and spring onions. Add the finely chopped herbs. Season with salt and pepper.

Yksinkertainen perunasalaatti

Kevätjuhlat lähestyvät suomalaiskouluissa, ne pidetään lauantaina. Ja jostain kumman syystä viimeisellä viikolla pitää aina keksiä erilaista tekemistä(kuten ylimääräistä urheilua, luokkaretkeä tai nyyttikestejä) ja sitten järjestetään mielellään myös joitakin pakollisia tapaamisia vanhemmille. Paikan päällä koulussa pitää tietysti olla myös lauantaina. Mielellään juhlakampauksessa ja juhlavaatteissa. Tänä vuonna on vieläkin niin kylmää, että sanoin molemmille lapsille, että he jäätyvät kuoliaiksi jos he yrittävät mennä kouluun ohuissa kesävaatteissa ja sandaaleissa. Parasta pukeutua lämpimämpiin vaatteisiin, että ei ainakaan ole sitten heti sairaana kun kauan odotettu kesäloma viimein alkaa. Suoraan sanottuna tarvitsen itsekin kesälomaa ja aionkin ottaa kesäkuun alussa niin rennosti kuin suinkin mahdollista. Me teemme usein perunasalaattia johon sekoitamme kasviksia, mutta koskaan majoneesia. Käytämme sen sihaan öljyä. Vähän saksalaiseen tyyliin kuten tässä, mutta ilman pekonia. Teemme yleensä tämän tyylistä yrttiöljyä, lisää viinietikka vähän kerrallaan niin opit tuntemaan mistä ”happamuusasteesta” pidät eniten. Tämä kastike kaadetaan kuumien, keitettyjen perunoiden päälle niin, että ne imevät kaiken kastikkeen. Mausta keittovesikin runsaalla suolalla, maku on siellä. Kannattaa myös kokeilla muita yrttejä ja testata mikä sopii parhaiten, tällä kertaa basilika ja oregano sopivat oikein hyvin.

2 dl oliiviöljyä
2 rkl karkeaa Dijon sinappi
2 rkl punaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
½ punainen paprika
2 kevätsipulia
2 rkl hienonnettua basilikaa
2 rkl hienonnettua oreganoa
suolaa ja pippuria

Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Hienonna paprika. Hienonna kevätsipuli. Sekoita öljy, sinappi, punaviinietikka, valkosipulia, punasipulia, paprikaa ja kevätsipulia. Lisää hienonnettu yrttejä. Mausta suolalla ja pippurilla.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.