Enchilladas

Enchilladas
Enchilladas
Enchilladas
Enchilladas

 

Enchilladas

Väldigt vad dimmigt det var imorse. Lite kusligt, nästan. Det är fortfarande grått och snart är det ju mörkt också. Nu i veckan läste jag en nyhet om vilka nationer som äter mest antidepressiva läkemedel och bland de tio första fanns både Island (som faktiskt var först), Finland, Sverige och Danmark. Det enda nordiska landet som inte var bland de tio första var alltså Norge. Jag undrar verkligen vad det beror på, är de då bättre på att röra på sig och vistas utomhus än alla vi andra ? De går ju alltid på ”tur” om man frågar vad de ska göra på fritiden ?

Det är fredag idag (ju, TGIF) och för omväxlingens skull så tycker jag att ni ska laga enchillads istället för tacos. Jag skulle egentligen ha lagat dessa med en kycklingfyllning, men edan såg jag att datumet på köttfärsen var kortare och bestämde mig för att ta det istället. Ett bra tips är att laga en dubbelsats och frysa in, lätt att ta fram när det bråttom eller när man inte orkar laga mat. Alla i vår familj tyckte att det här var gott, alla var inte lika imponerade av blodplättarna i veckan.

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ paprika
8 champignoner
2 tomater
1 burk Muttis körbärstomater
1 påse taco spice mix (jag tog den här )
olja
salt och peppar
6 tortillabröd
2 dl riven ost

Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Finhacka paprikan, champignonerna och tomaterna. Stek löken och vitlöken i olja utan att de får färg, tillsätt köttfärsen och stek tills den får fin färg. Tillsätt paprikan, champignonerna och tomaterna, låt puttra ett tag. Tillsätt tacokryddan och körsbärstomaterna. Låt puttra tills tomaterna har gått sönder och du har en fin, slät sås. Det tar 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram tortillabröden och dela såsen på dem. Rulla ihop och vik in kanterna så att du får fina”paket”. Olja en ugnsform och sätt tortillabröden tätt bredvid varandra och strö ost över dem. Grädda i ugnen tills enchilladas får fin färg.

Enchilladas

It was really foggy this morning. Almost a bit creepy. It is still gloomy and it will soon be dark too. This week I read news about the nations that eat most antidepressants and among the first ten ones were both Iceland (which was actually first), Finland, Sweden and Denmark. The only Nordic country that was not among the first ten ones was Norway. I really wonder why, are they better in exercising and being outdoors than the rest of us ? They always say they are going to take a walk if one asks what they are doing in their spare time?

It’s Friday today (after all, TGIF) and for a change I think You might want to make enchilladas instead of tacos. I would actually have made them with a chicken filling, but as I saw that the date of the minced meat was shorter I decided to take that instead. A good tip is to cook a double batch and freeze, easy dinner in a hurry or when You do not want to cook. Everyone in our family found this was good, all of them were not not that impressed by blood pancakes this week.

400 g minced beef
1 onion
2 cloves garlic
½ pepper
8 mushrooms
2 tomatoes
1 jar Muttis cherry tomatoes
1 packet taco spice mix (I chose this)
oil
salt and pepper
6 tortillas
2 dl shredded cheese

Finely chop the onion and the garlic cloves. Finely chop the peppers, mushrooms and tomatoes. Fry the onion and garlic in oil, add the minced meat and fry until it You get a good color. Add the pepper, mushrooms and tomatoes, simmer for a while. Add the taco spice and the jar of cherry tomatoes. Let simmer until the tomatoes have broken down, and you have a nice, smooth sauce. It takes 15-20 minutes. Season with salt and pepper. Heat the oven to 200 degrees. Take the tortillas and share the sauce on them. Roll up and fold in the edges so that you get fine ”packages”. Oil a baking dish and place the tortilla breads close together and sprinkle the cheese over them. Bake in the oven until enchilladas get nice color.

Enchilladas

Tänä aamuna oli tosi sumuista. Melkeinpä aavemaista. Vieläkin on harmaata ja ihan kohta tulee pimeä. Luin tällä viikolla uutisen, joka käsitteli sitä, mitkä kansat syövät eniten masennuslääkkeitä ja ensimmäisten kymmenen joukossa olivat sekä Islanti (joka oli itse asiassa ensimmäinen), Suomi, Ruotsi ja Tanska. Ainoa pohjoismaa, joka ei ollut ensimmäisen kymmenen joukossa oli Norja. Ihmettelen miksi, ovat norjalaiset parempia liikkumaan ja ulkoilemaan kuin me muut ? Ainakin he aina väittävät lähtevänsä vaeltamaan kun heiltä kysyy vapaa-ajan suunnitelmista.

Tänään on perjantai (TGIF) ja kokeilkaapa vaihteeksi tehdä enchilladaksia tacojen sijaan. Oikeastaan olin ajatellut tehdä niitä kanatäytteellä, mutta sitten huomasin, että jääkaapissa olleella jauhelihalla oli lyhyempi parasta ennen -päivämäärä ja käytin sitten sitä. Hyvä vinkki on tehdä samantien kaksinkertainen satsi ja pakastaa puolet. Nämä on helppo poimia pakkasesta kun on kiire tai ei viitsi kokata. Koko meidän perhe piti näistä, alkuviikosta tehdyistä verilätyistä oli eriäviä mielipiteitä.

400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ paprika
8 herkkusientä
2 tomaattia
1 purkki Muttin kirsikkatomaatteja
1 paketti tacomausteseosta (käytin tätä)
öljyä
suolaa ja pippuria
6 tortillaa
2 dl raastettua juustoa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna paprika, herkkusienet ja tomaatit. Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää jauhelihaa ja paista, kunnes se saa hyvän värin. Lisää paprikat, herkkusienet ja tomaatit, anna kiehahtaa. Lisää tacomauste ja kirsikkatomaatit. Anna kiehua hiljalleen kunnes tomaatit ovat pehmenneet ja sinulla on hyvä, sileä kastike. Se kestää 15-20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota tortillat ja jaa kastike niille. Rullaa ja taita reunat niin, että saat kahdeksan ”pakettia”. Öljyä uunivuoka ja lado enchilladakset vierekkäin, ripottele juustoraaste päälle. Paista uunissa kunnes juusto saa vähän väriä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.