Laxmedaljonger, medaillons of salmon, lohimedaljongit

Laxmedaljonger, medaillons of salmon, lohimedaljongit
Laxmedaljonger, medaillons of salmon, lohimedaljongit
Salo, Suomi/Finland
Salo, Suomi/Finland
Salo, Suomi/Finland
Salo, Suomi/Finland

 

Laxmedaljonger

Det trista vädret håller hela landet i ett järngrepp. Eller en ridå av dimma och regn (se bilder). Det värsta är att det är väldigt svårt att bilder som skulle kunna locka en enda människa hit. Allt blir liksom lika suddigt som själva vädret är. Klagade högljutt idag till en sommelier som tyckte att vi ska ändå vara tacksamma för våra fina årstider: vår (mousserande vin), sommar (rosé), höst (kraftiga rödviner) och vinter (portvin). Okej, jag ska väl gå och köpa lite kraftigare rödviner senare.

Det här är en rätt som är väldigt vanligt förekommande i Finland, men jag har inte sett dem så ofta i Sverige. Laxmedaljonger där verkar vara någon typ av snurror, här skär vi knappt igenom fileén och viker dem sedan. Väldigt enkelt, gott och snabbt går det också. Jag väntar fortfarande på att Salmalax ska göra entré i Finland men vi får väl se. Jag får nöja mig med Saluhallens utbud tills dess.

800 g laxfilé
salt och peppar
finhackad dill
smör

Skär fisken i 6-8 centimeter tjocka bitar beroende på hur tjocka medaljonger du vill ha. Och fisken skärs på det här sättet. Krydda med salt, peppar och dill. Stek i smör i ca 2 minuter per sida. Man kan ha massor med olika såser till, den här gången valde vi att hoppa över såsen och bara steka finhackad fänkål i smör. Men man kan till exempel ha gräddfil med rom, dill, citron, senap, gräslök, äpplen eller räkor också. Servera med kokt potatis och sallad.

Medallions of salmon

The dreary weather keeps this country in an iron grip. Or a curtain of fog and rain (see photos). The worst thing is that it is very difficult to take photos that could attract anyone to come here. Everything becomes as blurred as that the weather is. I complained loudly today to a sommelier who thought that we should still be grateful for our fine seasons: spring (sparkling wine), summer (rosé), autumn (heavy red wines) and winter (port wine). Okay, I’ll surely go and buy some heavy red wines later.

This is a dish that is very common in Finland, but I have not seen this so often in Sweden. Medallions of salmon there seem to be some type of round twists, here we just cut almost through the fillet and fold them up. Very simple, good and also fast. I am still waiting for Salma salmon to make it´s entrance in Finland, but we’ll see. I will just settle with the salmon from the Market hall until that.

800 grams of salmon fillets
salt and pepper
finely chopped dill
butter

Cut the fish into 6-8 cm thick pieces depending on how thick medallions you want. And the fish is cut in this way. Season with salt, pepper and dill. Fry in butter for about 2 minutes per side. You can have lots of different sauces, this time we chose to skip the sauce and just fried finely chopped fennel in butter. But take, for example, sour cream with roe, dill, lemon, mustard, chives, apples or shrimps. Serve with boiled potatoes and salad.

Lohimedaljongit

Kolkko, syksyinen sää pitää tätä maata rautaisessa otteessaan. Tai sumuverhossa ja sateessa (katso kuvia). Pahinta tässä on se, että on todella vaikeaa ottaa kuvia, jotka houkuttelisivat edes käymään täällä. Kuvista tulee yhtä epäselviä kuin sääkin on. Valitin sääsä äänekkäästi tänään sommelieerilla, jonka mielestä meidän pitäisi silti olla kiitollisia hienoista vuodenajoistamme: kevät (kuohuviini), kesä (rosé), syksy (tuhdimmat punaviinit) ja talvi (portviini). Okei, minä lähden ja ostaa joitakin voimakkaita punaviinit myöhemmin.

Tämä on Suomessa hyvin yleinen ruokalaji, mutta en ole nähnyt sitä niin usein Ruotsissa. Ruotsalaiset lohimedaljongit näyttäväsiltä, että ne solmitaan yhteen pyöreiksi pihveiksi. Täällähän me leikkaamme lähes läpi koko kalafileen ja taitamme ne sitten. Hyvin yksinkertaista, hyvää ja nopeaa. Odotan edelleen sitä, että Salmalohi pääsisi tännekkin asti, mutta siihen asti on tyytyminen Kauppahallin valikoimissa.

800 grammaa lohta (fileenä)
suolaa ja pippuria
hienonnettua tilliä
smör

Leikkaa kalat 6-8 cm paksuiksi siivuiksi riippuen siitä, kuinka paksuja medaljonkeja haluat. Kala leikataan näin. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä. Paista voissa noin 2 minuuttia per puoli. Kastikkeeksi voi tehdä vaikka mitä, mutta tällä kertaa me teimme vain voissa paistettua, hienoksi hakattua fenkolia. Kastikkeen voi tehdä vaikka sekoittamalla kermaviiliin mätiä, tilliä, sitruunaa, sinappia, ruohosipulia, omenaa tai katkarapuja. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.