Knäck, Xmas toffee, kermanekkukarkit

Knäck, Xmas toffee, kermanekkukarkit
Knäck, Xmas toffee, kermanekkukarkit
Lucia, St.Lucia
Lucia, St.Lucia
Det ser inte ut som december, it does not look like December, eipä näytä joulukuulta
Det ser inte ut som december, it does not look like December, eipä näytä joulukuulta

 

Julknäck

Det har varit väldigt stressigt under de senaste veckorna och vi har helt enkelt inte hunnit blogga alls. Vi har nog lagat mat men varit mindre noggranna med recept och då är det ju ingen idé. Vi har hunnit med att baka lussebullar, sett Lucia, lyssnat på julsånger, bakat pepparkakor och julstjärnor men inte så mycket mer. Igår gjorde vi i alla fall knäck, traditionellt svenskt julgodis som är busenkelt att göra. Receptet kommer här nedan.

Emma hade höga ambitioner på att göra ett pepparkakshus men i och med att husen blev väldigt höga och tunga (för mycket godis som dekoration) så föll det ihop igår. Vi kommer inte att laga ett nytt, men bakade lite mer pepparkakor bara för att de ska räcka. Om ni ska lägga in sill ännu så tycker jag att ni ska testa Bloody Mary -sill och portvinssill, båda hinner bli klara även om ni gör dem först imorgon eller onsdag.

2 dl grädde
2 dl sirap (vi tog 1 dl mörk sirap och 1 dl ljus sirap)
2 dl strösocker

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka till 125-130 grader (vi valde 130 för lite segare kola). Fyll knäcken i formarna och låt stelna.Det blir ca 70 stycken och vi borde ha lagat dubbelt upp, det är ganska så många som redan försvunnit.

Xmas toffee

It has been very stressful during the past weeks and we just have not had time to blog at all. We have cooked a lot but have been less accurate with the recipes and then it’s no use. We have had time to bake saffron buns we have seen St. Lucia, we have listened to Christmas carols, baked gingerbread and poinsettias, but not much more. Yesterday we did Xmas toffee, traditional Swedish Christmas sweets that are a easy to make. The recipe is below.

Emma wanted to make a gingerbread house and did, but as the houses became very high and heavy (too many sweets as decoration) it all fell together yesterday. We will not make a new one, but we did bake some more gingerbread just in case. If you are going to make herring, I think you should try the Bloody Mary -herring and port wine herring , both will be fine even if You make them tomorrow or on Wednesday.

2 dl cream
2 dl syrup (we took 1 dl dark syrup and 1 dl light syrup)
2 dl sugar

Mix all ingredients in a saucepan and bring to boil. Let boil to 125-130 degrees (we chose 130 for little tougher toffee). Fill toffee in the molds and let them cool. This makes about 70 pieces and we should have made more, a lot has already disappeared.

Kermanekkukarkkeja

Viime viikkoina on ollut aika kiirettä ja stressiä eikä meillä ole ollut aikaa blogata ollenkaan. Olemme tehneet ruokaa, mutta emme ole kirjoittaneet reseptejä mitenkään tarkasti, joten en viitsi laittaa niitä tänne. Olemme leiponeet Lucia-pullia, käyneet katsomassa yhtä Lucia-kulkuetta, kuunnelleet joululauluja, leiponeet piparkakkuja ja joulutähtiä, mutta emme vielä paljoa muuta. Eilen teimme kuitenkin perinteisiä ruotsalaisia joulumakeisia eli kermanekkukarkkeja, joita on todella helppo tehdä. Resepti on tässä alla.

Emma halusi tehdä silhuettimaisen piparkakkukoristeen, mutta koska taloista tuli hyvin korkeita ja raskaita (liikaa karkkeja koristeena), se kaatui kokonaan jo eilen. Emme tee enää uutta, mutta leivoimme lisää piparkakkuja, että ne varmasti riittävät. Jos aiot laittaa itse vielä silliä, kokeile Bloody Mary -silliä ja portviinisilliä, molemmat ehtivät valmistua, vaikka teet ne vasta huomenna tai keskiviikkona.

2 dl kermaa
2 dl siirappia (otimme 1 dl tummaa siirappia ja 1 dl vaaleaa siirappia)
2 dl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta. Keitä, kunnes massa on 125-130 astetta (me keitimme 130 asteeseen, siitä tulee hieman sitkeämpi karamelli). Täytä karkkimuotit massalla ja anna niiden jähmettyä. Tästä tulee noin 70 karkkia ja meidän olisi pitänyt tehdä kaksinkertainen massa, karkeista on kadonnut jo aika monta.

En kommentar Lägg till din

 1. Tove Lindgren skriver:

  Hejsan,
  Jag heter Tove Lindgren och jobbar med ett företag som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
  Om du kan tänka dig att skriva ett inlägg mot betalning så får du gärna maila mig på tove.lindgren@pvmmedia.com så kan jag skicka mer information.
  (Även ni andra som driver bloggar är välkomna att kontakta oss).
  Mvh, Tove

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.