Stekt strömming, fried herring, paistettua silakkaa

Stekt strömming, fried herring, paistettua silakkaa
Stekt strömming, fried herring, paistettua silakkaa
Turku, Åbo/Finland
Turku, Åbo/Finland
Strömming, herring, silakkaa
Strömming, herring, silakkaa
Höstfärger, autumn colours, syysvärit
Höstfärger, autumn colours, syysvärit

Höstens höjdpunkt

I slutet av oktober fylls åkanterna i Åbo av både båtar och diverse försäljningsstånd. Den populära strömmingsmarknaden har ordnats här årligen i över tre decennier. Flera finländska kuststäder har sina egna strömmingsmarknader. Strömmingsmarknader har alltid hållits på hösten för att sensommar- och höstströmmingen är den bästa. Fisken saltades ned och fördes till marknaden där den i början såldes direkt från fiskebåtarna. Då anlände fiskarna i segelskutor och storbåtar, senare i motorbåtar. Det finns uppgifter om att mer än 700 båtar har kommit till staden år 1850. Numera kommer de flesta med bil och det är nog lite synd, det skulle se så mycket trevligare ut med fler båtar.

På marknaden kan man köpa kryddfisk men även olika typer av inlagda strömmingar går åt som smör. Den som säljs här har kryddats med citron, senap, hummer och dill, men även med lite ovanligare smaker som enbär, havtorn, rödbetor, senap, vitlök, rosépeppar, lime, chili, pepparrot, glögg, ingefära, svarta vinbär och balsamico. Man kan dessutom botanisera bland massor med andra produkter från skärgården som fårkött, skärgårdslimpa, äpplen, bär, svamp och bakverk. Men här är receptet på en klassiker, stekt strömming utan några krusiduller. Det kan man få på Svarte Rudolf i Åbo men också på den klassiska strömmingskiosken vid Slussen i Stockholm.

Stekt strömming

1 kg strömming
Panering:
1,5 dl rågmjöl
1,5 tsk salt
lite vitpeppar

Rensa fisken och skölj den. Låt strömmingarna rinna av, fisken ska vara torr. Blanda ihop rågmjöl, salt och vitpeppar. Panera fisken och lägg dem i en annan tallrik eller på ett bakpålåtspapper. Låt paneringen torka. Stek strömmingen i smör på båda sidorna. Servera med potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka.

Autumn highlight

In late October the river in Turku is filled with stalls and stands. The popular herring market is organized here every year for over three decades. Many Finnish coastal cities have their own herring markets. Herring markets have always been held in the autumn as the herring is at it´s best in late summer and autumn. The fish was salted and brought to the market in barrels and in the beginning it was sold directly from the fishing boats. The fisher´s arrived in sailing ships or wooden boats, later in speedboats. There are reports that more than 700 boats had arrived to the city in 1850. Nowadays, most of them come by car and that is a bit of a shame, it would look so much nicer with more boats.

In the market You can buy plain pickled herring but also various other types of pickled herrings. The ones sold here have been seasoned with lemon, mustard, lobster and dill, but even more unusual flavors like juniper, buckthorn, beetroot, mustard, garlic, Peruvian pepper, lime, chili, horseradish, mulled wine, ginger, blackcurrant and balsamico. You may also browse among lots of other products from the archipelago as lamb, dark bread, apples, berries, mushrooms and pastries. But here’s the recipe for a classic, fried Baltic herring. You could eat it at Svarte Rudolf, a restaurant in a boat in Turku, but also at the classic herring kiosk in Stockholm.

Fried herring

1 kg herring

Breading:
1,5 dl of rye flour
1,5 tsp salt
white pepper

Clean the fish and wash it. Let the herrings drain, the fish should be dry. Mix together flour, rye flour, salt and white pepper. Bread the fish and put them in another bowl or on a baking sheet. Let the breading dry. Fry the herring in butter on both sides. Serve with mashed potatoes, lingonberries and pickled cucumbers.

Syksyn kohokohta

Lokakuun lopulla jokiranta täyttyy veneistä ja myyntikojuista. Suositut silakkamarkkinat on järjestetty täällä joka vuosi yli kolmen vuosikymmenen ajan. Monilla muilla rannikkokaupungeilla on omat silakkamarkkinansa. Silakkamarkkinat on aina pidetty syksyllä koska loppukesästä ja syksyllä pyydetty silakka on parhaan makuista. Kala suolattiin tynnyreihin ja tuotiin markkinoille, alun perin kala myytiinkin veneistä käsin. Silloin tultiin purje- ja puuveneillä, myöhemmin moottoriveneillä. Vuonna 1850 raportoitiin, että kaupunkiin saapui 700 venettä. Nykyään suurin osa saapuu autolla ja se on vähän sääli, jokiranta näyttäisi hauskemmalta, jos siellä olisi enemmän veneitä.

Markkinoila voit ostaa maustesilakkaa, mutta myös muita erilaisia marinoituja silakoita. Siellä myydään sitruunalla, sinapilla, hummerilla ja tillillä maustettua silakkaa, mutta silakoissa voi olla myös muita vähän enemmän epätavallisempia makuja kuten katajaa, tyrniä, punajuurta, sinappia, valkosipulia, rosepippuria, limeä, chiliä, piparjuurta, glögiä inkivääriä, mustaherukkaa ja balsamicoa. Markkinoilla on myös muita tuotteita kuten lammasta, saaristolaisleipää, omenoita, marjoja, sieniä ja leivonnaisia. Mutta tässä on klassikkoresepti, tavallinen paistettu silakka. Niistä voi nauttia vaikka Svarte Rudolfilla Turussa, mutta myös silakkakioskilla klo Slussenilla Tukholmassa.

Paistetut silakat

1 kg silakkaa

Paneeraus:
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
valkopippuria

Perkaa kalat ja huuhdo ne. Anna silakoiden valua kunnolla. Sekoita keskenään ruisjauhot, suola ja valkopippuri. Paneroi kalat ja laita ne lautaselle tai leivinpaperille. Anna paneroinnin kuivua. Paista runsaassa voissa molemmin puolin. Tarjoile perunamuusin, raakasokeroitujen puolukoiden ja mummon kurkkujen kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.