Remoulade

Remoulade
Remoulade
Blåa timmen, blue hour, sininen hetki
Blåa timmen, blue hour, sininen hetki

 

Remoulade

Vilken fantastisk vacker vinterdag igen ! När det är så klart väder så blir det helt spektakulärt med den blåa timmen, l´heure bleue, redan tidigt på eftermiddagen. Nu är det dessutom för det mesta soligt så man kanske kan börja ta det lite lugnt med att äta D-vitamin. Idag var jag på stan och åt kunch på en trevlig kvarterskrog men jag förstår inte varför portionerna ska vara så stora, det är ju inte direkt så att folk jobbar så mycket ”fysiskt” längre. Jag åt lunch klockan 13 idag och jag är fortfarande proppmätt.

Igår tog vi en bit gädda från frysen och panerade den i saltat vetemjöl, ägg och ströbröd. Därefter friterade vi fisken och tog färdiga pommes frites och lagade remouladesås till. Sallade på bilden är vad man brukar få på finska bensinstationer: salladsblad, lite tomat och ”fint” skuren gurka. Det är inte svårt att fritera fisk eller potatis, den här gången var vi bara lite för lata för att göra lantliga pommes frites från början. Jag tycker att det är gott med någon typ av sås till friterad mat, annars blir det för torrt.

2 dl picklade grönsaker
1 dl majonnäs
2 msk Dijon senap
2 tsk curry
salt och peppar
1 msk kapris

Om man inte har picklade grönsaker i kylen kan man lika gärna ta riven morrot (en halv räcker) och bostongurka istället. Finhacka grönsakerna och kaprisen, blanda ihop med resten av ingredienserna.

Remoulade

What a fantastic beautiful winter again! When it is so clear weather, the blue hour, l’heure bleue, is spectacular in early afternoon. Now, it is mostly sunny so one might as well begin to take less vitamin D. Today I went to downtown and ate lunch at a local restaurant in a nice neighborhood, but I do not understand why the portions are so big, it’s not exactly like people would be working so ”physically” anymore. I ate lunch at 13 today and I am not going to be hungry for a long time.

Yesterday we took a piece of pike from the freezer and breaded it in salted flour, egg and breadcrumbs. Then we fried the fish and took some readymade fries and made remoulade sauce. You can see a salad one usually get in Finnish petrol stations in the photo: lettuce, some tomatoes and ”finely” cut cucumber. It is not difficult to fry fish or potatoes, this time we were just a little too lazy to make fries from scratch. Some sort of a cold sauce for fried food is always needed, otherwise it will be too dry.

2 dl pickled vegetables
1 dl mayonnaise
2 tablespoons Dijon mustard
2 tsp curry powder
salt and pepper
1 tbsp capers

If you do not have pickled vegetables in the refrigerator You may as well take a grated carrot (a half is enough) and Boston cucumber instead. Mince the vegetables and capers, mix together with the rest of the ingredients.

Remoulade

Tänään oli taas fantastisen kaunis talvipäivä ! Kun se on niin selkeä sää, sininen hetki, l’heure bleue, on täällä etelässäkin kaunis jo iltapäivällä. Koska nyt on enimmäkseen aurinkoista en ole enää yhtä hysteerinen D -vitamiinien popsimisesta. Tänään kävin kaupungilla lounaalla oikein mukavasssa pikkupaikassa, mutta en oikein ymmärrä miksi lounaiden pitää olla niin valtavan kokoisia, eiväthän ihmiset enää tee niin ”fyysisiä” töitä. Söin lounaan kello 13 tänään ja olen edelleen ihan täynnä.

Eilen otimme pakastimesta palan haukea ja leivitimme sen suolatuissa jauhoissa, kanamunassa ja korppujauhoissa. Sitten friteerasimme kalan ja laitoimme uuniin valmiita ranskalaisia ja teimme remouladekastiketta. Tässä kuvassa salaatti on sitä, mitä yleensä saa suomalaisilta huoltoasemilta: salaattia, vähän tomaattia ja ”kauniisti” leikattua kurkkua. Kalaa tai perunoita ei ole vaikea friteerata, mutta tällä kertaa emme jaksaneet tehdä maalaisranskalaisia. Friteeratun ruoan kanssa on hyvä olla jokin kylmä kastike, muuten ruoasta tulee liian kuivaa.

2 dl etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia
1 dl majoneesia
2 rkl Dijon-sinappia
2 tl currya
suolaa ja pippuria
1 rkl kapriksia

Jos sinulla ei ole etikkaliemeen säilöttyjä jääkaapissa, käytä raastettua porkkaa (puolikas riittää) ja maustekurkkua. Hienonna kasvikset ja ja kaprikset, lisää loput ainekset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.