Svärdfisk, swordfish, miekkakalaa

on
Svärdfisk, swordfish, miekkakalaa
Svärdfisk, swordfish, miekkakalaa
Sommar, summer, kesä ?
Sommar, summer, kesä ?
Grotta, cave, luola
Grotta, cave, luola
Omelett, omelette, munakas
Omelett, omelette, munakas

Svärdfisk

Hela helgen var helt galen, alldeles för mycket som hände på ett par dagar bara. I lördags var det skolavslutning och lika kallt som vanligt. Men det regnade i alla fall inte och på eftermiddagen blev det så pass bra väder och varmt att vi tog och grillade. Det blev en vitlöksgratäng, lammytterfilé och ramslökspesto. Mycket gott. Igår blev det rejäl frukost med ägg och bacon, nybakade frallor och smoothie. Och kaffe så klart. Och lite vattenmelon, ost, skinka, gurka och paprika också. Det bästa med veckoslutsmorgnar är att man kan trycka i sig hur mycket mat som helst medans man läser lokaltidningen och rikstidningen. Igår var vi dessutom och letade efter en grotta här som vi till slut hittade och dessutom åkte vi in till stan och sade hej till italienske Angelo som har en gelateria här. Visste ni att finländare äter extremt mycket glass varje år ? Det är bara folk i USA, Australien och Nya Zeeland som äter mer än vad vi gör. Jag valde en strut med lemon pie och citronsorbet, otroligt fräscht och gott. Igår kväll var sista kvällen av min matvecka så det fick bli lite ditåt, en marinerad svärdfisk (marinade gjord av rostad paprika, olivolja, salt och peppar och lite basilika), en röra på avocado, paprika och olivolja och köpta pommes frites. Vi har köpt svärdfisk förut och grillat den, men den oftast blivit torr och tråkig. Den här gången stekte vi den i rikligt med smör, ett par krossade – inte finhackade eller pressade – vitlökskyftor ca 2 minuter /sida. De tjockare bitarna stekte jag 3 minuter/sida. Hur gott som helst och till fisken hade vi förutom röran även sallad och köpta pommes frites (ja, det händer ibland). Idag gjorde jag en omelett av resten av svärdfisken men det får ni inget recept på, smakerna passade inte alls ihop. Men fungerade bra som lunch, ingen mat slängdes och alla var nöjda och glada. Och idag har regnet öst ner, vi får väl hur länge det fortsätter.

Swordfish

The whole weekend was crazy, too much happenings in two days. Last Saturday was the last day of school and it was as cold as usual. But it did not rain and in the afternoon, it was so nice weather and even sort of warm so we decided to grill. We made potato garlic gratin, lamb and wild garlic pesto. Very nice. Yesterday was started with a huge breakfast with eggs and bacon, freshly baked rolls and smoothies. And coffee of course. And some watermelon, cheese, ham, cucumber and peppers too. The best part of weekend mornings is that You can just eat a lot while reading the local newspaper and the national one. Yesterday we went looking for a cave here that we eventually found and in addition we went into town and said hello to the Italian Angelo who rusn a gelateria here. Did you know that Finns eat extremely much ice cream every year ? It’s just people in the United States, Australia and New Zealand who eat more than we do. I chose lemon pie and lemon sorbet, incredibly fresh and delicious. Last night was the last night of food week so it was simple, a marinated swordfish (marinade made of roasted peppers, olive oil, salt and pepper and some basil), a paste of avocado, peppers and olive oil and French fries. We have bought swordfish before and grilled it, but it often becomes dry and dull. This time we fried it in plenty of butter, a few crushed – not minced or pressed – garlic cloves for about 2 minutes/side. I fried the thicker pieces for 3 minutes/side. Delicious, and the fish was eaten with the paste, some salad and bought french fries (yes, it happens sometimes). Today I made an omelette of the rest of the swordfish but I will not put any recipe here, the flavors did not ”match”. But it worked well as a lunch, no food was thrown away and everyone was happy. And today the rain pured down, we’ll see for how long this time.

Miekkakalaa

Koko viikonloppu oli ihan hullu, liian paljon kaikkea muutamassa hassussa päivässä. Lauantai oli viimeinen koulupäivä ja oli ihan yhtä kylmää kuin on ollut koko toukokuun. Ei kuitenkaan satanut ja iltapäivällä oli jo niin aurinkoista ja kaunista, että me grillasimme. Teimme valkosipuligratiinia, lampaan ulkofilettä ja karhunlaukkapestoa. Erittäin hyvää. Eilen söimme aamiaiseksi pekonia ja kananmunia, tuoreita sämpylöitä ja smoothiet. Ja tietysti kahvia. Ja vesimelonia, juustoa, kinkkua, kurkkua ja paprikaa. Viikonloppuisin on ihan parasta, että voi syödä vaikka kuinka paljon aamiaista samalla kun lukee paikallislehteä ja valtakunnan ykköslehteä. Eilen olimme lisäksi etsimässä tätä luolaa, jonka sitten loppujen lopuksi myös löysimme ja sitten kävimme kaupungilla moikkaamassa italialaista Angeloa, jolla on täällä oma gelateria. Tiesittekö, että suomalaiset syövät todella paljon jäätelöä vuodessa ? Ainoastaan Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa syödään enemmän jäätelöä kuin täällä. Valitsin lemon pie -jäätelöä ja sitruunasorbettia, uskomattoman raikas ja herkullinen yhdistelmä. Eilinen ilta oli minun ruokaviikkoni viimeinen ilta, joten ten vähän sinne päin, marinoitua miekkakalaa (marinadissa oli paahdettua paprikaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja vähän basilikaa), tahnaa jossa oli avokadoa, paprikaa ja oliiviöljyä ja ranskalaisia. Olemme ostaneet miekkakalaa ennenkin ja grillanneet sen, mutta useimmiten siitä on tullut kuivaa ja tylsää. Tällä kertaa paistoimme sen runsaassa voissa, jossa oli muutama murskattu – ei hienoksi hakattu tai puserrettu – valkosipulin kynsi noin 2 minuuttia/puoli. Paksumpia paloja paistoin 3 minuuttia/puoli. Älyttömän hyvää, lisäkkeenä siis avokadotahna, salaattia ja ostoranskalaisia (kyllä, käytämme niitä joskus). Tänään tein miekkakalan tähteistä munakkaan, mutta ette saa reseptiä koska maut eivät mielestäni sopineet yhteen. Yhdistelmä toimi lounaana, ruokaa ei mennyt hukkaan ja kaikki olivat tyytyväisiä. Ja tänään sade taas jatkui, saapa nähdä kauanko se kestää tällä kertaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.