Kantarelltoasts, chanterellestoasts, kanttarellileivät

on
Kantarelltoasts, chanterellestoasts, kanttarellileivät
Kantarelltoasts, chanterellestoasts, kanttarellileivät
Kantareller, chanterelles, kanttarellit
Kantareller, chanterelles, kanttarellit
Kantareller, chanterelles, kanttarellit
Kantareller, chanterelles, kanttarellit

Kantarelltoasts

Det har varit tyst på den här sidan, dels på grund av extremt mycket jobb men även på grund av flyktingskrisen. De där bilderna på döda barn som kablades ut förra veckan var verkligen vidriga, men det verkar ha blivit ett startskott till något nytt. Jag hoppas verkligen att alla europeiska länder nu ser allvaret i den här situationen, öppnar sina gränser och gör så gott de kan. Inte minst Finland. Här kan ni se en fin video om vårt land och som ni ser, det är i stort sett tomt. Det finns plats för fler här. Här har ni en mycket pedagogisk förklaring till varför det har gått så här i Syrien. Klimatförändringen kommer dessutom att ställa till det för allt fler så det här är bara början av en utveckling, en början av ett nytt Europa.

I helgen åkte vi till en gammal, välbekant skog men förvånades över hur mycket träd som hade fällts. De mesta av de små hade lämnats kvar så det var en riktig utmaning att ta sig fram. Dessutom var det väldigt svårt att orientera och vi hittade inte alls alla kantarellgömmor som vi annars har koll på. Vi fick ihop en hel del ändå och jag bestämde mig för att göra gräddiga kantarelltoasts av dem. Man behöver faktiskt inte alltid spara på dem heller och efter fjolårets rekodskördar har vi kvar i frysen ändå. Och i torkad form också. Gårdagen spenderades på Konstrundan, ett årligt evenemang där man kan träffa massor med konstnärer och se deras verk på ateljér, visningar och även i fårhus som igår. Nu känner jag mig mer balanserad än förra veckan och ser dessutom framemot att gå på en första träff med Röda Korset ikväll. Man kan inte längre sitta och göra ingenting, alla behövs.

massor med kantareller
1 gul lök
2 dl grädde
salt och peppar
2 dl riven ost
olja och smör
4-8 bitar bröd

Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion. Stek eller rosta brödet. Dela och rensa kantarellerna. (Vi hittade några trattkantareller också, de fick åka med). Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja och smör. Tillsätt kantarellerna och stek tills all vätska är borta. Häll på grädde och koka ihop till en svampstuvning. Salta och peppra. Tillsätt den finrivna osten men ta bort pannan från värmen, annars bränns osten fast. Dela stuvningen på bröd- eller toastbitarna och strö lite finriven ost över. Grädda i ugnen i ca fem minuter. Servera med en god sallad.

Chanterelletoasts

It has been quiet on this side, partly because of the extreme amount of work but also because of the refugee crisis in Europe. Those pictures of dead children which were broadcasted last week were really disgusting, but they seem to have become a starting point for something new. I really hope that all European countries now see the seriousness of this situation, open their borders and do the best they can. Not least Finland. You can see a nice video of our country here and as You can see, it is basically empty. There is room for a lot more people here. You have a very pedagogic explanation of why it became like this in Syria in here. Climate changes will also cause problems for more and more countries so this is just the beginning of a new development, a beginning of a new Europe.

This weekend we went to an old, familiar forest but were surprised how much trees had been felled. Most of the little ones had been left behind so it was a real challenge to get around. Moreover, it was very difficult to find chanterelles and we did not find caches that we otherwise have an eye on. We got together a lot anyway and I decided to make creamy chanterelletoasts of them. One does not always need to freeze them either, and after last year´s mushroom pickings we have left in the freezer anyway. And in the dried form as well. Yesterday was spent on Konstrundan, an annual event where you can meet a lot of artists and see their works of art at workshops, shows and even in a sheep barn yesterday. Now I feel more balanced than last week and I do look forward to going on a first meeting with the Red Cross tonight. One can not sit and do nothing, everyone is needed.

lots of chanterelles
1 onion
2 dl cream
salt and pepper
2 dl shredded cheese
oil and butter
4-8 pieces of bread

Preheat the oven to 250 degrees with grill function. Fry or toast the bread. Share and clean the chanterelles. (We found some winter mushrooms as well, I fried them too). Peel and finely chop the onion. Fry it soft in the oil and butter. Add the chanterelles and cook until all the liquid is gone. Pour in the cream and cook up a mushroom stew. Add salt and pepper. Add the shredded cheese but remove the pan from the heat, otherwise cheese will get brunt and stuck in the pan. Share stew on the bread or toast pieces and sprinkle with finely grated cheese. Bake in the oven for about five minutes. Serve with a good salad.

Kantarellileivät

Täällä on ollut viime aikoina vähän hiljaista, osittain, että töitä on ollut tosi paljon, mutta osin myös pakolaiskriisin vuoksi. Viime viikolla levitykseen lähteneet kuvat kuolleista lapsista olivat kamalia, mutta ne näyttävät kuitenkin saaneen aikaan uudenlaisen kansanliikkeen. Toivon todella, että kaikki Euroopan maat näkisivät tilanteen vakavuuden, avaisivat rajansa ja tekisivät parhaansa. Eikä vähiten täällä Suomessa. Tässä on kaunis video maastamme ja kuten näette, se on periaatteessa tyhjä. Täällä on tilaa muillekkin. Täältä saa hyvinkin pedagogisen selvityksen siitä, miksi tähän on Syyriassa tultu. Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan lisäongelmia muuallakin, ja tämä on vasta alkua. Uuden Europan alku.

Tänä viikonloppuna kävimme vanhassa, tutussa metsässä mutta yllätyimme siitä kuinka paljon puita oli kaadettu. Suurin osa pienistä puista oli jätetty, joten liikkuminen oli aika haasteellista. Ne paikat, joissa yleensä on kanttarelleja oli vaikea tunnistaa emmekä päässeet kaikkiin edes kiipeämällä. Saimme kuitenkin yhteensä aika paljon kanttarelleja ja päätin tehdä niistä kermaisia paahtoleipiä. Ei niitä aina tarvitse säästää ja pakastaa ja viime vuoden ennätyssatojen jälkeen meillä on niitäkin vielä pakastimessa. Ja kuivattuinakin. Eilen kävimme Konstrundanilla, joka on vuosittainen tapahtuma, jossa voi tavata paljon taiteilijoita ja nähdä heidän taideteoksiaan työpajoilla, esityksinä ja eilen jopa lampolassa. Tunnen olevani jokseenkin paremmin tasapainossa kuin viime viikolla ja odotan ensimmäistä tapaamista Punaisen Ristin kanssa tänä iltana. Enää ei voi vain istua ja olla tekemättä mitään, kaikki apu on tarpeen.

iso kasa kanttarelleja
1 sipuli
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
2 dl raastettua juustoa
öljyä ja voita
4-8 leipäpalaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen (grillitoiminto). Paista tai paahda leivät. Puhdista kanttarellit ja revi ne pienemmiksi paloiksi. (Löysimme myös suppilovahveroita, paistoin myös ne). Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljy- ja voiseoksessa. Lisää kantarellit ja keitä kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää kerma ja keitä sienimuhennokseski. Lisää suola ja pippuri. Lisää raastettu juusto, mutta poistaa pannu liedeltä, muuten juusto palaa kiinni pannuun. Jaa muhennos leiville ja ripottele päälle hienoksi raastettua juustoa. Paista uunissa noin viisi minuuttia. Tarjoile hyvän salaatin kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.