Oxbringa, beef brisket, häränrintaa

on
Oxbringa med pepparrotssmetana, beef brisket with sour cream and horseradish, härän rintaa ja piparjuurismetanaa
Oxbringa med pepparrotssmetana, beef brisket with sour cream and horseradish, härän rintaa ja piparjuurismetanaa

Oxbringa

Den kyliga sommaren fortsätter och fortsätter, vi får väl se hur länge folk orkar hålla humöret uppe. Här i Norden brukar det bli så att folk börjar tänka på att åka till värmen och resor säljs som smör. Men det kan ju faktiskt hända att det blir som ifjol, att det blir varmt först efter midsommaren. I vilket fall som helst så har vi inte semester förrän i juli och en del i augusti så det gör ju inte oss så mycket. Men jag tycker synd om dem som hade semester i maj, den kallaste i mannaminnet. Jag hoppas i alla fall att det blir lite varmare, vi ska besöka matfestivalen Taste of Helsinki och det är ju lite roligare om man inte behöver huttra hela tiden. Idag firar man förresten Sveriges nationaldag, grattis till er alla ! Och i och med att vi inte har någon kunglig familj i Finland så känns det nästan som er kungafamilj är lite vår också.

Ibland tar det tid att laga god mat. Därav den dåliga uppdateringen denna vecka, den här rätten kan du njuta av först efter tre hela dagar men den är värd det. Husmanskost när det är som bäst. Både kokt potatis och rotfrukter passar väldigt bra till det här köttet, likaså persilje- eller pepparrotsås. Vi gjorde en egen variant, en salladsbädd med grillad sparris, oxbringa och pepparrotssmetana. Det är ju trots allt Sveriges nationaldag !

1,4 kg oxbringa
10 % saltlösning (1 liter vatten, 1 dl salt)
3 lagerblad
4 kryddpepparkorn

1 burk smetana
1 msk skånsk senap
1 dl riven pepparrot
salt och peppar

Koka upp saltlaget med lagerblad och kryddpepparkorn. Låt laget kallna. Lägg köttet i saltlaget i två dygn. Ta upp köttet ur saltlaget och lägg det i en kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcks helt. Koka upp, skumma av spadet kontinuerligt. Koka i 2-3 timmar, köttet ska släppa lätt av gaffeln när man känner på det. Ta upp köttet och lägga det under en press i kylen ett dygn. Skiva oxbringan i tunna skivor och stek den. Vispa upp smetanan, blanda i övriga ingredienser. Servera köttet tillsammans med pepparrotsmetanan. (Du kan ta mindre pepparrot, men vi tycket att det ska vara starkt).

Beef brisket

The chilly summer just continues, we’ll see how long people have the energy to keep their spirits up. Here in the Nordic countries people tend to start thinking about really needing the warmth and trips sell as butter. But it can actually happen that it will be like last year, it will be hot only after Midsummer. In any case, we do not have vacation until July and part of August so it does not disturb us so much. But I feel sorry for those who had vacation in May, the coldest we can remember. I hope it gets a little warmer, we’ll visit the food festival Taste of Helsinki next week and it’s more fun if You do not have to shiver all the time. Sweden’s National Day Today is celebrated by the way today, congratulations to all of You ! And as we do not have any royal family in Finland, it almost feels like the Swedish royal family would be a bit ours as well.

Sometimes it takes time to cook good food. Hence the bad update this week, this dish can be enjoyed only after three full days but it’s worth it. Traditional cooking at it’s best. Both boiled potatoes and root vegetables are nice to beef brisket, likewise parsley or horseradish sauce. We made our own version, a bed of salad with grilled asparagus, beef brisket and horseradish. It is, after all, Sweden’s national day!

1,4 kg beef brisket
10% brine (1 L of water, 1 dl salt)
3 bay leaves
4 allspice peppercorns

1 jar of sour cream
1 tablespoon Skåne mustard
1 dl grated horseradish
salt and pepper

Boil a brine with bay leaves and allspice peppercorns. Let it cool. Place the meat in the brine for two days. Take the meat out of the brine and place it in a saucepan. Pour in enough water to cover it completely. Bring to the boil, skim the broth continuously. Cook for 2-3 hours, the meat should release easily from the fork when You try it. Remove the meat and put it under some weight in the fridge overnight. Slice the brisket into thin slices and fry it. Beat the sour cream, mix in remaining ingredients. Serve the meat with sour cream. (You can use less horseradish but we like it strong).

Häränrintaa

Kolea kesä jatkuu ja jatkuu, saapa nähdä kuinka kauan ihmiset jaksavat olla optimistisia. Täällä Pohjoismaissahan on yleensä niin, että ihmiset alkavat miettiä lomamatkoja lämpöö ja hetken päästä ne on kaikki myyty. Voi toki olla, että käy samoin kuin viime kesänäkin, lämpö tulee kunnolla vasta juhannuksen jälkeen. Joka tapauksessa meillä ei ole loma ennen kuin heinäkuussa ja osa elokuussa niin ei tämä meitä niin haittaa. Säälin kyllä niitä, jotka pitivät lomansa toukokuussa, koska se taisi olla kylmin miesmuistiin. Toivon joka tapauksessa, että ensi viikolla on hieman lämpimämpää, lähdemme käymään ruokafastivaali Taste of Helsingin tapahtumissa ja on hauskempaa, jos ei tarvitse koko ajan palella. Tänään vietetään Ruotsin kansallispäivää, onnittelut teille kaikille! Ja koska meillä Suomessa ei ole kuninkaallista perhettä, tuntuu siltä, että Ruotsin kuninkaallinen perhe on vähän meidänkin kuninkaallinen perhe Hyvän ruoan tekeminen vie joskus aikaa. Tästä tämän viikon huono päivitys, tästä häränrinnasta voi nauttia vasta kolmen päivän päästä. Se on kyllä kaiken vaiva arvoista. Perinteistä ruoanlaittoa parhaimmillaan. Tämän kanssa sopivat sekä keitetetyt perunat että juurekset, samoin persilja- tai piparjuurikastike. Teimme oman version, salaattia ja grillattua parsaa, häränrintaa ja piparjuurismetanaa. Ruotsin kansallispäivän kunniaksi !

1,4 kg häränrintaa
10%: sta suolaliuosta (1 l vettä, 1 dl suolaa)
3 laakerinlehteä
4 maustepippuria

1 purkki smetanaa
1 rkl Skånen sinappia
1 dl raastettua piparjuurta
suolaa ja pippuria

Keitä suolaliuos, laakerinlehdet ja maustepippurit. Anna jäähtyä. Laita liha suolaliuokseen kahdeksi päiväksi. Ota liha pois suolaluoksesta ja laita se kattilaan. Kaada kattilaan niin paljon vettä, että liha peittyy kokonaan. Kiehauta, ja kuori lientä koko ajan. Kypsennä 2-3 tuntia, liha tulee irrota helposti haarukasta kun kokeilet sitä. Ota liha kattilasta ja laita se painon alle jääkaappiin vuorokaudeksi. Viipaloi häränrinta ohuiksi viipaleiksi ja paista ne nopeasti. Vatkaa smetana, ja sekoita siihen loput ainekset. Tarjoile liha piparjuurismetanan kanssa. (Voit käyttää vähemmän piparjuurta, mutta me pidämme sen vahvasta mausta).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.