Midsommar, midsummer, juhannus

on
Sill, herring, silliä
Sill, herring, silliä
Ägghalvor, egg halves, kananmunan puolikkaita
Ägghalvor, egg halves, kananmunan puolikkaita
Britatårta, Britacake, Britakakku
Britatårta, Britacake, Britakakku
Hare, jänis
Hare, jänis
Regnigt, rainy, sateista
Regnigt, rainy, sateista
Lunch av rester, lunch of leftovers, lounasta jäämistä
Lunch av rester, lunch of leftovers, lounasta jäämistä

Midsommar 2015

Man brukar fira midsommar ute på sommarstugor, segelbåtar eller så långt från stan man kan komma både i Finland och i Sverige. Det är därför städerna är tomma under midsommaren och affärer och muséer håller stängt. Utländska turister är hänvisade till Seurasaari eller Skansen om de vill fira midsommar. I år gör de nog klokt i att inte komma alls med tanke på det urusla vädret. Snart börjar även jag tycka att de dagar som vi har haft, med temperaturer runt omkring 15 grader men med uppehåll, har varit de bästa under den här sommaren. Jag kollade just på tio dagars prognos och det syns ingen förbättring. Vi kommer alla att likna vita spöken till hösten om det inte blir någon ändring nu.

Ni får lite bilder från midsommarfirandet. Det fanns tunnt knäckebröd, många olika sorters sillar, gubbröra, nypotatis med dill, gravad lax och ägghalvor till förrätten. Och så grillade vi entrecôte som åts med ramslökssmör och rödvinssås till huvudrätt. Och långlunchen avslutades med en Britatårta med kanderade syrénblommor. De finska jordgubbarna är otroligt goda just nu ! Ikväll lagar vi någon typ av glass av alla bär som blev över eller också tar vi blåbär från frysen. En kontrollsväng till skogen visade att både lingon- och blåbärsskörden lär bli riktigt riklig. Det tråkiga med det här vädret är att naturen är hur vacker som helst men man har liksom ingen lust att vistas utomhus när det regnar. Haren hade tagit skydd under ett träd men vi lyckades skrämma iväg den. I förrgår regnade det oavbrutet och igår var vi så desperata att vi tog en sväng till Ikea. Ett ställe dit vi inte åker frivilligt i vanliga fall. Nåväl, jag behövde påfyllning i form av fläderblomssaft och det är nu ordnat.

Midsummer 2015

We usually celebrate the Midsummer out in the summer cottages, sailboats or as far from town as one can get both in Finland and in Sweden. That is why the cities are empty during midsummer and shops and museums are closed. Foreign tourists are referred to Seurasaari or Skansen if they want to celebrate midsummer. This year, they probably should not come at all because the lousy weather. I will soon consider the days we have had with temperatures around 15 degrees and cloudy as the best ones during this summer. I just checked at ten-day forecast, and it shows no improvement. We will all look like white ghosts in the fall if there is no change soon.

I will put some pictures from midsummer celebrations here. There was thin crispbread, many different kinds of herring, egg-anchovy salad, new potatoes with dill, salmon and egg halves as starters. And then we grilled entrecôte and ate it with wild garlic butter and red wine sauce for main course. And the long lunch ended with a Brita cake with candied lilac flowers. The Finnish strawberries are amazingly good right now! Tonight we will make some type of ice cream of all the berries that were left, or take blueberries from the freezer. A check to the forest showed that both lingonberry and blueberry harvests are likely to be quite nice. The sad thing about this weather is that the nature is extremely beautiful but one has no desire to stay outdoors in the rain. The hare had taken shelter under a tree but we managed to scare it away. The day before yesterday it rained incessantly, and yesterday we were so desperate that we took a trip to Ikea. A place where we do not go voluntarily normally. Well, I needed to buy some elderflower juice and now it´s done.

Juhannus 2015

Juhannusta juhlitaan yleensä kesämökeillä, purjeveneissä tai niin kaukana kaupungista kuin suinkin voidaan sekä Suomessa ja Ruotsissa. Siksi kaupungit ovat juhannuksena tyhjiä ja kaupat ja museot ovat kiinni. Ulkomaiset matkailijat voivat käydä joko Seurasaaressa tai Skansenilla jos he haluavat juhlia juhannusta. Tänä vuonna olisi varmaankin viisainta olla tulematta Pohjolaan näiden surkea kelien takia. Pian alan itsekin uskoa, että ne päivät jolloin on lämpötila on ollut noin 15 astetta eikä ole satanut, ovat tämän kesän parhaita. Tarkistin juuti kymmenen päivän ennusteen, eikä sää osoita mitään paranemisen merkkejä. Me näytämme kaikki syksyllä valkoisilta aaveilta jos tämä sää jatkuu.

Laitan tänne vähän juhannuskuvia. Söimme ohutta, ruotsalaista näkkileipää, erilaisia sillejä, ukkosekamelskaa, uusia perunoita tilliä, lohta ja ja kananmunan puolikkaita alkuruoaksi. Ja sitten grillasimme entrecôtea, jota syötiin karhunlaukkavoin ja punaviinikastikeen kanssa pääruokana. Ja pitkän lounaan jälkiruokana oli perinteinen Britakakku ja sokeroituja syreeninkukkia. Suomalaiset mansikat ovat hämmästyttävän hyviä juuri nyt! Tänään me teemme jäätelöä marjanjämistä tai sitten otamme mustikoita pakastimesta. Tarkistauskierros metsään osoitti, että sekä puolukka että mustikkasato näyttävät runsailta. Surullista tässä säässä on se, että luonto on kauneimmillaan, mutta ulkona sateessa ei huvita palella. Jänis oli mennyt puun alle suojaan, mutta pelästytimme sen liikkeelle. Toissapäivänä satoi taukoamatta ja eilen olimme niin epätoivoisia, että lähdimme Ikeaan. Paikkaan, jonne emme mene normaalisti vapaaehtoisesti normaalisti. No, minun piti ostaa mustaseljamehua ja sekin on nyt tehty.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.