Nyponsoppa, rosehip soup, ruusunmarjakeitto

Nyponsoppa, rosehip soup, ruusunmarjakeitto
Nyponsoppa, rosehip soup, ruusunmarjakeitto
Nypon, rosehips, ruusunmarjat
Nypon, rosehips, ruusunmarjat
Nypon, rosehips, ruusunmarjat
Nypon, rosehips, ruusunmarjat
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

 

Nyponsoppa

Det fina vädret fortsätter men nu är det rejält kallt. Nästa vecka får även barnen sluta cykla till skolan och ta bussen istället. Själv funderar jag på vinterdäck till bilen, det är halt på morgonar nu men kanske lite onödigt tidigt att sätta på dem än. I och för sig så läste jag om att den fösta snön hade redan kommit till Moskva så vintern är inte särskilt långt borta. Den väntar bakom hörnet, faktiskt.

Jag noterade att rosenbuskarna vid stranden var fulla av nypon och plockade en hel del av dem igår. En del blev nyponsoppa direkt, men största delen torkade jag i ugnen och lade i en burk. Jag hinner gå och plocka några gånger till och laga allas får favorit, nyponsoppa. Om jag ska vara riktigt ärlig så använde jag nog Ekströms nyponpulver då barnen var små men då visste jag inte hur himla enkelt det är att laga sin egen soppa. Jag funderar även på att plocka lite till, rensa och mala till pulver som man kan strö över youghurt också. Och så tänker jag prova en nypondipp som den här också.

7 dl nypon
1,5 l vatten
1,3 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Skölj nyponen och ta bort blomfästet på dem. Lägg dem i en kastrull, häll över vattnet. Koka i 20 minuter och mixa allt. Sila vätskan, lägg i sockret och red av med potatismjöl blandat i lite kallt vatten. Servera soppan med skorpor och vispgrädde eller drick den som den är. Svårare än så är det alltså inte.

Rosehip soup

The fine weather continues, but it’s very cold now. The children will stop cycling to school next week and take the bus instead. I am thinking about winter tyres for the car, it’s slippery in the mornings now, but perhaps a little unnecessary early to put on them yet. But earlier today I read that they already had snow in Moscow so the winter is not that far away. It is waiting behind the corner, actually.

I noticed that the rose bushes at the beach were full of rosehips and I picked a lot of them yesterday. Some of them went to a rosehip soup directly, but most of them were dried in the oven and put in a jar. I have time to go and pick a few more times, and cook everybody´s favorite, rosehip soup. If I am to be honest, I used Ekström´s rosehip powder when the kids were small, but then I did not know how amazingly easy it is to cook this soup. I am also thinking of picking some, dry and grind to a powder that one can sprinkle on yoghurt too. And I am also going to try a rosehip dip like this too.

7 dl rosehip
1,5 l water
1,3 dl sugar
1,5 tablespoons potato flour

Rinse the hips and remove the bloom bracket on them. Put them in a saucepan, pour the water over. Boil for 20 minutes and blend thoroughly with a mixer. Strain the liquid, add the sugar and stir into the potato flour mixed in a little cold water. Serve with biscuits and whipped cream or drink it as it is. It is not more difficult than that.

Ruusunmarjakeitto

Hieno sää jatkuu, mutta nyt on jo hyvin kylmää. Ensi viikolla lapset saavat lopettaa kouluun pyöräilyn ja siirtyä käyttämään bussia. Itse mietin jo talvirenkaita autoon, aamuisin on jo liukasta, mutta ehkä on kuitenkin hieman liian aikaista vaihtaa niihin. Toisaalta luin tänään, että Moskovassa on satanut lunta joten talvi ei ole kovin kaukana. Odottaa itse asiassa kulman takana.

Huomasin, että merenrannan ruusupensaat olivat täynnä ruusunmarjoja ja kävin eilen poimimassa niitä aika paljon. Osasta tein suoraan ruusunmarjakeittoa, mutta suurimman osan kuivatin uunissa ja laitoin lasipurkkiin säilöön. Ehdin vielä käydä poimimassa ruusunmarjoja muutaman kerran ja tehdä niistä meidän kaikkien suosikkia eli ruusunmarjakeittoa. Jos olen ihan olla rehellinen käytin Ekströmin ruusunmarjajauhetta kun lapset olivat pieniä, mutta silloin en vielä tiennyt miten hämmästyttävän helppoa sitä on tehdä itse. Ajattelen myös poimia lisää siksi, että saan jauhettua ne jauheeksi jonka voi sitten ripotella jogurtin päälle. Aion kokeilla myös tällaista ruusunmarjadippiä.

7 dl ruusunmarjoja
1,5 l vettä
1,3 dl sokeria
1,5 rkl perunajauhoja

Huuhtele ruusunmarjat ja poista niistä kannat. Laita ne kattilaan, kaada vesi päälle. Keitä 20 minuuttia ja miksaa marjat sauvasekoittimella huolellisesti. Siivilöi neste, lisää sokeri ja perunajauhot (sekoita ne tilkkaan kylmää vettä). Tarjoile korppujen ja kermavaahdon kanssa tai nauti juomana. Helppoa kuin heinänteko.

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.