Rödbetor med getost, beetroots with chèvre, punajuuria ja vuohenjuustoa

Rödbetor med getost, beetroots with chèvre, punajuuria ja vuohenjuustoa
Rödbetor med getost, beetroots with chèvre, punajuuria ja vuohenjuustoa
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

 

Vegetarisk middag

Vi äter en hel del enbart vegetariskt också, sallader, pajer, linsgrytor och så men jag har en tendens att glömma blogga om dem. Nu har vi en helvegetarian i släkten så det gäller att börja skärpa sig och öva på lite andra rätter som man kan bjuda på till exempel till julen. Jag kan tycka att tofu- och sojaprodukterna är dessutom lite tråkiga, vill man verkligen äta något som liknar kött om man du har valt bort köttet ? Till julen fungerar ju de finska morrots-, kålrots- och potatislådorna men att hitta något vegetariskt som man bjuda på istället för sill och skinka ? Betydligt svårare. Man är nästan hänvisad till något annat kök, exempelvis det libanesiska där många mezen inte innehåller kött alls. Nåväl, det är ganska länge kvar till julen så man hinner ju experimentera en hel del häremellan. Dessutom blir jag lite illamående när alla affärer har tagit fram julgodis, julpynt och allt som hör julen till redan i oktober. Består inte förtjusningen med av att vänta och längta ? Det här lagade vi igår, alla tycker om både pinjenötter och getost så det fungerade finfint som middag. Speciellt när vi åt mud cake med vispgrädde till efterrätt. Nästa gång testar jag det här receptet.

1 kg färska rödbetor (gärna små)
½ dl honung
200 g chèvre
flingsalt
50 g pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta pinjenötterna på en torr panna och låt dem svalna. Skölj och borsta rödbetorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen tills de är mjuka, minst en timme. Låt rödbetorna svalna. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär rödbetorna i grova bitar. Lägg dem tillbaks på plåten och smula över getosten. Ringla honungen över. Baka i 3-5 minuter och ta ut ur ugnen. Strö över lite flingsalt och de rostade pinjenötterna.

Vegetarian dinner

We eat a lot of purely vegetarian too, salads, pies, lentil stews and so but I have a tendency to forget to blog about them. Now we have a vegetarian in the family so I have to start tighten and practice on some other dishes that you can offer for example for Christmas. I think that tofu and soy products are also a bit boring, do people really want to eat something that resembles meat if they have decided to left it out ? At Christmas Finnish carrot, rutabaga and potato casseroles work fine boxes but to find something vegetarian instead of offering herring and ham? Much more difficult. I guess I need to look at some other kitchens, for example the Lebanese where many Mezes do not contain meat at all. Well, there is quite a long time to go until Christmas so I will have time to experiment. Moreover, I get a little irritated when all shops have put the Christmas candies, decorations and everything related to Christmas out in October. Are You not supposed to wait and long? We made this yesterday, everyone likes both pine kernels and goat cheese so it worked just fine as a dinner. Especially as we ate mud cake with whipped cream for dessert. Next time I will try this recipe.

1 kg of fresh beetroots (preferably small)
½ dl honey
200 g chèvre
flaked salt
50 g of pine nuts

Preheat the oven to 175 degrees. Roast the pine kernels on a pan, let them cool. Rinse and brush beets. Place them on a baking sheet with parchment paper. Place in the oven until tender, at least for one hour. Let the beets cool. Preheat the oven to 250 degrees. Peel and cut the beetroots into rough pieces. Put them back on the baking sheet and crumble the goat cheese over. Drizzle honey over. Bake for 3-5 minutes and take out of the oven. Sprinkle with salt flakes and roasted pine nuts.

Kasvisruokaillallinen

Syömme paljon pelkkää kasvisruokaakin kuten salaatteja, piirakoita ja linssikeittoja, mutta en muista koskaan kirjoittaa niistä tänne. Nyt lähipiirissämme on yksi kasvissyöjä, joten minun täytyy aloittaa kasvisruokien teon opiskelu. Jouluksi pitääkin miettiä, että mitä tehdään. Minun mielestäni tofu- ja soijatuotteet ovat myös vähän tylsiä, haluavatko kasvissyöjät syödä jotakin, joka muistuttaa lihaa, jos sen on kerran jättänyt pois ruokavaliostaan ? Suomalaiset porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot toimivat kyllä jouluna, mutta millä korvataan silli ja kinkku ? Paljon vaikeampaa. Inspiraatiota pitänee etsiä jonkun muun maan keittiöstä, esimerkiksi libanonilaisesta. Monet mezethän eivät sisällä lainkaan lihaa. No, jouluun on vielä melko pitkä aika, joten ehdin kokeilla vielä kaikenlaista. Joulu kyllä aiheuttaa meikäläisessä tällä hetkellä vähän pahoinvointia, pitääkö kauppojen tosiaan ottaa esille kaikki joulukarkit, joulukoristeet ja kaikki muukin jouluun liittyvä jo lokakuussa ? Eikö jouluun liity myös odotusta ja kaipuuta ? Tätä ruokaa me teimme eilen, kaikki pitävät sekä pinjansiemenistä että vuohenjuustosta ja tämä riitti hyvin illalliseksi. Varsinkin kun söimme mutakakkua ja kermavaahtoa jälkiruoaksi. Seuraavaksi kokeilen tätä reseptiä.

1 kg tuoreita punajuuria (mieluiten pieniä)
½ dl hunajaa
200 g vuohenjuustoa
sormisuolaa
50 g pinjansiemeniä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Harjaa ja huuhtele punajuuret. Aseta ne leivinpaperille päällystetylle uunipellille. Paista uunissa kunnes punajuuret ovat kypsiä eli vähintään tunti. Anna punajuurien jäähtyä. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori ja leikkaa punajuuret lohkoiksi. Laita ne takaisin uunipellille ja murenna vuohenjuusto päälle. Valuta hunaja punajuurien ja vuohenjuuston päälle. Paista 3-5 minuuttia ja ota pois uunista. Ripottele punajuurien päälle sormisuolaa ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.