Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Vinter, winter, talvi
Vinter, winter, talvi

Spaghetti Carbonara

Det har varit en liten paus här igen, det är lite för mycket att göra för tillfället igen. Kylan håller i sig, vi hade -14 grader i morse men jag tycker att det är mest mysigt med snö och kyla. Så jag gnäller absolut inte, det här är så mycket trevligare än det där gråa hemska som vi har haft de senaste åren. Nu märker man dessutom att solen tittar fram rätt ofta och dagarna blir längre även om det var svårt att tro på det i december. Vi går mot ljusare tider och det är superskönt. Jag håller på och läser Keplers Stalker och måste nog läsa den färdigt snart, lite för många mardrömmar på sistone. Inatt hade jag tydligen gått i sömnen också, resten av familjen vaknade av att balkongdörren stod öppen och det är kanske inte helt fiffigt när det är så här kallt.

Vi har åkt skidor och skridskor men varit också på bio. Jag läste boken ”En man som heter Ove” för säkert ett år sedan och såg framemot filmen men som vanligt så var den inte alls lika bra som boken. Vad jag vill minnas så var boken mycket roligare och inte alls lika dyster som filmen. Vi har varit på språng ganska mycket och en dag kom jag ihåg denna enkla, fantastiskt goda italienska rätt. Det är få ingredienser och går fort att laga.

400 g spaghetti
ett paket bacon (140 g)
2 ägg
4 msk grädde
100 g parmesanost
svartpeppar

Koka upp spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Finriv osten. Klipp ner baconet i en stekpanna och stek den i 4-5 minuter på svag värme (den ska inte bli knaprig). Vispa ihop äggen och grädden, tillsätt parmesanosten. Häll av spaghettin när den är färdigt kokt och lägg den också i pannan. Häll i äggblandningen lite åt gången och rör om. Servera med massor av nymalet svartpeppar och ännu mer finriven parmesan. (Och en rå äggula om man vill).

Spaghetti Carbonara

We have had a short break here again, there is a bit too much to do at the moment again. The cold winter continues, we had -14 degrees this morning, but I think it is mostly cozy with both snow and cold. So I absolutely do not moan, this is so much nicer than the gray, awful winter that we have had in recent years. The sun comes out quite often and the days are getting longer, even if it was difficult to believe in it in December. We are heading towards brighter times and it is nice. I am reading Kepler´s Stalker and I have to finish it soon, I have had too many nightmares lately. Last night I had apparently done some sleepwalking as well, rest of the family woke up as the balcony door was open and it was perhaps not quite clever to open it when it’s this cold.

We have been skiing and skating, but we also went to see a Swedish movie. I read the book ”A man called Ove” for at least a year ago and looked forward to the film but as usual, it was not nearly as good as the book. As I remember, the book was much more fun and not nearly as blue as the film. We have been on the go quite a lot and one day I remembered this simple, fantastic good Italian dish. There are only few ingredients and it is easy to make.

400 g of spaghetti
a package of bacon (140g)
2 eggs
4 tablespoons cream
100 g parmesan cheese
black pepper

Boil the spaghetti according to the instructions on the package. Grate the cheese. Cut the bacon in a frying pan and fry for 4-5 minutes on low heat (it should not be crunchy). Beat the eggs and the cream, add the parmesan cheese. Drain the spaghetti when it is ready boiled and put it in the pan with bacon. Pour the egg mixture a little at a time and stir. Serve with lots of freshly ground black pepper and even more finely grated parmesan. (And a raw egg yolk if you want).

Spaghetti Carbonara

Täällä on ollut taas pieni tauko, koska on ollut aika paljon muita kiireitä. Kylmä talvi jatkuu, meillä oli -14 astetta tänä aamuna, mutta mielestäni on kuitekin aika talvisen kodikasta, kun on lunta ja kylmä. En kyllä valita ollenkaan, tämä on niin paljon mukavampaa kuin ne harmaat ja kauheat talvet, joita meillä on ollut viime vuosina. Nyt huomaa että aurinko paistaa aika usein ja päivät pitenevät koko ajan, vaikka sitä ei oikein uskonut tulevaksi joulukuussa. Menemme koko ajan kohti valoisampaa aikaa ja se on kyllä mukavaa. Olen lukenut Keplerin Stalkeria ja minun pitää lukea se nopeasti loppuun, olen nähnyt tällä viikolla koko ajan painajaisia. Viime yönä olin ilmeisesti kävellyt unissani, muu perhe heräsi siihen, että parvekkeen ovi oli auki ja se ei ehkä ollut niin fiksu teko tällä ilmalla.

Olemme hiihtäneet ja luistelleet, mutta ehdimme käydä myös elokuvissa. Luin kirjan ”Mies, joka rakasti järjestystä” jo varmaan vuosi sitten ja odotin elokuvalta paljon, mutta se ei sitten ollutkaan läheskään läheskään yhtä hyvä kuin kirja. Muistelisin, että kirja oli paljon hauskempi ja eikä läheskään niin synkkä kuin elokuva. Olemme olleet liikkeellä melko paljon ja yhtenä päivänä muistin tämän yksinkertainen, fantastinen hyvä italialaisen ruoan. Tähän tarvitaan vain muutamia raaka-aineita ja se on nopea valmistaa.

400 g spagettia
paketti pekonia (140 g)
2 munaa
4 rkl kermaa
100 g parmesanjuustoa
Mustapippuri

Keitä spagetti pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Raasta juusto. Leikkaa pekoni pannulle ja paista 4-5 minuuttia miedolla lämmöllä (pekonista ei ole tarkoitus paistaa rapeaa). Vatkaa munat ja kerma, lisää parmesanjuusto. Valuta spagetti, kun se on valmista ja laita sekin pannulle. Kaada munakermaseos sekaan vähän kerrallaan ja sekoita. Rouhi päälle reilusti mustapippuria ja hienoksi raastettua parmesaania. (Voit tarjoilla ruoan myös raa´an munankeltuaisen kanssa jos haluat).

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.