Marinerad avokado med jätteräkor, marinated avocado with scampi, marinoitua avokadoa ja jättikatkarapuja

on
Marinerad avokado med jätteräkor, marinated avocado with scampi, marinoitua avokadoa ja jättikatkarapuja
Marinerad avokado med jätteräkor, marinated avocado with scampi, marinoitua avokadoa ja jättikatkarapuja
Jätteräkor, scampi, jättikatkaravut
Jätteräkor, scampi, jättikatkaravut

Marinerad avocado med jätteräkor

Regniga, blåsiga, kalla och gråa dagar. Det är väl såsom hösten ska vara. Idag var vi rätt trötta hela bunten och tog bilen till det eminenta surdgesbageriet Taikinajuuri för att handla lite smått och gott för att bli lite piggare. Efter en fika med croissanter, blåbärswienerbröd och kanelbullar var vi genast mycket gladare. Dessutom fick en av deras numera gigantiska levainbröd åka med hem också.

Det behöver inte alltid vara så komplicerad med matlagning. Den här rätten är enkel och väldigt god. I och med att Emma är nötallergiker så försöker vi äta lite mer avokado som också innehåller minst lika många nyttiga saker som nötter gör. Jag tycker att det är praktiskt att man kan köpa mogna avocadon i butiken även om de är lite dyrare än de som stenhårda (de stenhårda lägger du i en påse med annan frukt som här ) och kräver väntetid. Idag har vi det här på menyn, avokado med jätteräkor.

4 stycken avokadon
1 lime (saften)
3 msk olivolja
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
salt och svartpeppar
½ kruka koriander
16 jätteräkor

Blanda limesaft, olivolja, chili, koriander, smaka av med salt och peppar. Dela avokadon, ta bort kärnan och dela köttet i stora klyftor. Häll på marinaden. Hetta upp en stekpanna och fräs räkorna hastigt i olivolja. Servera med ett gott bröd.

Marinated avocado with scampi

Rainy, windy, cold and gray days. It is as autumn should be. Today we were really tired the whole bunch of us and took the car to the great bakery Taikinajuuri to shop some goodies to sort of wake up. After a coffee with croissants, blueberry danish pastries and cinnamon buns we were immediately much happier. In addition, one of their now gigantic levain breads went home with us as well.

It does not always need be so complicated with cooking. This dish is simple and very good. Emma is allergic to nuts and we try to eat a little more avocados as they contain at least as many useful things as nuts do. I think it is convenient that one can buy ripe avocados in the store even if they are a bit more expensive than the hard ones (put the hard ones in a bag with other fruit as here) that require waiting time. Today we have this on the menu, avocado with scampi.

4 pieces of avocado
1 lime (juice)
3 tablespoons olive oil
1 red chilli (deseeded and finely chopped)
salt and black pepper
½ pot coriander
16 prawns

Mix the lime juice, olive oil, chilli, coriander, season with salt and pepper. Share the avocado, remove the core and share the meat into large wedges. Pour the marinade on the wedges. Heat a frying pan and fry the scampi briefly in olive oil. Serve with good bread.

Marinoitua avokadoa ja jättikatkarapuja

Sateista, tuulista, kylmää ja harmaata. Ihan niinkuin syksyllä pitääkin olla. Tänään olimme todella väsyneitä koko perhe ja kävimme autolla lempparipaikassamme eli lähileipomo Taikinajuuressa ostamassa pieniä herkkuja kotiin. Kahvittelimme ja nautimme croissantteja, mustikkaviinereitä ja kanelipullia ja olimme heti huomattavasti pirteämpiä. Kotiin lähti myös yksi heidän nykyään jättikokoisista levain -leivistäkin.

Ruoanlaiton ei aina tarvitse olla kovinkaan monimutkaista. Tämä ruoka on hyvin yksinkertainen ja erittäin herkullinen. Emmahan on allerginen pähkinöille ja yritämme siksi syödä hieman enemmän avokadoja koska ne ovat vähintään yhtä terveellisiä kuin pähkinätkin. On kätevää, että kaupasta voi nykyään ostaa syöntikypsiä avokadoja, vaikka ne ovatkin hieman kalliimpia kuin kivikovat kaimansa (ne kivikovat laitetaan kypsymään samaan pussiin muiden hedelmien kanssa niin kuin tässä) jotka vaativat odotusaikaa. Tänään meillä syötiin tätä, avokadoa ja jättikatkarapuja.

4 kpl avokadoja
1 lime (mehu)
3 rkl oliiviöljyä
1 punainen chili (siemenet poistettuna ja hienonnettuna)
suolaa ja mustapippuria
½ ruukku korianteria
16 jättikatkarapua

Sekoita limen mehu, oliiviöljy, chili, korianteri, mausta suolalla ja pippurilla. Halkaise avokado, poista kivi ja leikka hedelmäliha lohkoiksi. Kaada marinadi päälle. Kuumenna paistinpannu ja paista jättikatkaravut nopeasti oliiviöljyssä. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.