Höst, autumn, syksy

on
Kantareller, chanterelles, kanttarellit
Kantareller, chanterelles, kanttarellit
Svamp, mushrooms, sieniä
Svamp, mushrooms, sieniä
Finsk sommar, Finnish summer, suomalainen kesä
Finsk sommar, Finnish summer, suomalainen kesä

Höst

Det var den sommaren, en mycket kort och regnig sådan. Den sämsta som jag har varit med om. Och nu är det ett år kvar till nästa. Jag var redan till apoteket och köpte en massa D-vitamin för att bunkra upp inför hösten och vintern. Det går inte att ta sig igenom mörka tider utan vitaminer, så är det bara. Idag har det varit rätt fint väder men jag sitter ju inomhus och jobbar. Dessutom så känns det redan i luften att det börjar luta sig åt höst, det är svalare och fuktigare på ett märkligt sätt. Det enda som glädjer mig nu är att varken bär- eller svampskörden verkar bli sämre än vanligt. Solen måste ju alltså ha lyst om nätterna, helt enkelt. Alldeles snart börjar skolorna och då är vi alla tillbaks i den sköna, strukturerade vardagen. Det ska faktiskt bli riktigt trevligt att börja hösten på riktigt. Nu frossar jag i både kantareller och kräftor. Prova på det här receptet från Marcus Aujalay, man behöver inte frysa in all svamp man får. Ät och njut !

Snabbmarinerade kantareller

150 g kantareller
1 schalottenlök, finhackad
½ vitlöksklyfta, finhackad
2 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja

Dela de rensade kantarellerna i mindre bitar. Blanda lök, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda i kantareller och persilja och låt stå i 5-10 minuter. Smaka av igen och servera med brödkrutonger.

Autumn

This is it, the summer is over. A very short and rainy one. The worst one I have experienced. And now it’s a year left to the next one. I was already to the pharmacy and bought a lot of vitamin D to stock up for autumn and winter. We can not get through the dark times without vitamins, that is just a fact. It has been quite good weather today, but I’m sitting indoors working. Moreover, it feels already in the air that it begins to lean to the autumn, it is cooler and wetter in a strange way. The only thing that pleases me is that neither the berries or mushrooms seem to be less than usual. The sun must have shone at night. Quite soon it will be the school start start and then we are all back in the comfortable, structured life. It will actually be really nice to start the autumn for real. Now I’m reveling in both chanterelles and crayfish. Try this recipe from Marcus Aujalay, one does not need to freeze all the chanterelles one gets. Eat and enjoy!

Quickly marinated chanterelles

150 g chanterelles
1 shallot, finely chopped
½ clove of garlic, finely chopped
2 tbsp lemon juice
3 tbsp olive oil
salt and black pepper
2 tablespoons chopped parsley

Share the cleaned chanterelles into smaller pieces. Mix the onion, garlic, lemon juice and oil. Season with salt and pepper. Mix in mushrooms and parsley and let stand for 5-10 minutes. Taste again and serve with croutons.

Syksy

Se oli sitten tässä, tämä kesä. Hyvin lyhyt ja sateinen sellainen. Huonoin kesä ikinä. Ja nyt on vuosi aikaa seuraavaan. Olin jo apteekissa ja ostin paljon D-vitamiinia varastoon syksyksi ja talveksi. Pimeistä ajoista ei tänä vuonna selviä ilman ilman vitamiineja, niin se vain on. Tänään on ollut ihan hyvä sää, mutta istun sisällä ja teen töitä. Syksy tuntuu jo muutenkin, ilma on oudosti viileämpää ja kosteampaa kuin keskikesällä. Ainoa asia, josta nyt ilahdun on se, että marja- ja sienisato ei näytä olevan yhtään huonompi kuin tavallisesti. Aurinko on varmaankin paistanut öisin, muuta selitystä en keksi. Melko pian alkaa koulu ja palaamme takaisin mukavaan, tavalliseen arkeen. Oikeastaan ihan mukavaa, kun syksy taas alkaa. Nyt nautin sienistä ja ravuista. Kokeilkaa tätä Marcus Aujalayn reseptiä, kaikkia sieniä ei tarvitse pakastaa. Syö ja nauti!

Raakamarinoituja kantarelleja

150 g kantarelleja
1 salottisipuli, hienonnettuna
½ valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl silputtua lehtipersiljaa

Revi puhdistetut kanttarellit pienemmiksi paloiksi. Sekoita sipuli, valkosipuli, sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita sienet ja persilja ja anna seistä 5-10 minuuttia. Maista uudelleen ja tarjoile krutonkien kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.