Helstekt ytterfilé, roasted fillet of beef, kokonaisena paistettu naudan ulkofile

Helstekt ytterfilé, roasted fillet of beef, kokonaisena paistettu naudan ulkofile
Helstekt ytterfilé, roasted fillet of beef, kokonaisena paistettu naudan ulkofile
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy
Höst, autumn, syksy

 

Helstekt nötytterfilé

Det är en helt underbar november som vi har, temperaturerna har slagit alla möjliga rekord ungefär varje dag och solen, den skiner. Dessutom har det varit så pass torrt att det är ett rent nöje att vistas utomhus. I vanliga fall så springer man till jobbet och hem igen i november då det oftast är rätt kyligt, regnigt och mörkt. Den enda som gnäller om vädret i den här familjen är sonen, han och hans kompisar vill inget annat heller än att åka snowboard. Men jag njuter, jag minns verkligen inte när vi skulle ha haft en så här vacker höst senast. Barnen hade gott och väl kunnat fortsätta cykla till skolan men vi curling-föräldar började ju tycka synd om dem bara för att några morgnar var lite kyligare häremellan. Jag bifogar lite fina höstbilder.

Jag fortsätter att skriva om jul och blir lite nervös när folk frågar efter lite stämningsfulla julbilder. Det är ju inte alls säkert att det kommer någon snö överhuvudtaget för att inte tala om att det kanske inte alls kommer någon till just jul heller. Vi får väl hoppas på att det kommer någon typ av kort vinter, annars blir det väl ungefär så där att vi har en enda årstid året runt. Ingen uppmuntrande tanke precis när man är van vid att det är fyra stycker årstider som skiljer sig åt rejält. Jag hoppas att jag har nu fått ett litet lyft med D-vitaminer också men jag råkade träffa en kompis i veckan som påstod att i så fall måste man vistas utomhus en timme varje dag då det är soligt. Jag trodde det räckte med 15 minuter. Igår slängde vi ihop det här, en helstekt nötytterfilé med lite asiatiska smaker.

800 g nötytterfilé
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
50 g smör

sallad av valfri sort
1 mango
1 gul lök
3 gula tomater
1 granatäpple
thailändsk fisksås
sweet chili
olivolja
vitvinsvinäger
1 röd chili

Ta ut köttbiten ur kylen i god tid, helst en timme innan du ska steka den. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet och riv vitlöksklyftorna över. Bryn köttet i rikligt med smör tills köttbiten har fin färg runtom. Sätt köttbiten i en ugnsform och häll smöret över. Ös på smör på köttet medan den är i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 52 grader. Låt köttet vila innan du skär upp den. Blanda ihop sallad, hackad mango, grovt hackade tomater, granatäppelfrön (och saften) och finstrimlad gul lök. Blanda ihop en dressing med fisksås, sweet chili, vitvinsvinäger och olivolja. Jat mätte inte så man får prova sig fram till en lämplig, asiatisk smak. Finhacka chilin och strö över både sallad och köttet.

Roasted fillet of beef

It is such a wonderful November that we have, temperatures have hit every possible record about each day and the sun is shining. Moreover, it has been so dry that it is a pleasure to spend time outdoors. Normally, as we sort of run to work and back home again in November, as it usually is right chilly, rainy and dark. The only thing that is annoyed about the weather is our son, he and his buddies want nothing more than go snowboarding. But I do enjoy, I really do not remember when we would have had an autumn like this. The children could have been able to continue cycling to school but we curling parents started to feel sorry for them just because some mornings were a bit chilly between. I enclose some nice photos of the autumn.

I continue to write about Christmas and I do get a little nervous when people ask for some nice, snowy Christmas photos. It is not at all certain that there will be any snow at all, let alone that it might come before Christmas either. We must hope that there will be some type of a short winter, otherwise we are going to have a single season all year round. Not a very encouraging thought as we are used to have four totally different seasons. I hope I have now got a small boost with vitamin D as well but I happened to meet a friend this week who claimed that in that case one should to stay outdoors for one hour each day when it is sunny. I thought it was enough with 15 minutes. Yesterday we threw this together, a whole roasted fillet of beef with some Asian flavors.

