Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät

on
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät
Kroppkakor, Swedish dumplings, perunapyörykät

Kroppkakor

Kroppkakor är en svensk klassiker som lagas på lite olika sätt beroende var i landet man är. Nu utnyttjade jag Niklas Ekstedts recept, men märker att det finns andra sorters kroppkakor som görs på råriven potatis och inte på kokt potatis som här. Ölands landskapsrätt är kroppkakor som är fyllda med lax och serveras med dillgrädde, det har jag inte ätit även om jag besökt Öland. Jag kan inte komma ihåg att jag skulle ha sett den på någon meny där heller. Men när jag bläddrade i min ”Bayerischer kochbuch” så hittade jag ganska omgående recept för både Kartoffelknödel, Leberknödel och den mest klassiska Semmelknödel. De här recepten liknar svenska kroppkakor i mångt och mycket och de kan väl beskrivas som svenska motsvarighet till ”dumplings”. Jag snubblade på termen ”kams” också och minns nu att min farmor brukade laga en liknande rätt som ingen av oss barn var överförtjust i. Men i och med att den kyliga sommaren fortsätter så passar kroppkakorna alldeles utmärkt med vädret, det här är riktig mat som man blir mätt av. De ska gärna serveras med rårörda lingon och brynt smör.

700 g potatis (mjölig sort)
1,5 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smör
1 tsk salt

400 g rimmat sidfläsk
2 krm kryddpeppar
1 gul lök

Koka potatisen i saltat vatten tills den helt genomkokt. Låt den ånga av och presssa den med potatispress. Tillsät smör, äggulor, salt och potatismjöl. Finhacka löken och tärna fläsket. Stek lör och kött, tillsätt kryddpeppar. Forma potatisen till en rulle och dela den i lika stora bitar. Rulla en bolle av varje bit, gör en liten grop i mitten och fyll den med lök och fläsk. Rulla ihop bollen igen. Koka kroppkakorna i saltat vatten och servera dem med rårörda lingon och brynt smör. De är klara när de flyter till ytan. (Det enklast att jobba med potatisdegen då den är fortfarande varm).

Swedish potato dumplings

Dumplings (actually ”body cakes” if transleted) is a Swedish classic that is cooked in different ways depending on where in the country You are. I used one of Niklas Ekstedt recipes, but notice that there are other kinds of dumplings, made of raw grated potatoes and not on boiled potatoes as here. Öland landscape is famous for dumplings that are stuffed with salmon and served with dill cream, I have not eaten that although I have been to Öland. I can not remember that it would have been on any meny either. But when I browse through my ”Bayerischer Kochbuch” I find quite promptly recipes for both Kartoffelknödel, Leberknödel and the most classic Semmelknödel. These recipes are similar to Swedish potato dumplings, and they may well be described as the Swedish equivalent of ”dumplings”. I stumbled on the term ”kams” too and remembered that my grandmother used to cook a similar dish that none of us kids liked a lot. But as this chilly summer continues this food is real ”comfort food”, filling and warming. They’ll should always be served with lingonberries and browned butter.

700 g of potatoes (mealy)
1,5 dl potato flour
3 egg yolks
50 g butter
1 teaspoon salt

400 g salted pork belly
2 pinches of allspice
1 onion

Boil the potatoes in salted water until completely cooked. Let them steam and press them then with a potato masher. Add butter, egg yolks, salt and potato flour. Finely chop the onion and dice the pork. Fry the onion and the pork, add allspice. Shape the potato into a roll and divide it into equal pieces. Roll a ball of each piece, make a small hole in the middle and fill it with onions and pork. Roll up the ball again. Cook the dumplings in salted water and serve them with lingonberries and browned butter. They are done when they float to the surface. (The easiest way to work with the potato dough is when it is still hot).

Perunapyörykät

Perunapyörykät ovat ruotsalaisia klassikkoita, jotka on vlamistettu eri tavoin riippuen siitä, missä päin maata olet. Käytin tällä kertaa Niklas Ekstedtin reseptiä, mutta huomasin, että on olemassa toisenlaisia pyöryköitä jotka on valmistettu raakaraastetusta perunasta eikä keitetyistä niinkuin nämä. Öölannissa perunapyörykäitä täytetään lohella ja ne tarjoillaan tillikerman kanssa. Niitä en ole koskaan edes maistanut, vaikka olenkin käynyt Öölannissa. Itse asiassa en muista, että sitä olisi ollut minkään ravintolan listallakaan. Kun selasin täällä kotona saksalaista ”Bayerischer Kochbuchia” huomasin aika nopeasti, löysin aika nopeasti Kartoffelknödelin, Leberknödelin ja klassisten Semmelknödeleiden reseptit. Ne muistuttavat kovasti myös ruotsalaisten perunapyöryköiden reseptiä, ja nämä ehkä ovatkin ruotsalainen vastinen ”dumplingseille”. Törmäsin myös sanaan ”kams” ja muistin, että isoäitini teki samantyylistä ruokaa, jota kutsuttiin kampsuiksi. Kukaan meistä lapsista ei kuitenkaan ollut niistä erityisen innoissaan. Kun tämä kolea kesä nyt jatkuu niin perunapyörykät sopivat oikein hyvin tähän säähän, ne ovat täyttäviä. Ne pitää tarjoilla raakasokeroitujen puolukoiden ja ruskistetun voin kanssa.

700 g perunoita (jauhoinen laatu)
1,5 dl perunajauhoja
3 keltuaista
50 g voita
1 tl suolaa

400 g suolattua porsaan kylkisilavaa
2 maustemittaa maustepippuria
1 sipuli

Keitä perunat suolavedessä kunnes ne ovat täysin kypsiä. Survo perunat perunapuristimella. Lisää voi, munankeltuaiset, suola ja perunajauhot. Hienonna sipuli ja kuutioi kylkisilava. Lisää maustepippuri. Muotoile perunataikinasta tanko ja leikkaa se samankokoisiksi paloiksi. Rullaa jokainen pala pyöreäksi pullaksi, tee keskelle painauma ja täytä se täytteellä. Rullaa uudelleen palloksi. Keitä pyörykät suolavedessä, ne ovat valmiita kun ne nousevat pintaan. Tarjoile ne puolukoiden ja ruskistetun voin kanssa. (Peruntaikinaa on helpointa muovata kun se on vielä kuumaa).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.