Småbröd, small rolls, pikkusämpylät

Smabröd, small rolls, pikkusämpylät
Smabröd, small rolls, pikkusämpylät
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi
Turku/Åbo
Turku/Åbo

 

Småbröd

Midvinter och det snöar. Jag är glad ändå, jag tycker att det blir så mycket ljusare med en massa snö. Barnen är också glada, äntligen dags för att åka pulka, skidor och skridskor. Märkligt att det blev en riktig vinter efter klimatkonferensen i Paris, det var samma sak efter klimatkonferensen i Köpenhamn. Man kanske borde rent av ha klimatkonferenser varje år om de har samband med riktiga vintrar ? Det är inte smällkallt längre heller utan precis lagom. Nu är det dags att packa matsäck och ge sig ut i naturen ! Varför inte göra en soppa istället för varm saft eller varm choklad och sätta den i termosen ? Och de här småbröden kan man också packa med förutsatt att det blir några kvar, de är så goda att hos oss försvann de fort. Receptet är från Mathias Dahlgrens kokbok, jag är sugen på att prova hans smörcrème också men till det behöver man en termomixer och det har jag inte hemma. Det här smöret skulle jag också vilja testa.

160 g vetemjöl
95 g mjölk
5 g jäst
3 g salt

Kör all ingredienser i en degblandare med degkrok i 10 minuter tills degen har gått ihop och blivit elastisk. Låt jäsa i 30 minuter under plastfilm. Kavla ut degen 5 millimeter tunnt och låt den vila i 10 minuter under en handduk. Stansa ut små cirklar och lägg dem ut på en plåt med smörpapper. Låt bröden jäsa och baka sedan i fem minuter i 220 grader. Låt svalna.

Small rolls

Midwinter and it snows. I’m still happy, it is so much brighter with a lot of snow. The children are also happy, we finally have enough snow and minus degrees to go sledding, skiing and skating. Funnily, there is a real winter after the climate conference in Paris, and it was the same thing after the climate conference in Copenhagen. They just might have to have climate conferences each year if it is needed with real winters, would they not? It’s not terribly cold any longer either, just nice. It’s really time to pack some food and head out into nature! Why not make a soup instead of coffee or hot chocolate and put it in the thermos? And these the small rolls can also be packed in case that there are any left, they are so delicious that they disappeared quickly at our place. The recipe is from Mathias Dahlgren´s, I’m eager to try his butter crème as well, but one needs to have a thermal mixer for that and I have none at home. I would like to try this butter as well.

160 g flour
95 g of milk
5 g yeast
3 g of salt

Run all the ingredients into a dough mixer with dough hook for 10 minutes until the dough has gone up and become elastic. Let rise for 30 minutes under cling film. Roll out the dough until 5 mm thin and let it rest for 10 minutes under a towel. Punch out small circles and put them out on a baking sheet with greaseproof paper. Let the rolls rise and bake them for five minutes at 220 degrees. Allow to cool.

Pikkusämpylät

Sydäntalvi ja sataa lunta. Olen kuitenkin tyytyväinen, on niin paljon valoisampaa kun on paljon lunta. Lapset ovat myös tyytyväisiä, vihdoinkin pääsee laskemaan pulkalla, hiihtämään ja luistelemaan. Outoa, että kunnon talvi tuli Pariisissa pidetyn ilmastokonferenssin jälkeen, samahan tapahtui myös Kööpehaminassa pidetyn ilmastokonferenssin jälkeen. Ehkäpä niitä olisi syytä pitää joka vuosi, jos niihin kerran liittyvät kunnolliset talvet ? Enää ei ole edes kamalan kylmää vaan juuri sopivan talvista. Nyt on aika pakata eväät reppuun ja lähte ulos luontoon ! Kuuman mehun, kahvin tai kaakaon sijasta termospulloon voi tehdä jotakin keittoa. Nämä pikkysämpylätkin voi pakata mukaan jos niitä vielä on jäljellä, meillä hävisivät nopeasti parempiin suihin. Resepti on peräisin Mathias Dahlgrenin keittokirjasta, haluaisin kokeilla myös hänen voikreemiään, mutta siihen tarvitaan termomikseri, ja sellaista meillä ei ole. Haluaisin kyllä maistaa tätäkin voita.

160 g vehnäjauhoja
95 g maitoa
5 g hiivaa
3 g suolaa

Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja pyöritä taikinaa taikinakoukuilla 10 minuuttia tai siihen asti, että taikina on elastista. Anna kohota 30 minuuttia muovikelmun alla. Kauli taikina 5 mm paksuiseksi ja anna sen levätä 10 minuuttia keittiöpyyhkeen alla. Ota taikinasta muotilla pieniä ympyröitä ja laita ne voipaperilla vuoratulle uunipellille. Anna leipien kohota ja paista niitä viisi minuuttia 220 asteessa. Anna jäähtyä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.