Toast Skagen

Toast Skagen
Toast Skagen
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

 

Toast Skagen

Jag minns från min egen barndom att mina föräldrar ofta köpte stora lådor med frysta räkor. Sedan hämtades en lämplig mängd som fick tina innan vi satt och skalade dem och åt dem med baguette och majonnäs. Sådana lådor säljs inte längre, nu finns det bara mindre påsar till salu. Färska räkor får vi inte så ofta i Finland så jag använder de frysta istället. Det är viktigt att välja de oskalade räkorna, de som är färdigt skalade smakar absolut ingenting. När jag åker färja mellan Finland och Sverige så väljer ofta en räksmörgås även om den mest berömda är den här i Göteborg som jag också har fått äta flera gånger. Ett riktigt fint minne om färska räkor har jag från Oslo där jag köpte en lite papperspåse direkt från fiskarbåten. Otroligt gott.

Namnet ”Toast Skagen” är lite vilseledande då Skagen är ju en stad i Danmark som är mest känd för sina stränder och konstnärer. Jag har läst flera gånger i finska tidningar att den här rätten skulle vara dansk men den är nog helsvensk istället. Skapad av Tore Wretman någon gång på 1950-talet. Toast Skagen är verkligen aldrig fel. Det är gott både till förrätt och som huvudrätt och den här gången gjorde jag den lite mer matig med rejält med sallad under och ett par kallrökta laxskivor till. Ni hittar receptet här.  Även om ni inte skulle hinna laga det här idag så passar den helt perfekt som fredagsmys eller som en förrätt på lördag eller söndag.

Toast Skagen

I remember from my own childhood that my parents often bought large boxes of frozen shrimps. Then we picked an amount that was allowed to thaw before we sat and peeled them and ate them with baguette and mayonnaise. Such boxes are not sold anymore, now there are only small bags of shrimps for sale. Fresh shrimps are not to be found so often in Finland so I use frozen ones instead. It is important to choose the unpeeled prawns, those that are already peeled taste absolutely nothing. When I travel by ferry between Finland and Sweden I often choose a shrimp sandwich although the most famous one is this in Gothenburg, which I also have been eating several times. I have a nice memory of of fresh shrimps from Oslo, where I bought a little paper bag directly from the fishing boat. Incredibly tasty.

The name ”Toast Skagen” is a bit misleading since Skagen  is a city in Denmark and is most famous for its beaches and painters. I have read several times in Finnish newspapers that this dish would be Danish, but it’s completely Swedish instead. Created by Tore Wretman sometime in the 1950´s. Toast Skagen is really never wrong. It is good as a starter and a main course and this time I made it a little more filling with plenty of salad in and a couple of cold-smoked salmon slices to. You can find the recipe here. Even if you do not have time to make it today it fits perfectly as a Friday treat or as a starter on Saturday or Sunday.

Toast Skagen

Muistan omasta lapsuudestani, että vanhempani ostivat usein suuria laatikoita, joissa oli pakastettuja katkarapuja. Pakastimesta haettiin sopiva määrä sulamaan ja sitten me istuimme ja kuorimme niitä ja söimme ne patongin ja majoneesin kera. Tällaisia laatikoita ei enää ole myynnissä, nykyään on vain pieniä pusseja. Tuoreita katkarapuja ei täällä Suomessa saa niin usein joten käytän useimmiten pakastettuja katkarapuja. Valitse kuitenkin kuorellisia katkarapuja, valmiiksi kuoritut eiät nimittäin maistu yhtään miltään. Kun matkustan Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivillä laivoilla valitsen usein katkarapuvoileivän, kuuluisin niistä on kuitenkin tämä Göteborgissa, ja olen syönyt siellä monta kertaa. Todella mukava muisto tuoreista katkaravuista minulla on Oslosta, jossa ostin pienen paperipussin katkarapuja suoraan kalastusveneestä. Ne olivat uskomattoman hyviä.

Nimi ”Toast Skagen” on hieman harhaanjohtava, sillä Skagen on tanskalainen kaupunki , joka on tunnettu rannoistaan ja taitelijoistaan. Olen lukenut useita kertoja suomalaislehdistä, että että tämä ruoka olisi tanskalainen, mutta se on kyllä täysin periruotsalainen. Sen loi Tore Wretman joskus 1950-luvulla. Toast Skagenia voi tarjota aina. Se on hyvä alku- ja pääruoka ja tällä kertaa tein siitä hieman ruokaisamman runsaalla salaatilla ja parilla kylmälohisivulla. Resepti on täällä. Jos et ehdi tehdä tätä tänään niin se sopii mainiosti myös perjantain hölläilyyn taikka alkuruoaksi lauantaina tai sunnuntaina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.