Rårakor, potato pancakes, raakapaistettuja perunoita

Rårakor, potato pancakes, raakapaistettuja perunoita
Rårakor, potato pancakes, raakapaistettuja perunoita
Champagne
Champagne
Iniö, Finland/Suomi
Iniö, Finland/Suomi
Iniö, Finland/Suomi
Iniö, Finland/Suomi

Rårakor med smetana, löjrom och rödlök

Min mamma och min son är födda i slutet av september och i och med att de firar födelsedag nästan samma dag så bestämde vi oss att fira med en gemensam middag. Till förrätten fick det bli rårakor, till huvudrätt blev det entrecôte med béarnaisesås, Hasselbackspotatis, baconinlindade haricots verts och en smarrig sallad med tomat, gurka, grillad paprika och rostade pinjenötter. Till efterrätt hade vi lagat en klassisk crème brûlée. Nu kom jag ihåg att ta bild bara på förrätten så den kommer här. Receptet är för åtta stycken då det var exakt så många vi var, en del bor i andra delar av landet, en del var utomlands. Men middagen var väldigt lyckad och mysig på alla sätt och vis.

Vi har haft kanonväder den här hösten och jag lägger ut några bilder från Åbolands skärgård också, det är inte klokt vad vackert det är när det inte regnar och stormar. Färgerna är helt fantastiska och den enda dåliga dagen var i söndags då vi gick till Strömmingsmarknaden igen. Det dåliga vädret gjorde att det var lättare att ta sig fram, sammanlagt hade marknaden 80 000 besökare i år och när det är vackert väder så blir det även väldigt trångt. Ikväll blir det helt vanlig vardagsmat, stuvade makaroner och köttbullar. Jag hoppas att jag hinner sätta upp ett recept för det imorgon.

12-16 potatisar
2 rödlökar
2 burkar smetana
200 g löjrom
salt och peppar
olja och smör

Vispa upp smetanan till en hård skum, krydda med salt och peppar. Skala och finhacka rödlöken. Skala och riv potatisen på den grövsta sidan av ett rivjärn. Sätt en hög av den rivna potatisen i en het stekpanna och platta till den. Om du ska steka rårakor till många så är det enklast med två stekpannor. Stek på medelvärme tills rårakorna är gyllenbruna och krispiga. Forma små ägg med hjälp av en varm sked av smetanan. Gör likadant med löjrommen och smetanan.

Potato pancake with sour cream, vendace roe and red onion

My mother and my son are both born in late September and as they celebrate their birthdays almost the same day we decided to have a dinner together. For the entree we had potato pancakes, the main course was the entrecote with béarnaise sauce, Hasselback potatoes, bacon wrapped green beans and a yummy salad with tomato, cucumber, grilled peppers and roasted pine nuts. For dessert we made a classic crème brûlée. I only remembered to take a picture of at the entree and here it comes. The recipe is for eight as that´s how many we were, some of the family members live in other parts of the country, some were abroad. But the dinner was very successful and cozy in every way.

We have had great weather this autumn and I put out some pictures from the Turku archipelago as well, it is so beautiful when it does not rain and storm. The colors are absolutely fantastic and the only bad day was Sunday when we went to the Herring Market again. The bad weather made it easier to get around, the market had a total of 80,000 visitors this year, and when the weather is nice it also becomes very crowded. Tonight I will make ordinary food, milk stewed macaronies and meatballs. I hope I have time to put up a recipe up here tomorrow.

12-16 potatoes
2 red onions
2 cans of sour cream
200 g vendace roe
salt and pepper
oil and butter

Beat the smetana into a hard foam, season with salt and pepper. Peel and finely chop the onions. Peel and grate the potatoes on the coarsest side of a grater. Put a pile of grated potatoes in a hot frying pan and flatten it. If you must fry potato pancakes to a lot of people, it is easiest with two pans. Fry over medium heat until pancakes are golden brown and crispy. Shape small eggs using a hot spoon of smetana. Do the same with the roe and the chopped red onions.

Raakapaistettuja perunalättyjä, smetanaa, muikun mätiä ja punasipulia

Äitini ja poikani ovat molemmat syntyneet syyskuun lopulla ja viettävät syntymäpäiväänsä melkeinpä samana päivänä. Tänä vuonna päätimme juhlistaa syntymäpäiviä yhteisellä illallisella. Alkuruoaksi oli raakapaistettuja perunalättyjä, pääruoaksi entrecôtea ja béarnaisekastiketta, Hasselbackan perunoita, pekonipapuja ja herkullista salaattia, jossa oli tomaattia, kurkkua, grillattua paprikaa ja paahdettuja pinjansiemeniä. Jälkiruokana oli klassinen crème brûlée. Muistin ottaa valokuvan van ja ainoastaan alkuruosta joten se tulee tässä. Resepti on kahdeksalle, meitä oli tasan kahdeksan koska muut asuvat muualla ja osa oli ulkomailal. Mutta päivällinen oli erittäin onnistunut ja kaikin tavoin viihtyisä.

Meillä on täydellisen fantastinen sää tänä syksynä ja laitan tähän mukaan muutaman kuvan Turun saaristosta – täällä on käsittämättömän kaunista kun sade ja myrskyt eivät ole riepotelleet maisemaa. Värit ovat aivan ihania ja vain sunnuntaina oli sateista kun kävimme taas Silakkamarkkinoilla. Huono sää helpotti kiertelyä, markkinoilla kävi tänä vuonna 80000 kävijää ja silloin siellä on ahdasta. Tänään teen ihan tavallista arkiruokaa, haudutettuja makaroneja ja lihapullia. Toivottavasti ehdin laittaa reseptin tänne huomenna.

12-16 perunaa
2 punasipulia
2 purkkia smetanaa
200 g muikun mätiä
suolaa ja pippuria
öljyä ja voita

Vispaa smetana kovaksi vaahdoksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja hienonna punasipulit. Kuori ja raasta raastimen karkeimmalla puolella. Laita kasa raastettua perunaa kuumalle pannulla ja tasoita se paistinlastalla. Jos teet raakapaistettuja perunälättyjä monelle, on helpointa käyttää kahtaa pannua. Paista keskilämmöllä kunnes perunalätyt ovat kullanruskeita ja rapeita. Muotoile smetanasta lämpimällä lusikalla munia. Tee sama mädin ja punasipulin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.