Kokt, lättrimmad torsk, steamed, lightly salted cod, höyrytetty, kevyesti suolattu turska

on
Kokt, lättrimmad torsk. Steamed, lightly salted cod. Höyrytetty, kevyesti suolattu turska.
Kokt, lättrimmad torsk. Steamed, lightly salted cod. Höyrytetty, kevyesti suolattu turska.
Torsk, cod, turska
Torsk, cod, turska
De allra första, first ones, ensimmäiset
De allra första, first ones, ensimmäiset

Kokt, lättrimmad torsk

Nu är det ett faktum; den här sommaren kommer att gå till historien som den värsta någonsin. Något badväder är det inte att tala om ännu heller och vi är ju redan i mitten av juli. Halva sommaren har försvunnit med regn och blåst. Visserligen har det inte regnat idag (åtminstone inte än) men det ser ju hela tiden ut att det ska börja regna när som helst. Jordgubbsodlarna lär vara oroliga för att hela skörden ska mögla så det börjar bli dags att plocka jordgubbar och frysa in dem för vintern. En fördel med att plocka dem nu är ju att man knappast kommer att svettas alls medans man gör det. Imorse åkte Emma tåg till Tammerfors för att träffa sin goda vän från Sverige och imorgon åker vi också dit för att hämta hem henne. Och då blir det besök på nöjesparken Särkänniemi, jag pallar med exakt ett sådant ställe per sommar.

Häromdagen blev jag otroligt sugen på torsk och är glad för att det går att hitta här. Lite väl små bitar är det som säljs, bara 100 gram /bit men hanterar man fisken varsamt så blir den väldigt saftig och god. Vi borde äta mer torsk hemma, oftast lagar vi något av lax, gädda, abborre eller gös. Men en bit torsk med smaker som dill och citron är inte heller fel, här valde vi den klassiska svenska varianten med äggsås. Nästa gång ska jag nog gå till fiskhandaren och köpa lite större portionsbitar.

400 g torsk (ryggbitar)
¾ msk salt
2 ägg
100 g smör
nypotatis
en näve kantareller

Salta fiskbitarna runt om och låt dem dra i kylen i minst en timme. Koka potatisen. Koka äggen i 10 minuter. Skala och hacka dem. Smält smör och lägg i ägghacket. Stek kantarellerna i smör. Lägg torsken i en ångkokare (eller i en kastrull där du har en upp och nedvänd tallrik och lite vatten på). Ha locket på men se till att vattnet inte stormkokar. Ånga fisken i ca 6-8 minuter, se till att inte överkoka fisken. Servera torsken med kokt nypotatis, ägg- och smörsås och smörstekta kantareller.

Steamed, lightly salted cod

Now it is a fact; this summer will go down in history as the worst one ever. There is no suitable weather for beach at all, and we’re already in the middle of July. Half of the summer just disappeared with the rain and wind. It has not rained today (at least not yet), but it looks all the time like it is going to start raining at any time. Strawberry growers are worried about the fact that the entire harvest will rot so I guess it is time to pick strawberries now and freeze them for winter. One advantage to pick them now is that you will hardly sweat at all while doing it. This morning Emma took a train to Tampere to visit her good friend from Sweden, and tomorrow we will also travel there to take her home. We will even visit the amusement park Särkänniemi, I can cope exactly with one such place each summer.

The other day I had cravings for cod cod and I am happy one can find it here. A little too small pieces, it only sold 100 grams /piece, but if You handle the fish gently it becomes very juicy and delicious. We should be eating more cod home, we often use salmon, pike, perch or pikeperch. But a piece of cod with flavors like dill and lemon is also great, this time we chose the classic Swedish variant with egg sauce. Next time I’ll probably go to a fish shop to buy some larger pieces.

400 g cod (back pieces)
¾ tablespoon salt
2 eggs
100g butter
new potatoes
a handful of chanterelles

Salt the fish pieces around and let them soak in the fridge for at least an hour. Boil the potatoes. Boil the eggs for 10 minutes. Peel and chop them. Melt the butter and add the eggs. Fry the chanterelles in butter. Place the cod in a steamer (or in a pan where you have an inverted bowl and a little water on the bottom). Have lid on but make sure the water does not boil to heavily. Steam the fish for about 6-8 minutes, making sure not to overcook it. Serve the cod with boiled new potatoes, egg and butter sauce and butter fried chanterelles.

Höyrytetty, kevyesti suolattu turska

Nyt se on tosiasia; tämä kesä jää historiaan kaikkien aikojen huonoimpana. Uimarantasäästä ei ole vieläkään puhetta ja olemme jo heinäkuun puolivälissä. Puolet kesästä on kadonnut sateeseen ja tuuleen. Tosin tänään ei ole satanut (ainakaan vielä), mutta koko ajan näyttää siltä, että sade voisi alkaa milloin tahansa. Mansikanviljelijät ovat jo huolissaan siitä, että koko sato homehtuu pelloille. Nyt onkin aika poimia mansikat ja pakastaa ne talven varalle. Yksi etu niiden poimimisessa tässä säässä on se, että ei ainakaan tule hiki. Tänä aamuna Emma lähti junalla Tampereelle tavatakseen hyvän ruotsalaisen ystävänsä ja huomenna menemme hakemaan hänet kotiin. Vierailemme myös Särkänniemen huvipuistossa, kestän tasan yhden sellaisen paikan kerran kesässä.

Muutama päivä sitten minun teki mieli turskaa ja olenkin iloinen siitä, että sitä nykyään löytyy myös tiskistä. Tosin palat olivat vähän liian pieniä, vaina 100 grammaa /kpl, mutta kun ne kypsentää varovasti lopputulos on hyvin mehukas ja herkullinen. Meidän pitäisi syödä enemmän turskaa, yleensä kokkaamme enemmän lohta, haukea, ahventa ja kuhaa. Turskapala tillin ja sitruuna kanssa on todella hyvää, tällä kertaa tein klassisen ruotsalaisen turskaruoan kanamunakastikkeella. Ensi kerralla haen kalakaupasta vähän suurempia paloja.

400 g turskaa (selkää)
¾ rkl suolaa
2 kananmunaa
100g voita
uusia perunoita
kourallinen kantarelleja

Suolaa kalapalat molemmilta puolilta ja anna niiden maustua jääkaapissa vähintään tunti. Keitä perunat. Keitä kananmunia 10 minuuttia. Kuori ja hienonna ne. Sulata voi ja lisää kananmunat. Paista kantarellit voissa. Aseta turska höyrykattilaan (tai kattilaan, jossa sinulla on ylösalaisin käännetty lautanen ja vähän vettä). Pidä kansi pällä, mutta älä anna veden kiehua liikaa. Höyrytä kalaa noin 6-8 minuuttia, mutta älä ylikypsennä niitä. Tarjoile turska keitettyjen uusien perunoiden, kananmunakastikkeen ja voissa pistettujen kanttarellien kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.