Stockholm, Tukholma

on
Tacos, La Neta
Tacos, La Neta

La Neta har folk snackat om hur länge som helst, nu fick även vi besöka det här populära och stökiga stället. Fem stycken mjuka tacos för 95 kronor och dessutom bjöds vi på Guacamole con Totopos då de slarvade bort vår beställning. Tillbehör; koriander, finhackad lök, salsa verde och salsa rojo som man fick ta själv. Extremt gott !

We got to visit La Neta, a popular and crowdy place that people have been talking about forever. Five soft tacos for 95 crowns and in addition, we were treated Guacamole con Totopos when they forgot our order. Side orders; coriander, finely chopped onion, salsa verde and salsa rojo that everyone took themselves. Extremely good!

Pääsimme siis vihdoinkin käymään myös suositussa, melskeisessä La Netassa, josta kaikki muut ovat puhuneet jo vuosia. Viisi pehmeää tortillaa maksoi 95 kruunua ja koska meidän tilauksemme jotenkin unohtui saimme vielä Guacamole con Totopos -annoksen. Lisäkkeinä oli korianteria, hienonnettua sipulia, salsa verdeä ja salsa rojoa jotka sai käydä itse ottamassa. Älyttömän hyvää!

Ni Hao Sushi
Ni Hao Sushi

Två luncher med misosoppa, sju stycken sushibitar och vatten landade på 140 kronor. Hur gott och fräscht som helst. Lokalen är mycket större än vad vi trodde så vi hade kanske varit friskare nu om vi inte hade suttit utomhus…

Two lunches with miso soup, seven pieces of sushi and water landed on the 140 crowns. Extremely delicious and fresh. The place is much bigger than we thought so we might have been healthier now if we had not been sitting outdoors …

Kaksi lounasta; alkuruokana misokeittoa, seitsemän sushipalaa ja juoma maksoivat yhteensä 140 kruunua. Juuri valmistettua ja aivan tuoretta. Paikka on paljon suurempi kuin luulimme ja ehkäpä olisimmekin nyt vähän terveempiä jos olisimme istuneet sisällä emmekä ulkona…

Libanon Grill Meza
Libanon Grill Meza

Den här enorma ”mixed grill” tallriken på Libanon Grill Meza kostade 150 kronor. Vi var inte ett dugg hungriga på kvällen. Kungshallen var väl först ut med att lansera ”food coourt” – idén och det är alltid lika roligt att titta in och se vad som är nytt.

This huge ”mixed grill” plate was served at Lebanon Grill Meza for 150 crowns. We were not the least bit hungry in the evening. Kungshallen was probably the first one in Sweden to launch the ”food coourt” – idea and it’s always fun to look in and see what’s new.

Tämä valtava ”mixed grill” -annos Libanon Grill Mezassa maksoi 150 kruunua. Jaoimme annoksen eikä meillä kummallakaan ollut illalla enää nälkä. Kungshallen oli muistaakseni ensimmäisiä paikkoja, jotka toivat Ruotsiin ”food court” – ajattelun ja siellä on aina hauska käydä katsomassa uusinta uutta.

Viking Line, Turku/Åbo
Viking Line, Turku/Åbo
Grönsaker på festen, vegetables at the party, vihanneksia juhlissa
Grönsaker på festen, vegetables at the party, vihanneksia juhlissa
Centralbadet, Stockholm
Centralbadet, Stockholm
Stockholm Velothon
Stockholm Velothon

Trött och sjuk

Förra veckans lördag åkte vi till Stockholm bara för skojs skull. Vi deltog även i en jobbreleterad fest på Grönsakshallen Sorunda men i och med att det var en sådan trevlig och lyckad fest så kändes det inte särskilt betungande. Efter två hela dagar i Stockholm är vi dunderförkylda och den här varianten är en sådan där otroligt irriterande en som inte vill ge sig utan förorsakar hosta, snuva och stegring hela tiden. Krafterna har trutit helt och inte ens vila verkar bita på den här förkylningen. Jag fick just ett jobbsamtal men var tvungen att avbryta två gånger för att snyta och hosta klart. Jag får nog snällt vänta att det går över innan ni får nya recept.

Finlandsfärjorna kommer till Stockholm väldigt tidigt, vår var framme tio minuter över sex på morgonen. Det var mycket stora evenemang i Stockholm under förra helgen, bla Stockholm Halvmarathon på lördag och Stockholm Velothon på söndag. De flesta som var vakna på morgonen kånkade runt på diverse cyklar och skulle antagligen delta i cykeltävlingen på ett eller annat sätt. Det visste vi inget om men förundrades lite när hela Strandvägen var full av folk som antingen promenerade mot Djurgården eller mot stan. Det tog ett tag innan vi insåg att de gick för att varken bussarna eller spårvagnen kunde åka där på grund av tävlingen. Efter många timmar på i Gamla Stan och Östermalm och en utmärkt lunch på La Neta kunde vi äntligen checka in och sova ett par timmar. Festen var väldigt lyckad och vi var inte hemma på hotellet förrän vid midnatt. På måndag gick vi både i Vasastan och i stan, lite fler kilometer än vad vi hade tänkt oss. Efter en otroligt prisvärd sushi på Ni Hao Sushi Dumpling fantasishoppade vi på NK och handlade en hel del gott med oss både från Konsum och Hötorgshallen. Tidig middag åt vi på Libanon Grill Meza i Kungshallen innan det var dags att ta färjan hem från Stadsgården. Stockholm är helt fantastisk, speciellt för en som gillar etnisk mat !

