I väntan på snön, waiting for the snow, lunta odotellessa

Lussebullar, St. Lucia saffron buns, Lucialpullat
Lussebullar, St. Lucia saffron buns, Luciapullat
Solnedgång, sunset, auringonlasku
Solnedgång, sunset, auringonlasku
Julpyssel, Christmas hobby crafts, jouluaskartelua
Julpyssel, Christmas hobby crafts, jouluaskartelua

 

I väntan på snön

Nu har vi klarat av tre stormar: Gorm (låter som en storm), Helga (låter alldeles för snällt för att vara en storm) och Desmond (som låter värre än två stormar). På natten mot måndagen sov jag nästan ingenting alls då det lät så förfärligt med stormvindar och stormen fortsatte nästan till lunch innan den mojnade och det blev klart igen. Imorse såg jag månen och ett par stjärnor för första gången på länge, himmelen var klar och vacker. Vädret borde vara lite vinterkrispigt men det är lika kallt som det var i midsomras. Det känns lite bekymmersamt med det här vädret, det brukar ju vara betydligt kallare så här års. Och barnen som vill åka snowboard är inte speciellt nöjda heller. Jag har hunnit ut några gånger just innan solen har gått ner, ni får den finaste bilden. Och här kan ni se hur det såg ut tidigare idag i Helsingfors, Jean Sibelius föddes för 150 år sedan.

I helgen har vi pysslat och bakat. Emma for iväg till scouternas julpyssel och kom hem med fina tändsticksaskar, julkort och en julapelsin. Inför julen brukar vi ta ett helt gäng med apelsiner och stoppa dem fylla med nejlikor, sedan hänger vi dem lite överallt så att doften sprider sig. Apelsiner och nejlikor doftar väldigt mycket jul, här kan ni se en pedagogisk (men okej, något tråkig) video om hur man gör. Vi bakade lite mer pepparkakor med det här receptet och gjorde även delarna till ett pepparkakshus som kommer att bli lite annorlunda än vad vi brukar laga. Vi ska försöka sätta ihop delarna idag eller imorgon. Och så har vi även bakat något som hör den svenska julen till, lussebullar. Här har ni receptet till dem. Lussebullar är ett måste då man firar Lucia den 13 december. I lördags fick alla våra trevliga grannar lussebullar, resten stoppade vi i frysen. På Lucia, nu på söndag ska vi åka till en julmarknad här.

Waiting for the Snow

Now we have had the three storms Gorm (sounds like a storm), Helga (sounds way too nice to be a storm) and Desmond (which sounds worse than two storms). I slept almost nothing at all during the night between Sunday and Monday as it sounded so terrible with the fierce winds and the storm continued almost until lunch before it died down and it became clear again. This morning I saw the moon and a few stars for the first time in a long time, the sky was clear and beautiful. The weather should be a bit crisp but it is as cold as it was in midsummer. It feels a little alarming with this type of weather, it is supposed to be much colder in December. And the kids who want to go snowboarding are not particularly pleased either. I’ve gone out a few times just before the sun goes down, You will get the finest photo here. And this what Helsinki looked like earlier today, Jean Sibelius was born 150 years ago.

This weekend we have been making some Christmas decorations and baking. Emma went off to the scouts’ hobby crafts and came home with nice match boxes, Christmas cards and a Christmas orange. Before Christmas, we usually take a whole bunch of oranges and stop them fill with cloves, then we hang them all over the place so that the smell spreads. Oranges and carnations smell very much like Christmas, this is where You can see an educational (but okay, somewhat boring) video on how to do it. We baked some more gingerbread with this recipe and even did parts of a gingerbread house that will be a little different than the ones we usually make. We will try to put the pieces together today or tomorrow. And we have also baked very Swedish buns, St. Lucia saffron buns. Here is the recipe for them. Saffron buns are a must when celebrating Lucia on 13th December. On Saturday our nice neighbors got saffron buns and the rest of them are now in the freezer. Lucia is celebrated next Sunday and we will go to a Christmas market here.

Lunta odotellessa

Olemme selvinneet kolmesta myrskystä: Gormista (kuullostaa myrskyltä), Helga (ihan liian kiltin kuulloinen nimi ollakseen myrsky) ja Desmondista (kuulostaa pahemmalta kuin kaksi myrskyä). Maananantain vastaisena yönä en saanut oikein nukuttua kun myrskytuulet puhalsivat taukoamatta ja se jatkui vielä aamullakin ennen kuin se vihdoin lounaan aikoihin tyyntyi ja ilma kirkastui. Tänä aamuna huomasin kuun sirpin ja muutamia tähtiä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, taivas oli selkeä ja kaunis. Ilman pitäisi olla talvisen rapea, mutta nyt on yhtä kylmä kuin juhannuksena. Tämä sää aiheuttaa vähän huolta, tähän aikaan vuodestahan on yleensä paljon kylmempää. Ja lapset, jotka haluavat mennä lumilautailemaan, eivät ole myöskään erityisen tyytyväisiä. Olen käynyt ulkona muutaman kerran juuri ennen auringonlaskua, ohessa kaunein kuva. Ja tältä näytti aiemmin tänään Helsingissä, kun Jean Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta.

Viime viikonloppuna teimme joulukoristeita ja joululeivonnaisia. Emma kävi partiolaisten jouluaskartelussa ja tuli kotiin mukanaan ihanan jouluisia tulitikkulaatikoita, kortteja ja jouluappelsiini. Ennen joulua otamme yleensä ison kasan appelsiineja, laitamme ne täyteen neilikoita ja ripustamme ne ympäri taloa niin, että tuoksy leviää kaikkialle. Appelsiinit ja neilikat tuoksuvat joululta, ja täältä  (okei, hieman tylsä video) näet miten ne tehdään. Leivoimme myös piparkakkuja tämän reseptin mukaan ja teimme myös piparkakkutalon osat valmiiksi. Siitä tulee tällä kertaa vähän erilainen. Yritämme koota sen tänään tai huomenna. Teimme myös ruotsalaiseen jouluun ehdottomasti kuuluvia Luciapullia. Täällä on niihin resepti. Sahramipullia on ihan pakko olla kun juhlitaan Lucian päivää 13. joulukuuta. Lauantaina kaikki mukavat naapurimme saivat Luciapullia, loput ovat pakastimessa odottamassa Luciaa. Sitä vietetään ensi viikon sunnuntaina, ja silloin me menemme joulumarkkinoille tähän paikkaan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.