Chicken tikka masala

on
Meat Thali
Meat Thali
Tandoori chicken
Tandoori chicken
Hamed Hassain
Hamed Hassain

Delhi Darbar

Nu har det varit väldigt mycket ett och annat på sistone och jag har inte alls hunnit blogga om mat, knappt att jag har hunnit laga någon mat överhuvudtaget. Jag lagade någon typ av hallonlemonad (eller kanske egentligen mjöd) men i och med att den blev alldeles konstig och smakade mest jäst så får ni inget recept heller. Igår var vi rätt möra och bestämde oss för att gå till en av våra favoritrestauranger här, den indiska Delhi Darbar. Oftast tar vi med oss maten men den här gången bestämde vi oss för att äta där istället. Nu tog vi kyckling som stekts i tandooriugnen (det är inte gott att ta med sig) och kött Thali med tre olika sorters kött. Och ris, sallad och naanbröd ingår. Och dessutom fick vi en mango lassi till efterrätt.

Delhi Darbar har en ägare som heter Hamed Hassain och han är lite av en ”soul mate” för oss. När vi flyttade till Finland så började jag per automatik att tala svenska med alla som hade ett annat etniskt ursprung. Familjen höll på att skämmas ihjäl men när jag igen gjorde samma misstag med Hamed så visade det sig att han visst kunde flytande svenska. Han har bott i både Sundsvall och Stockholm och drivit indiska restauranger i båda, nu har han landat i Åbo och det år väldigt bra för hans restaurang. Han tycker dock att det är lite väl tyst i Finland. Det tycker vi med så vi brukar gnälla om både det ena och det andra när vi träffas. Fast den här gången gällde gnället så kallade ”barnparadis”, han hade just besökt Legoland med sin familj och tyckte att Junibacken är bäst. Det här receptet är från Delhi Darbar och det fick jag redan för länge sedan. Malen bockhornsklöver hittar man i etniska affärer.

Kyckling tikka masala

800 g kyckling
2 dl matyoughurt
2 msk tikka masala -kryddpasta
2 msk olja
½ msk garam masala -kryddpasta
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 msk riven ingefära
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
1 tsk mald bockhornsklöver
1 burk krossade tomater
1 dl grädde
1 dl finhackad koriander

Skär kycklingen i grova bitar och lägg dem i en bunke. Blanda ihop youghurt och tikka masala. Lägg marinaden i bunken och rör om, låt marinera i kylskåpet i ett par timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Ta kycklingen ur marinaden och stek den i ugnen i 12 minuter. Skala och finhacka löken och chilin. Hetta upp oljan på en stekpanna, tillsätt garam masala, lök, pressade vitlöksklyftor, chili, ingefära, gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver. Vänd i några minuter och tillsätt krossade tomater, koka upp. Tillsätt kycklingbitarna och grädde och låt koka upp i några minuter. Tillsätt koriander. Servera med ris som kryddats med saffran och youghurtsås med gurka, tomat och lök.

Delhi Darbar

It has been a lot of work and even some trips lately and I have not had time to blog about food, I’ve not even had time to cook either. I made some type of raspberry lemonade (or mead, really) but it came out as a weird version and tasted most yeast so You will not get any recipe. We were quite tired yesterday and decided to go to one of our favorite restaurants here, the Indian Delhi Darbar. We usually take the food with us but this time we decided stay and eat at the restaurant. We ordered chicken fried in the tandoori oven (You need to eat tandoori food at the restaurant) and the meat thali with three different kinds of meat. And rice, salad and naan bread were included. And besides, we had a mango lassi for dessert.

Delhi Darbar is owned by Hamed Hassain and he is a bit of a ”soul mate” for us. When we moved to Finland, I began automatically to speak Swedish with anyone who had a different ethnic origin. Rest of the family was ashamed to death but when I again made the same mistake with Hamed it turned out that he could fluent Swedish. He has lived in both Sundsvall and Stockholm and had Indian restaurants in both of them and now he has landed in Turku and it goes well for his restaurant even here. He thinks, however, that it is a bit too quiet in Finland. We think so too and we tend to whine about both the one and the other when we meet. This time it was complaints about so-called ”children’s paradises”, he had just visited Legoland with his family and thought Junibacken is still best. This recipe is from Delhi Darbar and I got it a long ago. Ground fenugreek can be found in ethnic stores.

