Svamplasagne, mushroom lasagne, sienilasagne

Svamplasagne, mushroom lasagne, sienilasagne
Svamplasagne, mushroom lasagne, sienilasagne
Svamplasagne, mushroom lasagne, sienilasagne
Svamplasagne, mushroom lasagne, sienilasagne
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Svamplasagne

Det har ösregnat och blåst till storm i många dagar. Vi har försökt pigga upp oss bland annat med den här fina utställningen. Igår var det lite bättre väder och vi såg solen en liten stund innan det igen började regna igen. Nu är det stormen Gorm som har kommit över oss och det blåser som bara den. Vi var ute och gick alldeles nyss, barnen hade rullskridskor och de höll på att blåsa iväg till havet. Och sedan började det regna. Som tur är så satt vid upp juljusen igår och bakade pepparkakor, det är varmt och ljust inomhus och det doftar jul.

Igår gjorde jag lasagne på Karl Johan utan kött. Det blev hur gott som helst, det är inte för intet som folk säger att Karl Johan är godare än en biff. Och som tur är har vi fortfarande en hel del i frysen och även i torkad form av svampen efter förra årets rekordskörd. Jag lagade just en liten grönsallad till, det är det här vi ska äta ikväll också.

1 gul lök
4 dl förstekt svamp (helst soppor)
olja och smör till stekning
40 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
2 paket mozzarella
salt och svartpeppar
lasagneplattor

Skala och finhacka löken. Smält smör och olja i pannan och stek löken utan att den tar färg. Tillsätt svampen och stekt en stund till. Smaka av med salt och svartpeppar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om. Tillsätt mjölken och koka under vispning tills såsen tjocknar. Finhacka mozzarellan. Värm ugnen till 170 grader. Smörj en ugnsform, lägg sås och svamp på botten och varva med lasagneplattor. Fortsätt tills det är sås, svamp och ost på det översta lagret. Grädda i ugnen i 50 minuter.

Mushroom Lasagne

It has rained both cast and dogs in many days. We have tried to enjoy ourselves, among other things, by visiting this fine exhibition. Yesterday it was a bit better weather and we saw the sun for a while before it started to rain again. Now the storm Gorm has come upon us and it is blowing like crazy. We just took a walk, the children had rollerblades and they almkost kept on blowing off to the sea. And then it started to rain. Fortunately, we did put up Christmas lights yesterday and baked some gingerbread (well, Emma did), and it is warm and bright inside and it smells like Christmas as well.

Yesterday I made lasagne on penny buns without meat. It was really delicious and it is not for nothing that people say that penny buns taste better than a beef. And fortunately, we still have a lot in the freezer and also in dried form of the penny buns after the last year’s record harvest. I just made a small green salad as well, this is what we’ll eat tonight too.

1 onion
4 dl fried penny buns (preferably boletaceae at least)
oil and butter for frying
40 g butter
1 dl flour
1 liter milk
2 packets of mozzarella
salt and black pepper
lasagne sheets

Peel and finely chop the onion. Melt the butter and oil in the pan and fry the onion, cook until translucent. Add the penny buns, and fry for a while. Season with salt and black pepper. Melt the butter in a saucepan, add the flour and stir. Add milk and cook whisking until the sauce thickens. Finely chop the mozzarella. Preheat the oven to 170 degrees. Grease a baking dish, add sauce and mushrooms on bottom and cover with lasagne sheets. Repeat until You have sauce, mushrooms and cheese on the top layer. Bake in oven for 50 minutes.

Tattilasagne

On satanut ja tuullut jo monta monta päivää. Olemme yrittäneet piristää itseämme muun muassa tällä hienolla näyttelyllä. Eilen oli vähän parempi sää ja ehdimme nähdä auringon jonkin aikaa ennen kuin taas alkoi sataa. Nyt Suomen päällä on Gorm-myrsky, joka tuli Ruotsista ja ulkona tuulee ihan hirveästi. Kävimme juuri kävelemässä ja koska lapset olivat rullaluistimilla he meinasivat huuhtoutua tuulen voimasta suoraan mereen. Ja sitten alkoi sataa. Onneksi laitoimme eilen ikkunoihin jouluvalot ja koska Emma leipoip pipareita täällä sisällä on lämmintä ja valoisaa ja täällä tuoksuu joululta.

Eilen tein lihatonta lasagnea herkkutateista. Siitä tuli älyttömän hyvää, eikä ole ihme, että jotkut ihmiset pitävät herkkutatteja suurempana herkkuna kuin pihviä. Ja onneksi meillä on vielä paljon herkkutatteja sekä pakastimessa että kuivattuina viime vuotisen ennätyssadon jäljiltä. Tein juuri pienen vihreän salaatin, syömme sienilasagnea tänäänkin.

1 sipuli
4 dl esipaistettuja herkkutatteja (tai muita tatteja)
öljyä ja voita paistamiseen
40 g voita
1 dl jauhoja
1 litra maitoa
2 pakettia mozzarellaa
suolaa ja mustapippuria
lasagnelevyjä

Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi ja öljy pannulla ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja jatka paistamista. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää maito ja keitä koko ajan vatkaten kunnes kastike sakenee. Hienonna mozzarella. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Voitele vuokan, lisää kastiketta ja sieniä pohjalle ja niiden päälle lasagnelevyjä. Toista kunnes pintakerroksessa on kastiketta, sieniä ja juustoa. Paista uunissa 50 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.