Murkelsoppa, soup out of false morels, korvasienikeitto

on
Murkelsoppa, soup out of false morels, korvasienikeitto
Murkelsoppa, soup out of false morels, korvasienikeitto
Murkelsoppa, soup out of false morels, korvasienikeitto
Murkelsoppa, soup out of false morels, korvasienikeitto

Murkelsoppa

Vi hade en lite minisommar här emellan med temperaturer som närmade sig 30 grader. Tyvärr var UV-strålningen så pass kraftig att det kändes lite obehagligt att vara på stranden. Havsvattnet är fortfarande svinkallt och det blev inte så mycket badande (eller juu, för barnen). Minisommaren varade i fem dagar och nog blir man lite rädd för att det var allt man fick i år. Det är sällsynt att det inte blir några längre, varma perioder under sommaren men det händer det med. Vi får väl alla hoppas på att det blir varmt igen. Igår var det regnigt och vi spenderade dagen med att besöka biblioteket (perfekt när det regnar) och fika på både Fika och det nya, spanska stället som heter Nieto´s. Det är superroligt med nya, etniska restauranger och caféer i stan. Nu är det ”höst” igen och igår lagade jag murkelsoppa. Väldigt gott med det nybakade morrotsbrödet !

100 g färska murklor eller 50 g frysta murklor
30 g finhackad lök
100 g smör
3 dl hönsbuljong/grönsaksbuljong/vatten
3 dl mjölk
½ dl grädde
1 msk kaffe
2 tsk soja
salt

Koka upp svampen två gånger (rikligt med vatten, koka i 5 minuter, skölj ordentligt och byt vatten). Smält smöret och stek löken och svampen i det. Tillsätt buljongen och koka i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt. Sila soppan och servera med ett gott bröd.

Soup out of false morels

We had a little minisummer here in between with temperatures approaching 30 degrees. Unfortunately, the UV -radiation was so strong that it felt a little uncomfortable to be on the beach. The sea water is still freezing cold and we did not swim that much (well, the kids did). Minisummer lasted for five days and it might have been what we got this year. It is rare that there are no longer hot periods in the summer but it happens. We’ll just all have to hope that it will be warm again. It was rainy even yesterday and we spent the day visiting the library (perfect when it rains) and drinking coffee and eating at Fika and a new, Spanish place called Nieto’s. It is fun with new, ethnic restaurants and cafes in town. Now it’s ”fall” again and yesterday I made a soup out of false morels. Very tasty with the freshly baked carrotbread !

100 g fresh morels or 50 g frozen morels
30 g onion, finely chopped
100g butter
3 dl chicken broth / vegetable broth / water
3 dl milk
½ dl cream
1 tablespoon coffee
2 teaspoons soy sauce
salt

Boil the fresh false morels twice (plenty of water, boil for 5 minutes, rinse thoroughly and replace water). Melt the butter and fry the onion and false morels in it. Add the stock and cook for 10 minutes. Add remaining ingredients and mix with a hand blender. Season with salt. Strain the soup and serve with good bread.

Korvasienikeitto

Tässä välissä oli jo minikesä ja lämpötilakin lähenteli 30 astetta. Valitettavasti UV-säteily oli niin voimakasta, että rannalla olo tuntui vähän epämukavalta. Merivesi on vielä jäätävän kylmää ja emme uineet kovinkaan paljoa (lapset kylläkin). Minikesä kesti viisi päivää ja voi hyvinkin olla, että se oli ainoa kesä mikä tänä vuonna saatiin. On aika harvinaista, että kesällä ei ole ollenkaan pitkiä kuumia jaksoja, mutta niinkin voi käydä. Pitänee vain toivoa, että lämpöä on vielä tulossa. Eilenkin oli sateista ja vietimme kesäpäivää kirjastossa (paras paikka sateella) ja kävimme kahvilla sekä Fikassa että uudessa, espanjalaisessa Nietoksessa. Hauskaa kun Turkuunkin tulee uusia, etnisiä ravintoloita ja uusia kahviloita. Tuntuu taas jotenkin siltä, että on syksy joten eilen tein korvasienikeittoa. Maukasta uunituoreen porkkanaleivän kera !

100 g tuoreita korvasieniä tai 50 g pakastettuja
30 g hienonnettua sipulia
100 g voita
3 dl kanalientä/kasvislientä/vettä
3 dl maitoa
½ dl kermaa
1 rkl kahvia
2 tl soijaa
suolaa

Ryöppää tuoreet korvasienet kahteen kertaan (à 5 minuuttia, huuhtele hyvin ja vaihda vesi). Paista sipulit ja sienet voissa. Lisää liemi ja keitä 10 minuutia. Lisää loput ainekset ja soseuta sileäksi. Mausta maun mukaan. Siivilöi ja tarjoa keitto uunituoreen leivän kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.