Croque Monsieur

on
Croque Monsieur
Croque Monsieur
Croque Monsieur
Croque Monsieur

Croque Monsieur

Äntligen fredag. Ärligt talat så trodde jag inte att den här veckan någonsin skulle ta slut. Fullt upp med luncher, jobb och lite bokningar av en resa som vi ska göra. Men nu är klockan redan 16 och de flesta har gått hem från jobbet. Jag ska också stänga av datorn snart men tänkte först blogga om en klassiker i smörgåsvägen. En croque monsieur. En salt och fett caféklassiker, den bästa av dem alla åt vi en gång på stranden i Saint-Tropez i Frankrike, gräddad av en äldre dam och hennes mamma på ett mycket enkelt strandcafé. Enkelt men smakrikt och gott. Det här är något som vi kanske inte lagar alltför ofta men när vi väl gör det så är det hur gott som helst med en fräsch sallad och ett glas vin. Sätt ett stekt ägg på croque monsieur och plötsligt har du en croque madame istället. Perfekt mat så här en fredagskväll !

8 skivor bröd
4 skivor rökt eller kokt skinka
4-8 skivor ost
Dijonsenap
smör

Béchamelsås
2 dl mjölk
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
salt och peppar
1 dl riven ost

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjöl. Tillsätt mjölken och rör hela tiden och låt det hela koka upp. Koka 3-4 minuter. Rör i den rivna osten. Sätt ugnen på 225 grader. Rosta brödskivorna, bred smör på dem och bred ett tunt lager fransk senap på hälften av dem. Lägg på skinka, ost och till sist de hälften av brödskivorna. Bred ut ostsåsen över brödskivorna. Gratinera i ugnen ca 8 minuter, tills smörgåsarna får färg.

Croque Monsieur

Finally Friday. Honestly I did not think that this week would ever end. Busy with with lunches, jobs and some reservations of a trip that we are going to do. But now the clock is already 16, and most of us have gone home from work. I will also turn off the computer soon but I thought I would first blog about a classic of sandwich, a Croque Monsieur. A salt and fat cafe classic and the best of them all we once ate at the beach in Saint-Tropez in France, baked by an elderly lady and her mother. Simple but tasty and good. This is something that we might not do very often but when we do, it’s a nice meal with a fresh salad and a glass of wine. Put a fried egg on a Croque Monsieur, and suddenly you have a Croque Madame instead. Perfect food on a Friday night!

8 slices bread
4 slices smoked or cooked ham
4-8 slices of cheese
Dijon mustard
butter

Béchamel sauce
2 dl milk
1 tablespoon butter
1 1/2 tbsp flour
salt and pepper
1 dl grated cheese

Melt the butter in a saucepan, add flour. Whisk together and add milk. Stir constantly and let it boil. Boil 3-4 minutes. Stir in the grated cheese. Preheat the oven to 225 degrees. Toast the bread slices, spread with butter on them and spread a thin layer of mustard on half of them. Add the ham, cheese and finally the half of the bread slices. Pour the cheese sauce over bread slices. Bake in the oven for about 8 minutes, until the sandwiches are browned.

Croque Monsieur

Viimeinkin perjantai. Tällä viikolla loppua ei tuntunut näkyvän ollenkaan. Töitä, lounaita ja vähän makavarauksien tekemistäkin. Mutta nyt kello on jo 16, ja useimmat ihmiset ovat jo lähteneet töistä kotiin. Minäkin aion sammuttaa tietokoneen pian, mutta ajattelin ensin blogata klassikkovoileivästä Croque Monsieur. Suolaine ja rasvaine kahvilaklassikko, parhaimman söimme söimme kerran rannalla Ranskan Saint-Tropezissa, sen tekivät vanhempi nainen ja hänen äitinsä hyvin yksinkertaisessa rantakahvilassa.Yksinkertaista, mutta maukasta ja hyvää. Emme ehkä tee näitä leipiä kovinkaan usein, mutta kun teemme ne maistuvat taivaallisilta tuoreen salaatin ja viinilasillisen kera. Laita leivän päälle paistettu kananmuna ja yht´ äkkiä sinulla onkin Croque Madame. Täydellistä ruokaa näin perjantai-iltana!

8 viipaletta leipää
4 viipaletta savustettua tai keitettyä kinkkua
4-8 viipaletta juustoa
Dijon sinappia
voita

Béchamelkastike

2 dl maitoa
1 rkl voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
1 dl juustoraastetta

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Lisää maito, sekoita jatkuvasti ja anna kiehua. Keitä 3-4 minuuttia. Sekoita juustoraaste kastikkeeseen. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paahda leipäviipaleet, levitä voita niille ja levitä ohut kerros sinappia neljään niistä. Lisää kinkku, juusto ja lopuksi nelä leipäviipaletta päälle. Kaada juustokastike leipäviipaleiden päälle. Gratinoi uunissa noin 8 minuuttia kunnes voileivät saavat väriä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.