Grillade skaldjur, grilled seafood, grillattuja mereneläviä

on
Grillade skaldjur, grilled seafood, grillattuja mereneläviä
Grillade skaldjur, grilled seafood, grillattuja mereneläviä
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana
Galeas Ihana, kaljaasi Ihana

Grillade skaldjur

Äntligen är det varmt och fint, helt otroligt ! Jag trodde då aldrig att det skulle kunna bli så här varmt så här sent på sommaren. Till och med havsvattnet börjar nå behagliga temperaturer så att man kan simma också istället för att bara snabbt doppa sig. Vi har varit en del i skogen, mest för att plocka hallon och blåbär men vi har även lyckats hitta en hel del svamp. Men svampsäsongen har ju bara börjat och det finns gott om blåbär också. Hallonen var det lite mer bråttom med, de var så stora och saftiga att de höll på att trilla ner. Och där det finns hallon finns det även nässlor. Jag har varit en del på arbetsresor (hade privilegiet att kunna segla på en sådan här galeas) och dessutom så verkar alla ha kommit tillbaks till jobbet igen så nu har det varit bråttom. Vi har lagat mat varje dag precis som vi brukar man jag har glömt ta en del bilder och så har jag glömt bort ett och annat recept också.

Vi har kunnat grilla nu och då har vi inte sparat på krutet. Vi har grillat en massa korvar, kött och grönsaker. Och även fisk och skaldjur. Det här är en lite annorlunda kombination men jösses vad gott det var. Det är lite svårt att sia om hur långa grillningstider man ska tillämpa, det beror på grillen och temperaturen. Men pilgrimsmusslorna får man vara noga med, lite olivolja, salt och svartpeppar på och så får de gå cirka 30 sekunder per sida, helst inte mer. Jätteräkorna är också klara snabbt, det ser man påd en fina färgen. Vi hårdgrillade en färdigtkokt och chilimarinerad bläckfisk tills den fick lite färg och sedan lade vi allt på en bädd av japanska wakame alger. Väldigt gott med lite eldigt, salt och olika konsistenser på en och samma gång.

4 stycken pilgrimssmusslor
4 stycken jätteräkor
en rejäl bit färdigtkokt bläckfisk
salt och svartpeppar
olivolja
wakame alger

Pensla alltsammans och lägg bläckfisken på grillen. När du är nästan nöjd med resultatet så tar du pilgrimsmusslorna och jätteräkorna och grillar dem på båda sidorna snabbt. Lägg alger på tallrikar och därefter skaldjur. Ät och njut !

Grilled seafood

Finally it’s warm and nice, incredible! I thought that it would never be this warm so late this summer. Even the sea water begins to reach pleasant temperatures so that one can also swim instead of just quickly dip. We have been to the forest, mostly to pick raspberries and blueberries but we have also managed to find a lot of mushrooms. But the mushroom season has only just begun and there are plenty of blueberries, too. The raspberries were a little more urgent, they were so big and juicy that they almost fell down. And where there are raspberries there are nettles. I have been travelling (I was privileged to sail on this galeas ) as well and also it seems that everybody is back in business again so it has been busy. We have cooked every day just like we usually do but I have forgotten to take photos and I’ve forgotten one or two recipes as well.

Now as we have finally had the opportuniy to to grill we have been doing that a lot. We have grilled a lot of sausages, meat and vegetables. And even fish and seafood. This is a little different combination but it is a good one. It is a bit difficult to predict the grilling times, it depends on the grill and the temperature. But be careful with the scallops, little olive oil, salt and black pepper and they need to go about 30 seconds per side, preferably not more. Giant prawns are also grilled quickly, they turn red when they are done. We grilled a cooked and chilli marinated octopus until it got a little color and then we all this on a bed of Japanese wakame seaweed. Very good with little hot, spicy, salt and different consistencies at the same time.

4 pieces scallops
4 pieces of giant prawns
a hefty chunk ready boiled octopus
salt and black pepper
olive oil
wakame seaweed

Brush all the seafood with olive oil and and put the octopus on the grill. When you are almost satisfied with the result, take the scallops and giant prawns and grill them on both sides quickly. Add seaweed on the plates and then seafood. Eat and enjoy!

Grillattuja äyriäisiä

Vihdoinkin lämmintä ja mukavaa, uskomatonta ! Ei tainnut kukaan uskoa, että näin myöhään kesällä tulisi näin lämmintä. Merivesikin alkaa olla niin miellyttävän lämpöistä, että siellä voi myös uida eikä vain käydä nopeasti kastautumassa. Olemme olleet muutaman kerran metsässä, enimmäkseen poimimassa vadelmia ja mustikoita, mutta me olemme jo löytäneet myös sieniä. Mutta sienisesonkihan on vasta alkanut ja metsissä on vielä runsaasti myös mustikoita. Vadelmat olivat vähän kiireellisempi homma, ne olivat niin isoja ja mehukkaita, että ne melkein tippuivat oksilta. Ja siellä missä on vadelmia on myös nokkosia. Olen ollut osaksi työmatkoilla (aika etuoikeutettua päästä purjehtimaan tällä kaljaasilla ) ja nyt näyttää siltä, että kaikki ovat tulleet takaisin töihin ja nyt on jo heti saman tien aika kiirettä. Olemme kyllä tehneet ruokaa joka päivä ihan niinkuin tavallisestikin, mutta olen unohtanut ottaa kuvia enkä taida muistaa ihan kaikkia reseptejäkään.

Nyt kun vihdoinkin olemme pystyneet grillaamaan, ruutia ei ole erityisesti säästelty. Olemma grillanneet paljon makkaraa, lihaa ja vihanneksia. Ja kalaa ja mereneläviä. Tämä on hieman erilainen yhdistelmä, mutta hyvä sellainen. On vähän vaikeaa sanoa tarkasti mitä grillausaikoja kannattaa käyttää, se riippuu grillista ja sen lämpötilasta. Mutta kampasimpukoiden kanssa on oltava varovainen, vähän oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria ja sitten niitä grillataan noin noin 30 sekuntia per puoli. Jättikatkarapujen ovat valmiita siinä vaiheessa kun ne ovat kauniin punaisia. Grillasimme valmiiksi keitettyä ja marinoitua mustekalaa siihen asti, että se sai kunnolla väriä ja sitten ladoimme kaiken lautaselle japanilaisen wakame merilevän päälle. Erittäin hyvä tulisen, suolaisen ja eri koostumuksien yhdistelmä.

4 kpl kampasimpukoita
4 kpl jättikatkarapuja
iso pala valmiiksi keitettyä mustekalaa
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
wakame merilevää

Penslaa kaikki ainekset oliiviöljyllä ja laita mustekala grilliin. Kun olet melkein tyytyväinen lopputulokseen, ota kampasimpukat ja jättikatkaravut ja grillaa ne nopeasti molemmilta puolilta. Laita lautaselle merilevää ja kasaa äyriäiset sen päälle. Syö ja nauti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.