Tired and sick

Last week’s Saturday, we went to Stockholm just for fun. We also went to a party that has to do with my work to an wholesale merchant but since it was such a nice and successful party it did not feel like I was working. After two full days in Stockholm, we have colds, and this variation is one of those incredibly annoying ones that does not want to go down but is still causing cough, runny nose and even fever constantly. I am out of energy and not even rest seems to bite on this one. I just got a job call, but had to interrupt it twice to wipe my nose and to cough clear. I’ll have to patiently wait until it goes over before you get new recipes.

Ferries from Finland to Stockholm arrive very early, we arrived ten minutes past six in the morning. There were som major events in Stockholm last weekend, Stockholm Halvmarathon on Saturday and Stockholm Velothon on Sunday among other things. Most of those who were awake in the morning lugged around on various bikes and would probably participate in the bicycle race in one way or another. We knew nothing about it but wondered a bit when the entire Strandvägen was full of people who either walked towards Djurgården or back to town. It took a while before we realized that the buses and the tram were out of traffic because of the competition. After many hours in the Old Town and Östermalm and an excellent lunch at La Neta we could finally check in and sleep a few hours. The party was a very successful one and we were not at home at the hotel until midnight. On Monday we went to both Vasastan and downtown, and walked a few more kilometers than we had imagined. After an incredibly affordable sushi at Ni Hao Sushi Dumpling, we went fantasyshopping to NK and bought a lot of good stuff with us both from the Konsum and Hötorgshallen. We chose to eat early dinner at Lebanon Meza Grill in Kungshallen before it was time to take the ferry home from Stadsgården. Stockholm is absolutely fantastic, especially for those who like ethnic food!

Väsynyt ja sairas

Viime viikon lauantaina lähdimme huvin vuoksi Tukholmaan. Kävimme kyllä myös yhdessä työhön liittyvässä juhlassa vihannestukku Sorundassa, mutta koska siellä oli niin mukavaa niin ei sitä oikein työksi voinut laskea. Kahden Tukholman päivän jälkeen me olemme kamalassa flunssassa ja tämä näyttää olevan vielä sellaista lajia, että yskä, nuha ja kuume eivät tunnu lähtevän yhtikäs mihinkään. Voimat ovat ihan lopussa ja tähän flunssaan ei tunnu tehoavan edes lepo. Sain juuri äsken yhden työpuhelun, mutta se piti keskeyttää kahteen otteeseen kun jouduin niistämään ja yskimään. Pitää vain kärsivällisesti odotella taudin taittumista ennen kuin lataan tänne uusia kuvia ja reseptejä.

Ruotsinlaivat ovat Tukholmassa hyvin aikaisin, me olimme siellä jo kymmenen minuuttia yli kuusi aamulla. Tukholmassa oli viime viikonloppuna erittäin suuria tapahtumia mm. Stockholm Halvmarathon lauantaina ja Stockholm Velothon sunnuntaina. Useimmat niistä, jotka olivat hereillä aamulla raahasivatkin mukanaan erilaisia pyöriä ja aikoivat todennäköisesti osallistua polkupyöräkisaan tavalla tai toisella. Emme tienneet mitään koko tapahtumasta, mutta ihmettelimme hieman kun koko Strandvägen oli täynnä ihmisiä, jotka joko käveli kohti Djurgårdenia tai kaupunkia. Kesti jonkin aikaa, ennen kuin tajusimme, että bussit ja raitiovaunu eivät kilpailun takia kulkeneet ollenkaan. Kävelimme monta tuntia vanhassa kaupungissa ja Östermalmilla ja söimme erinomaisen lounaan La Netassa ennen kuin pääsimme hotelliin ja saimme nukkua muutaman tunnin päiväunet. Juhlat olivat tosiaan erittäin onnistuneet ja olimme hotellilla vasta puolenyön aikaan. Maanantaina kävelimme sekä Vasastanissa ja kaupungissa, aika monta kilometriä enemmän kuin olimme ajatelleet. Söimme hyvää ja edullista sushia Ni Hao Sushi Dumplingissa, toiveshoppailimme tavaratalo NK :ssa ja ostimme paljon hyvää mukaamme niin Konsumista kuin Hötorgshallenista. Varhaisen päivällisen söimme Libanon Meza Grillissä Kungshallenissa ennen kuin oli aika lähteä laivalle Stadsgårdeniin. Tukholma on aivan loistava kaupunki varsinkin niille, jotka haluavat etnistä ruokaa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.