Plättar, pancakes, lätyt

on
Plättar, pancakes, lätyt
Plättar, pancakes, lätyt
Frankfurter
Frankfurter
Frankfurter
Frankfurter
Pretzels
Pretzels
Belgiska våfflor, Belgian waffles, belgialaisia vohveleita
Belgiska våfflor, Belgian waffles, belgialaisia vohveleita
Matmarknad, food market, ruokamarkkinat
Matmarknad, food market, ruokamarkkinat

Plättdags

Det stod i dagens tidning att den här sommaren är den sämsta sedan 1962. Det betyder att den här sommaren är den sämsta jag någonsin har upplevt då jag är faktiskt född efter 1962. Mycket märkligt att det kan bli så här, vädergudarna var helt enkelt inte på vår sida i år. Vi brukar beställa plättar av min pappa när det är dåligt väder och det gör vi året om. I år måste man nog fråga sig om man ens täcks beställa fler plättar, det börjar bli lite pinsamt nu. Men han steker de bästa plättarna i världen, de är precis så krispiga och goda som man vill ha dem. Egentligen skulle jag bara kunna äta de frasiga kanterna på plättarna och strunta i resten !

När jag själv steker plättar hemma så gör jag alltid en deg på minst en liter mjölk, annars är det ju ingen idé. Barnen tycker att pannkakstårta är det bästa som finns och då ska det finnas massor med plättar. Jag brukar inte tillsätta socker i själva plättarna då jag brukar laga salta, fyllda plätar av dem som eventuellt blir över. Eller crêpes Suzette. Igår serverades både crêpes, galettes och en massa annat gott på den internationella matmarknaden i Åbo. Vi valde dock en rejäl Frankfurter med favorittillbehör som surkål, Pretzels och en jättegod belgisk våffla till efterrätt. Jag måste dit igen för att köpa parmeggiano av de italienska killarna som kommer hit varje år. Senare idag ska vi dock iväg för att plocka jordgubbar till frysen, det är dags att börja bunkra inför vintern.

4 ägg
1 l mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
4-6 msk socker
4 mk smält smör
smör till stekning

Vispa äggen lite lätt i en skål. Tillsätt mjölk, mjöl, salt, socker och smält smör. Vispa ihop till en klimpfri smet. Låt smeten svälla i en halv timme. Smält smör i en stekpanna, tillsätt ett tunt laget smet i panna. När ytan stelnat och kanterna är krispiga vänder du plättarna. Stek någon minut på andra sidan. Lägg upp plättarna på en tallrik och servera dem med strösocker, vispgrädde och jordgubbar.

Time for pancakes

It stood in today’s newspaper that this summer is the worst since 1962. This means that this summer is the worst I have ever experienced as I’m actually born after 1962. It is very strange that it could be like this, the weather gods were simply do not stand on our side this year. We usually order pancakes from my dad when the weather is bad and we do this around the year. This summer we need to ask ourselves if we still can order more pancakes, it’s getting a bit embarrassing. But he fries the best pancakes in the world, they are just as crispy and tasty as one wants them. Actually, I would love to eat only the crispy edges of the pancakes and ignore the rest!

When I make pancakes at home I always make a batteer on at least a liter of milk, otherwise there’s no point. The children think that a cake made out of pancakes is the best there is, and then there must be plenty of pancakes. I usually do not add sugar in the pancakes as I usually cook salty, filled pancakes of possible leftovers. Or crêpes Suzette. There were both crepes, galettes and a lot of other good things on the international food market in Turku yesterday. However, we chose a real Frankfurter with favorite stuff like sauerkraut, Pretzels and a delicious Belgian waffle for dessert. I have to go there again to buy parmeggiano from the Italian guys who come here every year. Later today we’ll be off to pick strawberries to the freezer, it is time to stock up for the winter.

4 eggs
1 liter milk
5 dl flour
1 teaspoon salt
4-6 tablespoons sugar
4 mk melted butter
butter for frying

Lightly whisk the eggs in a bowl. Add milk, flour, salt, sugar and melted butter. Whisk to an lumpless batter. Leave to swell for a half hour. Melt the butter in a frying pan, add a thin team batter in pan. When the surface is hardened and the edges are crispy, flip it. Fry for a minute on the other side. Put the pancakes on a plate and serve them with sugar, whipped cream and strawberries.

Lättyjen aika

Tämän päivän Hesarista saatiin lukea, että tämä kesä oli huonoin sitten vuoden 1962. Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että tämä kesä on huonoin minun elämäni aikana koska olen itse syntynyt vuoden 1962 jälkeen. Hyvin outo kesä, mutta sään jumalat eivät yksinkertaisesti ole olleet tänä vuonna meidän puolellamme. Meillä on tapana tilata lättyjä isältäni kun sataa tai on kylmää, teemme niin ympäri vuoden. Tänä kesänä on kuitenkin vähän mietittävä, että kehtaako niitä enää tilata. Isän lätytt ovat muuten maailman parhaita, ne ovat niin rapeita ja maukkaita. Oikeastaan voisin syödä vain rapeat reunatja jättää loput!

Kun paistan lettuja kotona teen taikinan aina vähintään yhdestä maitolitrasta, muuten siinä ei ole mitään järkeä. Lasten mielestä lettukaku on ihan parasta ja siihen pitää olla paljon lettuja. En yleensä lisää sokeria lättytaikinaan koska teen mahdollisesti jäljelle jääneistä suolaisia, täytettyjä lettuja. Tai crêpes Suzetteja. Eilen Turun kansainvälisillä ruokamarkkinoilla oli tarjolla sekä crêpesejä että galetteja ja paljon muuta hyvää. Valtisimme kuitenkin aidon Frankfurterin hapankaalin kanssa, Pretzeleitä ja jälkiruoaksi herkullisia belgialaisia vohveleita. Minun täytyy mennä sinne vielä ostamaan parmeggianoa italialaisilta, jotka tulevat tänne joka vuosi. Myöhemmin tänään olemme menossa poimimaan mansikoita pakastimeen, on aika täyttää varastot talveksi.

4 munaa
1 litra maitoa
5 dl jauhoja
1 tl suolaa
4-6 rkl sokeria
4 mk voisulaa
voita paistamiseen

Vatkaa munien rakennne rikki kulhossa. Lisää maito, jauhot, suola, sokeri ja sulatettu voi. Vatkaa taikina tasaiseksi. Jätä taikina trupoamaan noin puoleksi tunniksi. Sulata voi pannulla, lisää ohut kerros taikinaa pannulle. Kun pinta on hyytynyt ja reunat ovat rapeita, käännä lätty. Paista hetken verran myös toiselta puolelta. Laita lätyty lautaselle ja tarjoile ne sokerin, kermavaahdon ja mansikoiden kera.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.