Chicken tikka masala

800g chicken
2 dl youghurt
2 tbsp tikka masala -paste
2 tablespoons oil
½ tbsp garam masala -paste
1 onion
2 cloves garlic
1 chili
1 tablespoon grated ginger
½ tsp turmeric
½ teaspoon cumin
1 tsp ground fenugreek
1 tin chopped tomatoes
1 dl cream
1 dl finely chopped cilantro

Cut the chicken into coarse pieces and place them in a bowl. Mix together the yoghurt and tikka masala. Add the marinade in the bowl and stir, let marinate in the refrigerator for a few hours. Preheat the oven to 200 degrees. Remove chicken from marinade and roast it in the oven for 12 minutes. Peel and finely chop the onion and chilli. Heat the oil in a frying pan, add the garam masala, onion, pressed garlic, chilli, ginger, turmeric, cumin and fenugreek. Fry for a few minutes and add the chopped tomatoes, bring to a boil. Add the chicken and cream and bring to the boil for a few minutes. Add coriander. Serve with rice seasoned with saffron and a sauce with youghurt with cucumber, tomato and onion.

Delhi Darbar

Viime aikoina on ollut vähän liikaa töitä ja muutama reissukin joten ole ehtinyt blogata ruoasta mitään, en oikeastaan ole edes ehtinyt laittaa ruokaa. Tein jonkinlaista vadelmalimonaatia (tai ehkä oikeastan vadelmasimaa), mutta koska se oli vähän liian outoa ja maistui eniten hiivalle, en laita tänne reseptiä. Eilen olimme ihan loppu ja päätimme mennä syömään yhteen paikallisista suosikkiravinotoloistamme eli intialaiseen Delhi Darbariin. Yleensä otamme ruoan mukaamme, mutta tällä kertaa päätimme syödä ravintolassa. Tilasimme tandooriuunissa tehtyä kanaa (sitä ei kannata tilata mukaan, se ei ole hyvää jäähtyneenä) ja liha thalin, jossa oli kolmea erilaista lihaa. Ja riisiä, salaattia ja naanleipää. Jälkruokasi mango lassi.

Delhi Darbarin omistaja on nimeltään Hamed Hassain, ja hän on vähän niin kuin ”sielunkumppanimme”. Kun muutimme Suomeen aloin automaattisesti puhua ruotsia niden ihmisetn kanssa jotka edustivat jotakin muuta etnistä alkuperää. Perhettä hävetti aina, mutta kun tein taas saman virheen Hamedin kanssa kävi ilmi, että hän puhui sujuvaa ruotsia. Hän on asunut sekä Sundsvallissa että Tukholmassa ja pyörittänyt molemmissa intialaista ravintolaa. Nyt hän on päätynyt tänne Turkuun ja hänen ravintolallaan menee hyvin. Hän on monesti kertonut meille, että hänen mielestään Suomessa on kuitenkin vähän liian hiljaista. Nin meidänkin mielestämme ja niinpä meillä on tapana ruikuttaa toisillimme yhtä sun toista. Tällä kertaa hän kertoi ”lastenparatiiseista” ja oli juuri vieraillut Legolandissa perheensä kanssa, mutta piti kuitenkin Junibackenia parhaana paikkana. Tämä resepti on peräisin Delhi Darbar -ravintolasta ja sain sen Hamedilta jo kauan sitten. Jauhettuja sarviapilan siemeniä löytyy etnisiä myymälöissä.

Kanaa tikka masala

800 g kanaa
2 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl tikka masala -tahnaa
2 rkl öljyä
½ rkl garam masala -tahnaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chili
1 rkl raastettua inkivääriä
½ tl kurkumaa
½ tl jeeraa
1 tl jauhettuja sarviapilan siemeniä
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl kermaa
1 dl silputtuja korianterinlehtiä

Leikkaa kana kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita jogurtti ja tikka masala. Kaada mausteseos kanapalojen päälle ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota lihapalat marinadista ja paista niitä uunissa 12 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli ja chili. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää garam masala, puristetut valkosipulinkynnet, chili, raastettu inkivääri ja mausteet. Kääntele muutama minuutti ja lisää tomaattimurska. Kiehauta seos. Lisää kanapalat ja kerma ja anna porista vielä muutama minuutti. Lisää korianterinlehdet. Tarjoa sahramilla maustetun riisin sekä kurkulla, tomaatilla ja sipulilla maustetun jugurttikastikkeen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.