Caponata med röding, caponata with char, caponataa ja nieriää

Caponata
Caponata
Ruissalo, Runsala
Ruissalo, Runsala
Ruissalo, Runsala
Ruissalo, Runsala

 

Caponata med röding

Kallare, kallast… nu får man ju snällt ta och kapitulera och gräva fram både handskar, halsdukar och mössor. Jag åkte iväg lite före tio imorse och fick snällt skrapa rutorna. Intervjun gjordes utomhus och bilderna togs också utomhus och jag ångrade mig jättemycket att jag inte hade tagit några handskar med. Hoppas nu bara att jag inte blir sjuk på köpet, det känns som höstens första förkylning sitter i ännu någonstans. Jag vågar faktiskt inte ens gå och plocka svamp då jag är rädd att om man överanstränger sig nu så blir man sjuk på nytt. Jag har varken tid eller råd att bli sängliggande just nu. Igår tog vi en långpromenad i folkparken, jag sätter några fina höstbilder hit också. Gårkvällens middag blev stekt röding – älskar det krispiga skinnet, caponata och en grön sallad.

Caponata är en siciliansk grönsaksröra som består av aubergine, stjälkselleri, tomater, vitlök, lök, capris och oliver. Ofta användes även russin och pinjenötter men det hade jag inte hemma (inte aubergine eller selleri heller så jag tog zucchini) så det blev en annorlunda röra. Skiva potatisen varm och lägg den i tomatsåsen direkt så blir potatisen smakrik då den suger åt sig vätskan i grönsaksröran.

8 nykokta potatisar i skivor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1-2 paprikor i olika färger
½ dl olivolja
500 g krossade tomater
3 msk kapris
2 dl svarta oliver med kärnor
1 msk rödvinsvinäger
½ msk strösocker
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar

Skala och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär zucchini och paprika i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och grönsaker i oljan i en stor gryta tills de får lite färg. Tillsätt tomaterna. Låt sjuda på svag värme utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kapris, oliver (urkärnade och skivade) och vinäger. Smaka av med socker, salt och peppar. Blanda i nykokt potatis i skivor.

Caponata with char

Cold, colder … the only thing to do now is to surrender and dig up both gloves, scarves and knit caps. I left a little before ten this morning and had to scrape the frosted car windows. The interview was done outdoors and photos were also taken outside and I regretted very much that I had not taken any gloves. I do hope that I do not get sick again, it feels like this autumn’s first cold still is alive somewhere. I do not dare even go picking mushrooms as I am afraid that I will get sick again. I have neither the time nor the money to get sick and lie in the right now. Yesterday we took a long walk in the park, I will put some nice photos of the autumn here as well. Last night’s dinner was fried char – I love the crispy skin – caponata and a green salad.

Caponata is a Sicilian vegetable stir consisting of eggplant, celery, tomatoes, garlic, onions, capers and olives. Even raisins and pine nuts are used but I had none at home (nor aubergines or celery either so I took zucchini) so this one is a bit different. Slice the potatoes while still warm and put it in the tomato sauce immediately, the potatoes get tasty as they absorb the liquid better while warm.

8 freshly cooked potatoes in slices
1 onion
2 cloves garlic
1 zucchini
1-2 peppers in different colors
½ dl olive oil
500 g of crushed tomatoes
3 tablespoons capers
2 dl black olives with pits
1 tablespoon red wine vinegar
½ tbsp sugar
1 ½ tsp salt
1 teaspoon ground black pepper

Peel and finely chop the onion. Peel and finely chop the garlic. Cut the zucchini and peppers into small pieces. Fry the onion, garlic and vegetables in oil in a large pan until they get some color. Add the tomatoes. Let simmer on low heat without lid for about 30 minutes. Stir occasionally. Add the capers, olives (pitted and sliced) and vinegar. Season with sugar, salt and pepper. Stir in freshly boiled potatoes in slices.

Caponataa ja nieriää

Kylmää ja kylmempää … nyt täytyykin luovuttaa ja kaivaa esiin käsineet, huivit ja myssyt. Lähdin vähän ennen kymmentä aamulla ja auton ikkunat piti rapata. Haastattelu ja kuvaukset tehtiin ulkona ja kaduin katkerasti sitä, että en ottanut hanskoja tai lapasia mukaan. Toivottavasti en nyt vain tule sairaaksi kun tuntuu, että syksyn ensimmäinen flunssa ei ole vieläkään selätetty. En oikein uskalla edes lähteä sienimetsään koska en halua, että tulen taas kipeäksi. Minulla ei ole aikaa eikä rahaa sairastua nyt. Eilen olimme kyllä pitkällä kävelyllä kansanpuistossa, laitan tänne muutamia kivoja syksykuvia sieltä. Eilen illalla söimme paistettua nieriää – ihanan rapea kuori – caponataa ja vihreää salaattia.

Caponata on sisilialainen kasvismuhennos, jossa on munakoisoa, selleriä, tomaattia, valkosipulia, sipulia, kapriksia ja oliiveja. Usein siihen käytetään myös rusinoita ja pinjansiemeniä, mutta niitä meillä ei ollut (eikä munakoisoa eikä selleria, otin kesäkurpitsaa), joten tämä on vähän erilainen muhennos. Viipaloi lämpimät perunat muhennokseen niin ne imevät itseensä makua parhaiten.

8 juuri keitettyä perunaa viipaleina
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
1-2 eriväristä paprikaa
½ dl oliiviöljyä
500 g tomaattimurskaa
3 rkl kapriksia
2 dl kivellisiä mustia oliiveja
1 rkl punaviinietikkaa
½ rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Leikkaa kesäkurpitsa ja paprikat pieniksi paloiksi. Paista sipuli, valkosipuli ja vihannekset öljyssä pannulla kunnes ne ovat saaneet väriä. Lisää tomaattimurska. Anna kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 30 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Lisää kaprikset, oliivit (kivettömät ja viipaloidut) ja viinietikka. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita muhennokseen viipaloidut, juuri keitetyt perunat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.