Pilgrimsmusslor, scallops, kampasimpukat

Pilgrimsmusslor, scallops, kampasimpukat
Pilgrimsmusslor, scallops, kampasimpukat

 

Pilgrimsmusslor

Nu har vi sålt både julkalendrar (barnen) och kakburkar (alla) och orken börjar tryta. Det är väldigt mycket extra-allting just nu och ibland undrar jag om det är syftet också: att alla ska vara helt slut till julafton så att ingen ens orkar fira. Julmaten har vi under kontroll redan, det blir kräftor och lite gravad fisk och sill och inte så mycket mer. Dagarna blir kortare och kortare och på morgonen är det becksvart överallt. Alla människor ser ut som svarta sopsäckar och jag måste också kontrollera att alla våra reflexer fungerar. Så här stor är skillnaden. De finns viss förhoppning om att det snart kommer snö och inget skulle göra mig gladare, och jag ser framemot detta nästa helg.

Det är lite roligt med den där mannen jag bor med. Han jobbar ju som köksmästare och istället för att hjälpa oss så ger han hellre orders. Om något går snett, så får vi göra om. Det kan lätt bli oerhört frustrerande, speciellt om det är dyra ingredienser som hummer, dyrt kött eller dyra skaldjur som ska lagas. Vi ska inte nämna några såser heller, jag vet inte hur många gånger jag har fått göra om alla såser. Uppenbarligen tillräckligt många gånger för att äntligen har lärt mig. Pilgrimsmusslorna tycker jag är svåra att tillaga till perfektion, de flesta påstår att de bara ska stekas en halv minut eller en minut per sida. Den här gången valde jag bort alla besserwissers och stekte dem i nästan 2 minuter per sida. Resultatet ? Helt perfekta pilgrimsmusslor som åts med wageme. (Men det glömde jag ta en bild på). Nästa gång ska jag testa att äta dem med lite tryffelmajonnäs (1 dl majonnäs, 1 msk tryffelolja).

16 pilgrimssmusslor
olivolja
färsk dragon
fänkål
rivet citronskal
salt och svartpeppar

Blanda ihop en marinad med olivolja, lite finhackad dragon (inte så mycket att det tar över alla smaker), finstrimlad fänkål (inte heller mer än lite), finrivet citronskal och salt och peppar. Smaka av, om någon ingrediens är för framträdande, blanda i lite mer olivolja. Låt pilgrimssmusslorna marineras i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten. Hetta upp en stekpanna, vänta tills den är riktigt varm och lägg i musslorna (med så lite marinad som möjligt). Stek i 1-2 minuter per sida.

Scallops

Now we have sold both Christmas calendars (children) and cookie jars (all of us), and we are sort of exhausted. There is a lot of extra-everything right now, and sometimes I wonder if it’s the purpose as well: everyone is completely finished at Christmas Eve so that no one even bothers to celebrate. We have the Christmas food under control already, it will be crayfish and some pickled fish and herring, and not that much more. The days are getting shorter and shorter and in the morning it is almost black everywhere. All the people look like black garbage bags and I must also ensure that all our reflexes work. There is a big difference – see here. I do hope we will get some snow soon, nothing would make me happier. I am also looking forward to this, opens on Saturday.

It is a fun man I live with. He works as a chef, and instead of helping us, he only gives orders. If something goes wrong, then we redo. It is easily extremely frustrating, especially if we have expensive ingredients like lobster, expensive meat or seafood to be cooked. Let´s not talk about any sauces either, I do not know how many times I have had to make all the sauces again. Obviously enough times to finally have learned. Scallops are difficult to cook to perfection, most of the people say You should fry them for a half minute or a maximum one minute per side. This time I dropped all advice and fried them for almost 2 minutes per side. The result? Absolutely perfect scallops were eaten by wagame. (But I forgot to take a picture of it). Next time I’ll try to eat them with a little truffle mayonnaise (1 dl mayonnaise, 1 tablespoon truffle oil).

16 scallops
olive oil
fresh tarragon
fennel
grated lemon peel
salt and black pepper

Make a marinade of olive oil, a little chopped tarragon (not so much that it takes over), finely shredded fennel (not more than a little), finely grated lemon zest and salt and pepper. Taste, if any ingredient is too prominent, mix in a little more olive oil. Let the scallops marinate in the fridge for at least a couple of hours, preferably overnight. Heat a frying pan, wait until it is really hot and add the scallops (with as little of the marinade as possible). Fry for 1-2 minutes per side.

Kampasimpukat

Olemme myyneet sekä joulukalentereita (lapset) ja keksipurkkeja (me kaikki), ja voimat alkavat olla vähissä. Tähän vuodenaikaan on aina niin paljon kaikkea ylimääräistä, joka pitää tehdä mieluiten heti. Joskus ihmettelen, onko tarkoituksena se, että kaikki ovat jouluaattona ihan loppu ja kukaan ei edes jaksa juhlia joulua. Jouluruoka meillä on sentään jo hallinnassa, syömme rapuja, graavikalaa ja silliä emmekä paljoa muuta. Päivät ovat koko ajan lyhenempiä ja lyhyempiä ja aamuisin ulkona on jo pikimustaa. Kaikki ihmiset näyttävät mustilta roskapusseilta ja minunkin pitää tarkistaa, että kaikki heijastimet toimivat. Niiden käyttämisen ja käyttämättä jättämisen eron näkee täällä. Sanotaan, että kohta tulee lunta ja se tulisi kyllä tarpeeseen – tulisi heti paljon valoisampaa. Ja odotan kyllä tätäkin, avajaiset ovat nyt viikonloppuna.

Mies, jonka kanssa asun on aika hauska. Hän on ammatiltaan keittiömestari, mutta sen sijaan, että hän auttaisi meitä hän käskyttää. Jos jokin menee pieleen, niin sitten se tehdään uudestaan. Helposti aika turhauttavaa, varsinkin jos kyseessä ovat kalliit raaka-aineet kuten hummeri, kallis lihaa tai merenelävät. Kastikkeista ei kannata edes puhua, en tiedä kuinka monta kertaa olen joutunut tekemään kaikki kastikkeet uudestaan. Ilmeisesti niin monta kertaa, että osaan ne nyt. Kampasimpukoista on mielestäni vaikea tehdä täydellisiä, useimmat neuvovat paistamaan niitä puoli minuuttia tai maksimissaan minuutin per puoli. Tällä kertaa en välittänyt besserwissereistä ja paistoin niitä lähes 2 minuuttia per puoli. Tulos? Aivan täydellinen, söimme kampasimpukoita wagemen kera. (Mutta unohdin ottaa siitä kuvan). Ensi kerralla kokeilen niiden kanssa tryffelimajoneesia (1 dl majoneesia, 1 rkl tryffeliöljyä).

16 kampasimpukkaa
oliiviöljyä
tuoretta rakuunaa
fenkolia
raastettua sitruunan kuorta
suolaa ja mustapippuria

Kaada kulhon vähän oliiviöljyä, hieman hienonnettua rakuuna (ei niin paljoa, että maustaa liikaa), hienonnettua fenkolia (ei liikaa ), hienoksi raastettua sitruunan kuorta ja suolaa ja mustapippuria. Maista, jos jokin ainesosa maistuu liikaa, lisää oliiviöljyä. Anna kampasimpukoiden marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Kuumenna paistinpannu, odota kunnes se on todella kuuma ja lisää kampasimpukat (niin vähän marinadia kuin mahdollista). Paista 1-2 minuuttia per puoli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.