Tacokrydda, taco seasoning, tacomauste

on
Taco stuff
Taco stuff

Gör din egen tacokrydda

När Emma var liten så var hon allergisk mot ägg och nötter. Äggallergin är borta nu men nötallergin finns kvar. Jag kommer ihåg att det var rätt bökigt med mat utan ägg, det var mycket som inte kunde tillagas och det var väl då vi lärde oss att läsa innehållsförteckningar väldigt noga. Jag minns också att vi förvånades över maränger som såldes i butiken, de innehöll inget ägg alls. Vad exakt var de tillverkade av, torkat raklödder eller ? Sedan dröjde det inte länge innan jag skulle läsa Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” och recensera den för en finsk tidning. Jag skulle gå och handla efteråt och det gick så där, allting verkade innehålla en massa konstiga ingredienser.

Som mamma till ett allergiskt barn lär man sig att vara extremt noga med allt som ska ätas. Men i vissa fall så kan det bli väldigt svårt att vara säker på att produkterna inte innehåller nötter eller mandel. Senast var det Santa Maria som gick ut med en varning om att deras kryddblandningar kan innehålla nötter. Det var då jag kom ihåg att kollegan Jens Linder lade ut ett recept på en egen tacokrydda och i och med att vi äter mexikanskt rätt ofta så bestämde jag mig för att göra en sats. Den här var så god att det finns ingen anledning att köpa färdiga mixar längre. Jag är dock inte så förtjust i oregano så den tog jag bort. Paprikapulver köper jag inte längre hos Santa Maria. Och ja, bilden tog jag efter att vi hade ätit !

Jens tacokrydda

2 msk anchochilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk salt
1 tsk socker
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk cayennepeppar
2 msk maizenamjöl

Blanda ihop allt och förvara i en lufttät burk. Det är lagom att använda 2 msk per 400-500 g nötfärs.

Make your own taco seasoning

When Emma was small, she was allergic to eggs and nuts. The egg allergy is gone now but the nut allergy remains. I remember that it was the bit tricky to cook food without eggs, there was a lot that could not be made and it was back then we learned to read the contents very carefully. I also remember that we were surprised by the fact that meringues sold in the store contained no eggs at all. What exactly were the made of ? Dried shaving cream or? A while after I was asked to make a review for a Finnish magazine on Mats-Eric Nilsson’s book ”The secret cook”. (It´s all bot extra chemicals in food). I needed to go shopping afterwards and it did not go well, everything seemed to contain a lot of strange ingredients.

As a mother of an allergic child one learns to be extremely careful with food. But in some cases it can be very difficult to be sure that the products do not contain nuts or almonds. Most recently, it was Santa Maria who went out with a warning about that their spice mixes may contain nuts. It was then I remembered that my colleague Jens Linder put out a recipe of his own taco seasoning, and as we eat Mexican food quite often I decided to make a batch. And this was so good that there is no reason to buy any readymade mixes. However, I am not so fond of oregano so I did not put that in. I do not buy paprika powder from Santa Maria any longer. And yes, the picture was taken after we had eaten!

Jens taco seasoning

2 tablespoons anchochilipulver
1 tablespoon onion powder
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon paprika (powder)
2 tablespoons cumin (jeera)
1 tablespoon salt
1 teaspoon sugar
1/2 teaspoon oregano
1/2 teaspoon thyme
1/2 teaspoon ground black pepper
1/2 teaspoon cayenne pepper
2 tbsp corn flour

Mix it all together and store in an airtight jar. The right amount is to use 2
tablespoons per 400-500 grams minced beef.

Tee oma tacomauste

Kun Emma oli pieni, hän oli allerginen kananmunille ja pähkinöille. Kananmuna-allergia on hävinnyt, mutta pähkinäallergia pysyy. Muistan, että oli aika hankalaa olla kokonaan ilman kananmunia, monet ruoat jäivät ruokavaliostamme kokonaan. Tuolloin opimme myös lukemaan tuotesisällöt hyvinkin tarkkaan. Muistan myös, että yllätyimme kaupassa myytävistä marengeista, ne eivät nimittäin sisältäneet lainkaan kananmunaa. Mistä ne sitten oli tehty, kuivatusta partavaahdostako ? Pian sen jälkeen sain tehtäväkseni kirjoittaa arvion Mats-Eric Nilssonin kirjasta ”Petos lautasella” yhteen suomalaiseen lehteen. Kirjan luettuani lähdin ostoksille, mutta siitä ei tullut oikein mitään, koska kaikki kaupassa myytävä ruoka tuntui sisältävän vaikka minkälaisia omituisia ainesosia.

Allergisen lapsen äitinä oppii olemaan erittäin varovainen kaiken syötävän ruoan suhteen. Mutta joissakin tapauksissa voi olla hyvin vaikeaa olla varma siitä, että tuotteet eivät sisällä pähkinää tai mantelia. Viimeksi Santa Maria tiedotti siitä, että heidän mausteseoksensa saattavat sisältää mantelia. Silloin muistin, että kollegani Jens Linder teki kerran reseptin omalle tacomausteelleen ja koska syömme meksikolaista ruokaa aika usein, päätin kokeilla sitä. Ja tämä olikin niin hyvää, että ei ole enää mitään syytä ostaa valmiita mausteseoksia. En kuitenkaan pidä erityisemmin oreganosta joten sen jätin pois. Paprikajauhetta en osta enää Santa Marialta. Kuva otettiin vasta kun olimme syöneet!

Jensin tacomauste

2 rkl anchochilijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
2 rkl juustokuminaa
1 rkl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl oreganoa
1/2 tl timjamia
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2 tl cayennepippuria
2 rkl maissijauhoja

Sekoita kaikki mausteet yhteen ja säilytä ilmatiiviissä purkissa. Käytä noin 2 ruokalusikallista maustetta 400-500 grammaan jauhelihaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.