Grillmat, grillfood, grilliruokaa

on
Grillmat, grillfood, grilliruokaa
Grillmat, grillfood, grilliruokaa
A room with a view
A room with a view
Sallad, salad, salaatti (Villa Saaro)
Sallad, salad, salaatti (Villa Saaro)
Biff, beef, pihvi (Villa Saaro)
Biff, beef, pihvi (Villa Saaro)
Villa Saaro
Villa Saaro

Grillmat

Det har varit några riktiga ljusglimtar den här veckan. En hel fin sommarkväll och igår hann vi med tre timmar på stranden innan det blev molnigt igen. Det är så korta avstånd här i Åbo att man hinner ganska mycket på kvällarna även om man inte hade så många timmar på sig. Det där med att grilla kan vara något väldigt enkelt också, den här gången tog vi korv och färdiga grilltassar med oss. Jag försöker undvika den här typen av produkter i vanliga fall men nu var det bråttom till grillen. Jag lagade tre folieknytar med kokt nypotatis, tomat, paprika och vitlök i, strödde över lite olivolja och salt och peppar. Vi lagar ofta potatis på det sättet på sommaren, enkelt och gott. Vi brukar ta en rejäl näve potatis, halvera dem och sedan rätt mycket lök, vitlök, tomat, sparris, paprika eller vad vi nu råkar hemma eller vad som har blivit över. Korvpaketen här innehåller fyra korvar här men måsarna i Runsala är så fräcka nuförtiden att de hann ta en innan jag hann komma emellan. Det gjorde inte så mycket då familjen för närvarande består av tre individer när lillkillen är ute i seglar i Götakanalen.

Igår bestämde jag och dottern att vi skulle testa maten på Villa Saaro och beställde en biff. Godkänd sallad med balsamico- och basilikadressing, extra roligt med pinjenötter. Huvudrätten kom in med samma dressingar men biffen var precis det vi beställde, medium, och smakade gott. Men dyrt var det, en enda huvudrätt gick på 21,90 euro så det blev nästan 11 euro per person. Villan är fantastiskt fin men tyvärr är interiören numera sönderrenoverad med plastmattor och annat trams. Jag lagade någon typ av hallonlemonad igår som jag buteljerade igår. Lemonaden ska vara färdig inom en vecka, då får ni även bilder och recept.

Grillfood

There have been some real bright hours this week. A nice summer evening and yesterday we actually managed to stay on the beach for three hours before it became cloudy again. The distances are so short here in Turku that one manages a lot in the evenings even if one did not have so many hours to use. The thing about grilling is that it can be something very simple as well, this time we took sausages and readymade barbecue paws with us. I usually try to avoid this type of products, but now we just wanted to get ti the grill as soon as possible. I made three pckages with boiled new potatoes, tomatoes, peppers and garlic, sprinkled a little olive oil and seasoned with salt and pepper. We often make potatoes this way under the summer, it is easy and delicious. We usually take a hefty handful of cooked potatoes, cut them in half and then pretty much onions, garlic, tomatoes, asparagus, peppers or whatever we happen to have at home or what has been leftover. There are four sausages in the Finnish packages but the gulls in Ruissalo are so bold nowadays that they took one before I could come between. It did not matter so much as the family currently consists of three individuals when our son is sailing on the Gota Canal.

Yesterday me and my daughter decided that we would try the food at Villa Saaro and ordered a steak. Approved salad with balsamico- and basil dressing, nice with pine kernels. The main course came in with the same dressings, but the steak was just what we ordered, medium, and tasted good. But it was expensive, one main course for 21,90 euros so it was almost 11 euros per person. The villa is amazingly nice but unfortunately the interior is now renovated with plastic mats and other nonsense. I cooked some type of raspberry lemonade yesterday that I bottled earlier today. It should be drinkable within a week, You will then get pictures and the recipe.

Grilliruokaa

Tälllä viikolla on ollut muutamia todellisia valopilkkuja. Ainakin yksi pitkä kesäilta ja eilen olimme rannalla peräti kolme tuntia ennen kuin tuli taas pilvistä. Turussa on niin lyhyet välimatkat, että iltaisinkin ehtii vaikka mitä, vaikka aikaa ei olisikaan montaa tuntia. Grillaaminen voi olla jotain hyvin yksinkertaistakin, tällä kertaa pakkasimme mukaan makkarat ja valmiit grillitassut. Yritän normaalisti välttää tämän tyyppisiä tuotteita, mutta nyt oli kiire grillaamaan. Laitoin folionyytteihin keitettyjä uusia perunoita, tomaatteja, paprikaa ja valkosipulia ja kaadoin päälle hieman oliiviöljyä ja suolaa ja pippuria. Kesällä me teemme perunoita usein juuri näin, se on helppoa ja herkullista. Meillä on tapana ottaa kourallinen perunoita, leikata ne kahtia, ja sitten lisätään aika paljon sipulia, valkosipulia, tomaattia, parsaa, paprikaa tai mitä ikinä kotona sattuu olemaan tai mitä on jäänyt tähteeksi. Makkarapaketeissahan on täällä neljä makkara, mutta Ruissalon lokit ovat nykyään niin röyhkeitä, että ehtivät ottaa yhden ennen kuin ehdin väliin. Se ei haitannut koska meitä ei ole nyt kuin kolme kun pikkumies purjehtii pitkin Götakanaalia.

Eilen Emma ja minä päätimme kokeilla Villa Saaron ruokaa ja tilasimme pihvin. Oikein mukava alkusalaatti balsamico- ja basilikakastikkeella, ja hauskaa kun pinjansiemeniäkin käytetään. Pääruoka tuli samoilla kastikkeilla, mutta pihvi oli juuri sitä mitä tilasimme eli medium ja maistui hyvältä. Annos oli kuitenkin kallis, yksi pääruoka maksaa 21,90 euroa eli lasku oli lähes 11 euroa per henkilö. Villa Saaro on todella kaunis, mutta valitettavasti sisustus on pilattu remontoimalla, siellä on muovimattoja ja muuta sopimatonta. Eilen tein vadelmalimonadia ja pullotin sen tänään. Se valmistunee viikon sisällä, silloin saatte kuvat ja reseptin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.