800 g fillet of beef
salt and pepper
2 cloves garlic
50 g butter

salad of any kind
1 mango
1 onion
3 yellow tomatoes
1 pomegranate
Thai fish sauce
sweet chilli
olive oil
white wine vinegar
1 red chilli

Take the piece of meat out of the fridge in good time, preferably an hour before you fry it. Preheat the oven to 100 degrees. Salt and pepper the meat and grate the garlic cloves over. Brown the meat in plenty of butter until the meat piece has good color throughout. Put the piece of meat in a baking dish and pour the butter over. Pour the butter on the meat while in the oven as wll. Roast until the internal temperature is 52 degrees. Let the meat rest before slicing it. Mix together salad, chopped mango, roughly chopped tomatoes, pomegranate seeds (and juice) and shredded onion. Mix together the dressing with fish sauce, sweet chilli, white wine vinegar and olive oil. I did not measure so you need to experiment a bit to get a suitable Asian flavor. Finely chop the chilli and sprinkle it on both salad and meat.

Kokonaisena paistettu naudan ulkofile

Ihana marraskuu, joka päivä tehdään tämän vuodenajan uusia lämpöennätyksiä ja aurinko paistaa. Lisäksi on ollut niin kuivaa, että ulkona voi helposti viettää tuntikausia. Normaalisti, kun ajaa töihin ja takaisin kotiin juuri marraskuussa, on yleensä koleaa, sateista ja pimeää ja ei muuta haluakaan kuin taas sisälle. Ainoa, jota tämä sää meidän perheessämme harmittaa, on poikamme. Hän ja hänen kaverinsa haluaisivta jo kovasti lumilautailemaan. Minä nautin, enkä todellakaan muista milloin meillä viimeksi olisi ollut näin kaunis syksy. Lapset olisivat hyvin voineet jatkaa koulumatkojen pyöräilyä, mutta me curling-vanhemmat ehdimme huolestua, koska tässä välillä oli muutama kylmä aamu. Ohessa taas muutama kiva syksykuva.

Kirjoitan edelleen jouluun liittyvistä asioista, ja se alkaa hermostuttamaan koska nyt pyydetään jouluisia ja talvisia kuvia. Ei ole lainkaan varmaa, että lunta tulee ja vielä vähemmän varmaa, että sitä tulee jouluksi. Pitää kuitenkin toivoa, että jonkinlainen talvi on tulossa, muuten meillä on samankaltainen sää ympäri vuoden. Se ei ole erityisen mukava ajatus kun on tottunut siihen, että vuodenaikoja on neljä kappaletta ja ne eroavat aika lailla toisistaan. Toivon, että olen saanut ladattua D-vitamiinivarastoja edes vähän, mutta tällä viikolla tapasin yhden ystävän joka väitti, että tarpeeksi D-vitamiinia saa vain olemalla ulkona auringossa tunnin joka päivä. Minä olen aina luullut, että 15 minuuttia riittää. Eilen me teimme tätä, kokonaisena paistettua naudan ulkofilettä aasialaisilla mauilla.

800 g naudan ulkofilettä
suolaa ja pippuria
2 valkosipulinkynttä
50 g voita

vapaavalinnaista salaattia
1 mango
1 sipuli
3 keltaista tomaattia
1 granaattiomena
Thai-kalakastiketta
sweet chiliä
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
1 punainen chili

Ota liha pois jääkaapista hyvissä ajoin, mieluiten tuntia ennen paistamista. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Suolaa ja pippuroi liha ja raasta valkosipulinkynnet päälle. Paista runsaassa voissa kunnes lihapala on kaikkialta ruskistunut. Laita liha uunivuokaan ja kaada paistovoi päälle. Voitele lihapalaa sulaneella voilla myös paistoaikana. Paista kunnes lihan sisälämpötila on 52 astetta. Anna lihan levätä ennen kuin siivutat sen. Sekoita salaatti, hienonnettu mango, karkeasti silputut tomaatit, granaattiomenan siemenet (ja mehu) ja silputtu sipuli. Sekoita kastike, jossa on thai-kalakastiketta, sweet chiliä, valkoviinietikkaa ja oliiviöljyä. En mitannnut itse joten kokeilkaa löytä sopivan vahva aasialainen maku. Hienonna chili ja ripottele se sekä salaatin että lihan päälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.